用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍的中學,沒有呈分,怎分banding?
樓主: little_snow
go

一條龍的中學,沒有呈分,怎分banding?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

CherylChloe 發表於 18-11-19 23:32
不參加派位,但可以參加其他中學面試?

有何不可。咁係最保守做法,先留龍中,再戰其他直資
考到又唸清楚,咪拎返註冊証囉
再唔係7月叩官中津中都仲得!

wongtw 發表於 18-11-19 19:15
校方要求學生升中要簽紙作實,學生不簽即是無了學位,學生外闖自然玩在頭輪,如要玩二輪就要等B123抽完先輪 ...

你呢個諗法係我當初既理解,但原來EDB諗理好奇怪:

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

paris308 發表於 18-11-19 22:48
請教如播道,比家長自行決定是否呈分,但選擇呈分就代表放棄中學學位。

不是全級呈分,只是少部分學生呈分 ...
問題: 邊個同你講播道可以俾家長自行決定是否呈分?

版主同我之前都講過, 呈分係由學校決定,香港既學校必須全級一齊呈分或不呈分。

而且播道過往一直有呈分。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-11-20 07:46

版主同我之前都講過, 呈分係由學校決定,香港既學校 ...

家長只能自行決定認真考呈分試,or hea考,考成點學校都係會呈

Charlotte_mom 發表於 18-11-20 08:14
家長只能自行決定認真考呈分試,or hea考,考成點學校都係會呈
仲可以呵唔考:缺席考試。不過到時應該好大機會連直升資格都失去埋。

hkpapa852 發表於 18-11-20 07:46

版主同我之前都講過, 呈分係由學校決定,香港既學校 ...

我都係睇EK話播道係選擇性呈分(emoji)有錯請指正

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3460835

paris308 發表於 18-11-20 09:09
我都係睇EK話播道係選擇性呈分(emoji)有錯請指正

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...

呈分不存在個別家長自己申請, 學校必須全級向EDB呈分. 播道升中少人走唔代表佢無呈分, 或只為離開既學生呈分.

我唔清楚係相關家長理解問題, 定係學校誤導

建議你直接問播道 (學校可每年決定是否向EDB呈分), 或去EDB查詢呢間學校今年有否參加呈分 (可以問埋佢係咪可以俾個別家長申請呈分)

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-11-20 08:18
仲可以呵唔考:缺席考試。不過到時應該好大機會連直升資格都失去埋。

唔駛玩到咁盡掛

hkpapa852 發表於 18-11-20 07:42
你呢個諗法係我當初既理解,但原來EDB諗理好奇怪:

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中 ...
Hold住直資我又直係無諗過,這點我沒有詳細問,我朋友是不簽升中留位紙,去報直資和參加自行,結果經自行入了津校。

wongtw 發表於 18-11-20 14:28
Hold住直資我又直係無諗過,這點我沒有詳細問,我朋友是不簽升中留位紙,去報直資和參加自行,結果經自行入 ...
我可以好肯定話你知, 過去幾年, 有SMC同PKC既學生家長, 係Hold住龍中個位到自行派位, 之後先抽飛走

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-11-20 15:59
我可以好肯定話你知, 過去幾年, 有SMC同PKC既學生家長, 係Hold住龍中個位到自行派位, 之後先抽飛走

中學?自行唔係要等到7月一齊派位嗎?可以hold咁耐?

Charlotte_mom 發表於 18-11-20 16:52
中學?自行唔係要等到7月一齊派位嗎?可以hold咁耐?

無呈分, 註冊咗都可以隨時抽飛嘛! 反正EDB唔會處理無呈分學生既註冊

所以咪可以到7月得到自行攞到結果先抽飛都無問題

‹ 上一主題|下一主題