用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍的中學,沒有呈分,怎分banding?
樓主: little_snow
go

一條龍的中學,沒有呈分,怎分banding?   [複製鏈接]

回覆 BoMuiB 的帖子

因為尼啲學校無呈分,學生無banding,所以冇band 1亦冇band 2、3,學生好難參加統一派位。

BoMuiB 發表於 18-11-19 15:04
培僑, 王錦輝, 真道, 陸慶濤, 聖瑪加利係 "零個B1學生" ??真的嗎?如果係真,真心驚訝!
我只知呢幾間小 ...
佢地無呈分,點會有B1學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 LinusYip 的帖子

小六學生約11月(考完呈二)會收到學校通告,如果同意直升書院,就交番通告俾學校,放棄自行同統一派位。如果學生dead line前唔回覆,代表放棄直升,就可以參加自行同統一派位。

haihaimom 發表於 18-11-19 15:38
回覆 LinusYip 的帖子

小六學生約11月(考完呈二)會收到學校通告,如果同意直升書院,就交番通告俾學校,放 ...

Thx

你講得比較清楚

BoMuiB 發表於 18-11-19 15:04
培僑, 王錦輝, 真道, 陸慶濤, 聖瑪加利係 "零個B1學生" ??真的嗎?如果係真,真心驚訝!
我只知呢幾間小 ...

無呈分嘅小學, 根本分唔到band 1, 2, 3學生, 0% band 1生正常結果。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

無呈分小學,可以參加頭輪自行,以b4生身份參加第二輪大抽奬,如學生參加,部份學校會不保留龍校升中學位。

其實最想知一間全新學校, 冇前人考試成績影響, 咁會唔會真係33.3% A,  33.3% B, 33.3% C 咁去均分學生呢?

如果係就真係幾著數

ja2oct09 發表於 18-11-19 16:12
其實最想知一間全新學校, 冇前人考試成績影響, 咁會唔會真係33.3% A,  33.3% B, 33.3% C 咁去均分學生呢?

...
本區B1/2/3係各1/3, 本過呢個比例未必等同全港派位組別

所以去新校做首一兩屆畢業生, 做到B1學生機會係俾D二/三線, 甚至寶校既機會高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wongtw 發表於 18-11-19 16:08
無呈分小學,可以參加頭輪自行,以b4生身份參加第二輪大抽奬,如學生參加,部份學校會不保留龍校升中學位。 ...
有邊間係咁呢?

現實中, 係無呈分既小學, 家長要小朋友參加自行同統一派位全程要自己去EDB攪, 學校唔會知, 又點限制呢?

而且, 正常嚟講無人會咁"聰明"去用B4學生身份參加統一派位

hkpapa852 發表於 18-11-19 17:15
有邊間係咁呢?

現實中, 係無呈分既小學, 家長要小朋友參加自行同統一派位全程要自己去EDB攪, 學校唔會知,  ...
校方要求學生升中要簽紙作實,學生不簽即是無了學位,學生外闖自然玩在頭輪,如要玩二輪就要等B123抽完先輪到你,咁即是等如B4,。不清楚的是,可否在簽完紙之後偷雞報私校。

無呈分小學多是直資,家長簽了紙,直資便收生先,學生根本沒機會參加頭輪自行,家長不簽走去外闖風險其實很大。

Charlotte_mom 發表於 18-11-19 11:13
仲有要考慮的,係input vs output問題
以下為誇張手法:
學校A, input b1同學有70%,而DSE入3大有30%

呢D資訊好有用,係邊度可看到?

回覆樓主

請教如播道,比家長自行決定是否呈分,但選擇呈分就代表放棄中學學位。

不是全級呈分,只是少部分學生呈分,EDB如何介定學生banding?

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 18-11-19 13:57
雖然港同有呈分,但如果想升港同港小學生就要自行填港同,否則代表放棄
我諗冇人/極少數人會自行唔填港同 ...

技術上,直升港中嘅學生,係填港中份表,唔會參加派位,(學校有派派位表,但家長係一筆劃左佢寫已註冊直資中學)所以無「自行填港同書院」呢回事

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-11-19 14:03
對龍校嚟講, 有呈分其實都係無用, 因為現實中大部份龍小都唔會話你知自己係邊個派位組別

港同有幾多B1組別 ...

港小有每年向小5學生交代banding,班主任亦會為需要派位/考出面直資提供意見
不過學校係講明唔會出推薦信,你有本事可以拎學科獎/獎學金/校外校內獎黎自銷

Charlotte_mom 發表於 18-11-19 22:59
技術上,直升港中嘅學生,係填港中份表,唔會參加派位,(學校有派派位表,但家長係一筆劃左佢寫已註冊直 ...

唔好再打我面喇,我身為初小家長唔太清楚程序啫
理念上都差不多喇

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 18-11-19 23:30
唔好再打我面喇,我身為初小家長唔太清楚程序啫
理念上都差不多喇
...

點敢打你面,我怕有家長誤會程序咋

Charlotte_mom 發表於 18-11-19 22:59
技術上,直升港中嘅學生,係填港中份表,唔會參加派位,(學校有派派位表,但家長係一筆劃左佢寫已註冊直 ...
不參加派位,但可以參加其他中學面試?

李大人 發表於 18-11-18 07:36
培僑今年四加成績,高過聖言中學

哇!好誇張!

醒目開學勳章 王國長老

wongtw 發表於 18-11-19 19:15
校方要求學生升中要簽紙作實,學生不簽即是無了學位,學生外闖自然玩在頭輪,如要玩二輪就要等B123抽完先輪 ...

唔駛偷雞啊,直資龍校留位後,可報其他直資(中學基本上無咩私校)又收左,又決定放自己果間,咪去自己果間取消,拎派位証到新校註冊囉
唯一需要偷雞,係龍校津校,真係一經發現即時DQ,到時偷雞唔到蝕把米
‹ 上一主題|下一主題