用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習老師玩電話問題
go

補習老師玩電話問題

大家有冇發現一個問題?

上門補習哥哥/姐姐,總喜歡叫小朋友做練習,自己玩電話?

我地返工都唔可以玩電話,佢地人工咁高,更不可以吧?

其實我地有冇權收起電話?

tong831 發表於 18-11-17 14:17
大家有冇發現一個問題?

補習大師:我係願意減我既高人工而繼續有得玩電話.

#你地口頭間講明補習期間係要熄電話已經OK啦,收人個電話好大件事喎.

回覆樓主

我不接受玩電話,會容易影響氣氛,雖然我未請過私補。專業、有責任感的老師應唔會咁做,但搵個好老師真係好難。如果請現職大學生,我諗要佢地專心咁教,真係唔易搵。

教學期間用電話已是不應該,玩電話就更不專業,也令學生覺得老師不真心. 找好老師難,遇到合適更難,真正能令學生開開心心打好穩定基礎就最難!

點會有權收人地電話? 但你有權唔再錄用佢, 炒左佢。

回覆樓主

下 我完全接受唔到,好彩我個補習姐姐從來唔係咁

回覆樓主:

我沒覺得大家都很專心工作呀,辦公時間EK也很熱鬧。

Elenalan 發表於 18-11-19 13:20
點會有權收人地電話? 但你有權唔再錄用佢, 炒左佢。
我只問下,哥哥玩電話玩得太離譜,又whatsapp又you tube睇片,已經炒左佢,炒得遲添!

我以為男仔難搵補習工作,會做得好過女仔。

初時係認真幾好,後來成日叫我仔做練習(起碼半小時),自己玩電話,玩完再教佢,點解唔叫我睇住個仔做?洗乜你睇?

佢時薪140,每次做練習即係呃70,我唔係誠哥新抱,冇咁多錢俾佢呃!🔥

從來冇教材俾我仔做,練習全部係我買。

有時我仔唔明,問多佢2次就粗聲粗氣,係叻就唔洗搵你啦!

遲到又入我數,1.5小時一堂,約佢4:30,佢4:38到,6:02走,我話:咁快夠鐘?
佢仲答:夠喇!6:00呀!

問題佢38分入門口,仲妄想6:00走?🔥
好多次都係咁,我已搵到人,費事同佢嘈,我有書房,有大班椅俾佢坐,自問對佢好過對我仔,我仔坐硬椅咋!

你咁鍾意呃鐘,睇吓下一個有冇咁舒服環境俾你?
我親戚同事搵私補,全部坐大廳咋!

tong831 發表於 18-12-27 16:27
我只問下,哥哥玩電話玩得太離譜,又whatsapp又you tube睇片,已經炒左佢,炒得遲添!

whatsapp都算, 睇片真係離哂譜。
私補質素太參差, 如果家長自己有時間跟到就自己跟啦, 都係小學野, 冇理由搞唔掂。

回覆樓主

所以我揾私補,最重要係準時,同埋個老師一定要有心,自律

Elenalan 發表於 18-12-27 16:36
whatsapp都算, 睇片真係離哂譜。
私補質素太參差, 如果家長自己有時間跟到就自己跟啦, 都係小學野, 冇理由 ...
間中覆下whatsapp,我接受,可能家人有急事,將心比己,自己返工都試過。

睇片好過份,我返工都唔會咁,冇需要!

依家90後,好多好離譜,我90後同事,返工日日遲一個鐘,真係唔明佢哋父母點教仔?完全不尊重工作!

小學中文唔難,英文我會考渣兜,教唔到,教到無謂被人賺,搵錢好辛苦。

tong831 發表於 18-12-28 18:10
間中覆下whatsapp,我接受,可能家人有急事,將心比己,自己返工都試過。

睇片好過份,我返工都唔會咁,冇 ...
你又幾抵玩喎,百四蚊一個鐘,可以一野打盡所有90後,人地仲要帶埋老豆老母返工比你哦.

PS:唔好講咩自己英文唔叻唔識教啦,大把人做左人地父母,咪又係從ABC從新學習,自己去學識然後教番D仔女啦. 嘜而家D小學英文好難既咩???

tong831 發表於 18-11-17 14:17
大家有冇發現一個問題?

更係冇權收電話啦,你係佢邊個?
比錢補習大晒咩
最多你只可以搵個唔玩電話嘅補習

tong831 發表於 18-12-28 18:10

睇片好過份,我返工都唔會咁,冇 ...

你都可以考慮下去補習社嘅專科小組,有小組亦有d係一對一(當然貴d),另外聽聞英國文化協會也不錯。

ar_mak 發表於 18-12-28 20:47
你又幾抵玩喎,百四蚊一個鐘,可以一野打盡所有90後,人地仲要帶埋老豆老母返工比你哦.

PS:唔好講咩自己英文 ...
但係麥哥, 樓主會考英文揸兜, 又似乎難咗D喎。我C6緊緊合格, 都教唔掂我阿女啦。

little_yolky 發表於 19-1-4 12:53
但係麥哥, 樓主會考英文揸兜, 又似乎難咗D喎。我C6緊緊合格, 都教唔掂我阿女啦。 ...
阿發哥40幾歲人先去學英文咪又係咁,我想講既係,我地唔好先去討論果樣野會有幾難,而係需要將注意力集中去如何將困難解決. 盲毛去學英文,難既唔係英文本身,而係個盲毛將要投放大量精神同時間既困難,所以換另一個角度,任何野只要係自己唔識又冇興趣,咁嘜鬼野都會係難. 要將呢個想法去改變,家長首先要投入,去做個面對困難榜樣,就唔需要用專家身份去作指點(我偏向相信叻邊樣既家長,小朋友對果樣野既壓力會相對愈大).

我真係唔認為一個教人既人係需要好叻好叻,能夠教授到學習既方法同態度就係恰到好處. 咁你C6緊緊合格,即是唔係盲毛,又唔算好叻好叻,其實個位置一流喎!你都多鼓勵下你C6啦.

ar_mak 發表於 19-1-5 13:08
阿發哥40幾歲人先去學英文咪又係咁,我想講既係,我地唔好先去討論果樣野會有幾難,而係需要將注意力集中去如 ...
多D鼓勵佢? 麥哥, 好高難度喎。

我一邊聽佢同阿女默英默, 真係心中有團火, 唔係熱情既火, 係幾把火呀。我忍唔住問阿女, 點解你唔自己用手機錄音自己默!其實, 我都有問過C6, 中小學既時候到底點上英文堂, 佢就英文中學, 我就中文中學, 斷估點都好過我啦, 我問佢, 其實你聽唔聽得到, 自己個音同老師個音唔一樣架?

little_yolky 發表於 19-1-5 22:23

我一邊聽佢同阿女默英默, 真係心中有團火, 唔係熱情既火, 係幾把火呀。我 ...

我就叫我仔唔可以要靠聽到老師讀得準確先識默既,因為你都唔會知老師讀成點?我就叫佢要熟到估到老師講乜?an同and你都無可能聽到,係要憑前文後理諗到先至叫叻!

little_yolky 發表於 19-1-5 22:23

我一邊聽佢同阿女默英默, 真係心中有團火, 唔係熱情既火, 係幾把火呀。我 ...
咁斷估你C9既口音好過呀誠哥多多聲掛?咁誠哥咪又係照講英文,D人咪又係以聽得明佢UP嘜而自豪. 學誠哥既講法,你阿福得起,咪請個口音甩甩聲既囉;阿福唔起既,C9肯幫手,就好似買自住樓咁,供得HE,阿福得到首期,咪由得你C9去囉.

你C9肯幫下手,執到啦~!仲YIM3YIM4!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊