用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 有冇用家可以分享一下對學校嘅評價??
go

有冇用家可以分享一下對學校嘅評價?? [複製鏈接]

近日爬文,希望幫女女揾間符合以下條件的學校:
1. 基督教背景
2. 英文程度接近國際學校+中文學繁體字
3. 不用買debenture, 學費合理
4. 有附屬中學
swcs YMCA似乎乎合以上種種,所以真1心求教各位家長以下問題:
1. 此校德育及品德培養ok ma?
2. 英文程度如何?是否真的拍得住IS?
3. 中文程度ok ma? 比一般IS好?
4. 整體學術水平?學生中學畢業後出路如何?
5. 老師有愛心嗎?
希望有家長可以解答,先謝謝各位!
   3    0    0    0

dorahelen 發表於 18-11-17 10:43

德育方面:
每星期有 chapel, 講下聖經故事,唱詩歌。聖誕募集食物,帶埋學生去送俾低收入人士。帶學生去老人院探訪老人,公益金便服日,最近邀請 watoto 來校表演,賣物贊助等。

英文語境與 IS  一樣,所有老師,同學都是以英語交談。
學校吾會催谷,中文,數分程度分group 上課,鼓勵學生跟自己步伐學習。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

SWCS 附合晒你的條件!

virgokaren 發表於 18-11-17 21:19
德育方面:
每星期有 chapel, 講下聖經故事,唱詩歌。聖誕募集食物,帶埋學生去送俾低收入人士。帶學生去 ...

謝謝回覆!!想問下中學校風純樸嗎?中學畢業後,學生在本地升學多?還是海外升學?考dse成績如何?

1. 此校德育及品德培養ok ma?  個人覺得重視,學校會用聖經教導小朋友
2. 英文程度如何?是否真的拍得住IS?  同IS分別不大,因為班主任全部是NETs,全校用英文作溝通語言,
3. 中文程度ok ma? 比一般IS好? 分RC, AC streams. RC stream跟香港課程
4. 整體學術水平?學生中學畢業後出路如何? 可以上YHKCC website參考,香港升學較多!
5. 老師有愛心嗎? 有

ol_bb 發表於 18-11-18 01:57
1. 此校德育及品德培養ok ma?  個人覺得重視,學校會用聖經教導小朋友
2. 英文程度如何?是否真的拍得住IS ...

感謝你嘅回覆呀!
中文程度 係咪同local學生一樣? 閲讀中文書完全冇問題呢?
學生普遍乖嗎?

dorahelen 發表於 18-11-20 00:31
感謝你嘅回覆呀!
中文程度 係咪同local學生一樣? 閲讀中文書完全冇問題呢?
學生普遍乖嗎?

中文程度同local差不多,分小組上堂,小一課本由一上開始教,小二由二上開始教等等。有定期默書,閲讀理解,作文,測驗!可能功課少,所以有大量時間閲讀中英文書籍!

回覆 dorahelen 的帖子

基督教學校,一向不擔心品德培養

2. 英文程度如何?是否真的拍得住IS?
仔讀YMCA短短兩個月,英文進步好快,特別係口音,部分字既讀法已經有八九成英國人口音。不過你要預左佢地唔會好似本地學校咁樣教Tense、記詞語,佢地學英文都係潛移默化式

3. 中文程度ok ma? 比一般IS好?
一定比一般IS好得多,全本地課程,不過普教中,睇你習唔習慣

4. 整體學術水平?學生中學畢業後出路如何?
中學畢業出路唔識答。學術水平,讀得呢間你都係想小朋友享受返學,而YMCACS絕對做到呢樣,我小朋友勁中意學校同老師

5. 老師有愛心嗎?

neoscarlett 發表於 18-11-22 12:29
回覆 dorahelen 的帖子

thanks for sharing!
‹ 上一主題|下一主題