用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?   [複製鏈接]

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

小朋友成績有無好轉?

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我都察覺有些小學英文成績好的,上到英中學好似吾識英文咁。我估可能接觸太小了,小學肯做下練習,做下grammar exercise 就有好成績,reading 又短D吾深的。而中學同學來自5湖4海,好多從小就睇英文電視,睇英文書,這類小學一般無乜做練習,全憑對英文的sense去考試,可能grammar 差少少,整體也吾差。他們上到中學,因為巳經有好的底子和對英文的senses ,所以無咩適應問題,D英文深咁多都可以容易pick up 到。以上是個人分析。
中學才發現英文不好,會困難很多,因為學業巳繁重很多,上課吾明又要花時間睇多2次,D同學又識,很有壓力。看圖書又無時間。語文要時間沉的,要多接觸不能急的。

Yanamami    發表於 19-2-4 07:52

回覆樓主:

如小學無閱讀習慣,而家仲難,中學不妨看報紙,買份南早慢慢睇,佢有份young post,或 The Standard 英文淺易D

如果太多英文字吾識,家長可以試下幫小朋友查定字典,因查字典其實好花時間,查得太多小朋友會覺得好氣餒,解釋可以寫英文加中文,可以順便教埋小朋友中文。

回覆樓主:

同學平日都幾忙同累。可能要靠在長假期每天花一些時間看文章寫下一些有用字句,平日累,不多時間就簡短D,聽下歌仔,看下歌詞,看Utube,每天花15至20分鐘。要選一些自己喜歡的歌及短片,如果吾係,好易會放棄因悶或不適合程而放棄。

我睇完標題,有些唔明 ,本身英文麻麻,點解會入到英中?

LeeCC 發表於 19-2-5 15:46

因為除了英文外,中、數、常、視、音均有好成績咪可以拉上去band 1入讀英中。

LeeCC 發表於 19-2-5 15:46
小学程度英文同中学既History, geog, Phy, Chem Bio....点同?

其實,我地年代,差不多人人都係中文小學升英文中學,當年的學校都唔會有咩bridging course,我地都系甘讀上去,升上中學後,逼住接觸英文多,自然會進步快

LeeCC 發表於 19-2-5 18:30
其實,我地年代,差不多人人都係中文小學升英文中學,當年的學校都唔會有咩bridging course,我地都系甘讀 ...
我地个年代,得两间U添,篩走-大堆中五出黎做野,讀唔成書就算,各行各業。家下个个都要入U, 点同呢?

Yanamami 發表於 19-2-5 19:25
我地个年代,得两间U添,篩走-大堆中五出黎做野,讀唔成書就算,各行各業。家下个个都要入U, 点同呢? ...

我唔知我想法是否對,是否以前分5個band,學生差異少,老師容易按學生程度教,我都聽過人說當年有不少英中只係教科書用英文書,上堂用英文term+中文講解。
現在英中都是band1,可能唔會有這情況。我去到升中簡介會,間間都強調中文小學升英文中學的困難,我想,校長老師你地當年個個都係英小升英中嗎?中小升英中 真的個個都有甘大困難?講到好似洪水猛獸甘。  跟住介紹自己學校的bridging course點幫學生,話驚學生唔慣用英文。有時我覺得這是否過份保護呢?還是只是marketing 策略?

利申:我當年的學校除了中文中史體育和各科老師鬧人的時候會用中文,其他全英包括音樂視藝家政。

LeeCC 發表於 19-2-6 08:48
我唔知我想法是否對,是否以前分5個band,學生差異少,老師容易按學生程度教,我都聽過人說當年有不少英中 ...

我仔都話老師鬧人多數用中文,好奇點解唔用英文鬧人?

持之以恆 發表於 19-2-6 08:57
我仔都話老師鬧人多數用中文,好奇點解唔解英文鬧人?

可能鬧得流利d ?或者想學生聽得入耳

LeeCC 發表於 19-2-6 08:48
我唔知我想法是否對,是否以前分5個band,學生差異少,老師容易按學生程度教,我都聽過人說當年有不少英中 ...

禁又唔係……而家好多話就話band1英中,不过其实同以前無分别(傳統英中除外),都係英書,上堂中、英並用。或者禁講,以前亦大把跟唔上,無人知無人理,父母亦無能為力……而家父母都紧張,低分d都好紧張禁啫~

:之前我在其他話題都講過

我仔幼稚園有個師兄

小六考flyer都只得13盾

升中抽左入張祝珊

佢老母仲牙斬斬話自己從來不買補充練習畀個仔做,又話唔洗補習

好不威風

結果未及一年

急得屎淋尿賴搵補習社救命才得以合格升班

我是護書簿

losoco 發表於 19-2-6 21:53
:之前我在其他話題都講過

我仔幼稚園有個師兄
純分享有感而發,當年我喺油天升上英中,同班有天神同St Mary,眼見人哋聽得明又喺堂上積極發言,我信心打咗折扣,追成績追到氣咳,仲要比班主任打比我老豆叫佢要督促我,……。
今日到我囝入咗英中,我好明英文根底好,至少開好個頭,有信心讀得好,自信,對於一個由小學過渡到初中嘅少年人好重要。

不錯,升中前要打好英文底子,至少要培養習慣睇英文書,上到中學本本都係英文書,抗拒英文讀真係唔知點讀

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-2-10 14:42
阿大女個私補老師,好早已經同我講,小學補嘅唔係頭痛醫頭腳痛醫痛方法,係為中學打好根底,可幸大女上左中 ...
我唔反對補習,但要補得其所。你大囡呢個老師就真係補得過嘞。
‹ 上一主題|下一主題