用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?  

醒目開學勳章

呀女由細已覺得佢英文麻麻,又唔肯睇英文書。
小學英文科考試雖然有8,90分,但覺得佢只係識考試模式。
而家中一全部英文教就見真章啦,UT永遠科科都唔合格,近來叫佢d字一唔識就查字典。
仲有咩方法可以幫到佢呢?補習有無用?
我好怕佢會一路差落去跟住無得救

回覆樓主:

我果個英文都麻麻,小學程度低

但暫時都ok,佢話明,ut 算係不過不失

ps. emi 但唔係好top果d中學

你果間好 top嗎?問下佢,係完全唔明,定還是係未適應?

p_o_m_a_n 發表於 18-11-17 20:01
而家 ...

亞女都喺英文麻麻, 冇乜點睇英文書, 小學測考好一搬。
剛升中一,讀港島區直屬傳統女校,連LS 都喺英文教, 功課佢自己可以應付到(冇補習),form test 咗幾科(測到11月尾),暫時都合格,有啲仲高過mean.

都有問過女 又話唔鍾意英文, 你又可以測得咁好成績(只要求女合格收貨),佢只答我嗰啲英文悶冇興趣!

中學唔同小學,如再用小學温習模式,資料太多好難全背!問問你小朋友如何温習方法

醒目開學勳章

sfuhsg 發表於 18-11-17 20:29
我果個英文都麻麻,小學程度低

但暫時都ok,佢話明,ut 算係不過不失

學校只係普通b1英中,問親佢都話明,但頭先再講多兩講佢先話老師暫時有d會講中文就明,英文講嗰啲有啲唔明。
而家我老公諗住每晚同佢溫。

唉,你嗰個起碼不過不失丫,我係無眼睇,次次唔合格都話d同學都唔高分。唔高分唔緊要但唔係唔合格囉!

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 18-11-17 20:49

亞女都喺英文麻麻, 冇乜點睇英文書, 小學測考好一搬。

可能你女小學嘅麻麻已經夠用,佢只係無興趣姐!
我女學校好注重英文,雖然只係普通b1,但LS 都英文教,都唔知點算囉!佢嘅溫習方式真係仲用緊小學模式,應該仲未調節到,佢話背曬佢,但係背野又唔叻,何況死背根本唔得,佢有d連題目都睇唔明。

回覆樓主

咁平時各科要做功課, 佢識唔識做?
知唔知你女班同學興唔興朝早回校「做功課」?聽我女講佢啲同學朝早返學做,尤其數學, 試過有同學問佢借嚟抄!
好早時,我已同女講 功課懂與不懂都要自己做,做功課差不多等同温習,就算錯咗都知自己錯乜。

....

回覆樓主

....
要女轉温習模式, 全背唔理解即喺徒勞。爸爸幫到手,都好㗎,起碼有人陪佢一齊行,爸爸可以問番佢內容 可知佢上堂接收老師講嘅多少!
畢竟中學科目喺小學4倍,又全英,佢哋要適應 摸索學習模式都要時間,如不合格分不是太低,要追上合格唔難,大前題唔好咁快打擊佢信心
你女應都喺1月考試? 有聖誕温習,爸爸可以當陪女打氣  再重新幫佢睇番考內容重點温習, 現只要求佢合格先,應不會太難達標(你女入到英中點都有啲實力,只是未找到方法)!

p_o_m_a_n 發表於 18-11-17 22:04
學校只係普通b1英中,問親佢都話明,但頭先再講多兩講佢先話老師暫時有d會講中文就明,英文講嗰啲有啲唔明 ...

你地有冇公布各科級平均分同名次啊?可以比較下
如果ut冇,考試都應該會有

有d科我地係全級平均分fail架

低分未必好差,可能真係卷難

pooh仔 發表於 18-11-17 22:43
咁平時各科要做功課, 佢識唔識做?
知唔知你女班同學興唔興朝早回校「做功課」?聽我女講佢啲同學朝早返 ...

我仔有次數學唔識做加做唔切,話第二朝早d返學校做……
咁我同佢講,依家唔識,唔通聽朝返到學校就識? 借同學答案參考=「抄考」,意義不大,反正都係要早d起身,不如係屋企我教你做埋先返學仲好啦。
結果,佢第二朝早一個小時起身做埋先返學

Tata1668 發表於 18-11-18 09:32

我仔有次數學唔識做加做唔切,話第 ...

我一路睇一路笑
勁呀你, 你仔完全比你ko咗

個個字都查字典係好悶,而且查哂都未必解得通。有朋友教我,去二手書店買番同一出版社既中文版教科書,比個小朋友自己睇,不過我衰孤寒無去買,衹係叫小朋友用中文講一次比我聽,佢解唔到既,我就解番比佢知, 佢明左再溫就會易上手好多

Chenglc 發表於 18-11-18 12:16
個個字都查字典係好悶,而且查哂都未必解得通。有朋友教我,去二手書店買番同一出版社既中文版教科書,比個 ...
睇上文下理是否應會估到大概意思?

pooh仔 發表於 18-11-18 11:12

我一路睇一路笑

我都好明白「抄考」的好處,相信中學生或多或少都會有呢種經歷,只不過我唔想中一咁快就有體驗同抄功課抄到上晒手……  

持之以恆 發表於 18-11-18 12:19

我認為唔一定全部要查。有部分真係上文下理估到或直接跳過…… 但有d特別既詞語,查左會理解好d

Tata1668 發表於 18-11-18 12:43
我都好明白「抄考」的好處,相信中學生或多或少都會有呢種經歷,只不過我唔想中一咁快就有體驗同抄功課抄 ...

同路人
抄在所難免自己讀書時都有
我同你一樣, 唔想佢咁快練精學懶
我與朋友傾計都講, 衰嘢/精甩邊事要學根本就好快上手,應該話邊駛學!

而家 ...

學好語文須要時間慢慢去浸,多看書多接觸绝對是不二之法,唔肯睇書日常少接觸,英语詞彙輸入少又怎能有得輸出。小學考試成績過倒關可能只是咁啱操熟考試部份,但語文底子弱升中後即見真章,若升讀英中更有可能因大部份科目用英語教學而受影響。

我兒初小時英语能力只屬中上,由於想打好佢底子,高小起已把家中圖書由中文版慢慢轉成英文版,亦從遊戲中令佢接觸更多英語,短短時間已明顯見倒佢英語能力漸强,升中後讀物九成已變成英語,小兒升入英中後由於英語没太大難度,成绩更名列前茅。

樓主女兒UT 科科唔合格,要攪清楚究竟是英語教學唔明所引致?還是孩子未盡力而引致?至於英語能力,除了考慮專科補習打番好底子外,平日看英文書、睇外语片都不能少,可從孩子興趣出發,肯多接觸能力自然就會提升。

醒目開學勳章

而家 ...

我都6分有4科唔合格,英文同ih仲要全級尾10,已經補緊英文同數學,都無晒計

持之以恆 發表於 18-11-18 12:19
估到梗係好啦,但有時係估唔中,而我個仔呢,更多時候係估都唔估,直頭skip左去,到答卷時就會灟point

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 18-11-17 22:45
....
要女轉温習模式, 全背唔理解即喺徒勞。爸爸幫到手,都好㗎,起碼有人陪佢一齊行,爸爸可以問番佢內容 ...

今日同佢溫左半日書,佢上堂大約只係接收到20%。超勁多字唔識,都唔知可以用咩方法,唯有而家開始每晚同佢溫一次當日教嘅嘢。

但佢係好有自己一套,唔聽人講,唔願意變通嘅人,教到我老公好燥,一個不斷鬧人一個不斷喊
好似呢條數咁,佢死都要用左邊嘅方法,結果份卷一版做唔切

醒目開學勳章

sfuhsg 發表於 18-11-18 01:34
你地有冇公布各科級平均分同名次啊?可以比較下
如果ut冇,考試都應該會有

UT唔會有啦,考試就真係唔知啦,一月先考。
不過我睇過UT d卷其實唔難,係佢完全唔明