用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 沙田呂明才
樓主: pomanc
go

SPC VS 沙田呂明才   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-11-16 18:35
近年火車站沿線,我覺得E中都係要留意下。

唔好提E中啦,收藏自用中。   

ABC-DAD    發表於 18-11-16 20:05

ABC-DAD 發表於 18-11-16 18:22
咪誤會,我女之前都係LMC 嘅。有假期都會約啲舊同學見面。
鄭校長未退休前,如火車站地鐵沿線附近我不假思 ...

冇誤會,放心。。。

所知的隨便講講。

ABC-DAD    發表於 18-11-16 20:04

sukitelfold 發表於 18-11-16 10:46
又高估咗呢三個字

中六畢業睇考評局DSE證書,大家鬥星星多。

我個人都同意你講法,但身邊好多家長都想要名氣,好矛盾

水晶球 發表於 18-11-16 20:40

但SPC又唔止名氣咁簡單先慘,DSE又交足貨!

SPC中文又不用太擔心,他們一向只公布4+高過80%的科目,當中文和SJC差不多,當近50%左右,主科4+都7x%,男校來説已經好亮麗!

水晶球 發表於 18-11-16 20:40

有着歷史的學校,不單單是SPC,確實有強大校友網絡的優勢,人際脈絡還是比較廣,看看任志剛、貝聿銘、鍾士元.....也是校友,況且他們的星星也不會很小吧!

hkpapa852 發表於 18-11-16 18:19
唔好話沙呂,就算係鄧顯同林護去比,我都會選SPC(就算對比九華我也會選九華)。
因為男校就係男校,男仔係 ...

認同男仔係男校讀,身心發展都能充分發揮。

不過朋友每每聽到讀男校,第一感覺就係驚小朋友性取向,或社交缺失甘。

請指交

回覆樓主

當年阿仔也是曾、呂、SPC也有去面試,他三間也很大信心,最後佢鍾意SPC。
呂明才確實是一間好好的學校,尤其其學生也比較乖,校舍也在擴建
SPC 男校不一樣,兄弟情、國際視野,要玩得讀得。
曾記,面試比較機械式,但成績一流
看看小孩的意願也重要,始終佢讀。交通,我當時同阿仔傾,大家也覺得中學生如在45分鐘左右也算接受範圍

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我講嘅交通時間,係from google map 嘅

但諗深一層,我自己放工去QM返學,都唔會坐地鐵,一定係旺角東再行去金雞轉飛van!如果係咁...其實又未至於接受唔到...

不過... LMC真係好學校,我個人偏向男女校
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-16 21:55
其實我講嘅交通時間,係from google map 嘅

但諗深一層,我自己放工去QM返學,都唔會坐地鐵,一定係旺角東 ...

其實,今天的SPC能夠和沙呂比肩,已經是很大的蛻變,10年前的話,根本不用考慮...

magtam0520 發表於 18-11-16 21:59
其實,今天的SPC能夠和沙呂比肩,已經是很大的蛻變,10年前的話,根本不用考慮...
...

其實可能只係呢度小眾既諗法而已。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

為食仔 發表於 18-11-16 21:18
有着歷史的學校,不單單是SPC,確實有強大校友網絡的優勢,人際脈絡還是比較廣,看看任志剛、貝聿銘、鍾士 ...

早幾年SPC 160周年校慶,除了幾代的校友聚首外(當中大佬軰有何俊仁/曾鈺成/鄭丹瑞/林峰等),還出了本幾百頁的特刊,詳列多年事跡及歷屆政商影藝出色校友,陣容鼎盛!這些底子實力沒有幾間校可與比肩,所以每年咁多人想入都有理由,至少那些校友也希望子女入讀已可迫爆名額!
利申:全家冇個SPC人。

ilyrd 發表於 18-11-16 09:59
王家爸爸,咁如果住中間(九龍),路程時間一樣,两間都收,你揀邊間?

SPC是直資,收到offer時,你要有好大勇氣去放棄,而等7月派位,到時又唔知呂明才收唔收你,所以根本不是那一間比較好,而是你有冇膽量有SPC offer時去放棄!

IloveJJ 發表於 18-11-16 10:46
直至幾時呢?

根據蘇民峰師傅話明年開始香港地運轉左向北,應該㨂呂明才

Veron081207 發表於 18-11-16 21:18
認同男仔係男校讀,身心發展都能充分發揮。

不過朋友每每聽到讀男校,第一感覺就係驚小朋友性取向,或社 ...
我小朋友讀女校,d人又係一聽到就話:你唔怕阿女會變les??我都費事答佢地,我自已身邊唔少gay/les既朋友,佢地全部都係讀男女校大囉!

ilyrd 發表於 18-11-16 09:59
王家爸爸,咁如果住中間(九龍),路程時間一樣,两間都收,你揀邊間?

其實两間都吾近點解一定選尼两間呢,重有好多好中學,林護,九華尼d吾得咩

pomanc 發表於 18-11-15 20:52
一間係百年男校,一間係地區名校。請問大家會點選擇?

想問樓主子女是否呂小生?
在沙田區若是兩呂小生多會自行及抽獎以沙呂行頭。
若非呂小生,則多以曾記/沙崇行頭,多年來都係咁。
而三校都有共通點,各開五班。
全港能開足五班的津校很少,而沙田區就佔了4間。

回覆樓主:

SPC of course.
百年老校,
資源多,
有 GCE 可揀 ( 容易入大學好多)

LMC 一向自行極少選擇2呂小。

回覆 fatman69 的帖子

小兒唔係呂小生今日聽左呂中簡介會,表列聯繫收26人,不過自行50個位,無講收外校定呂小生。
校長今次話可能有叩門位,但視乎有冇人留班喎

今早去資優學苑上課, 順路去了LMC
仔可以自動自覺溫書就好了。
‹ 上一主題|下一主題