用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 沙田呂明才
樓主: pomanc
go

SPC VS 沙田呂明才   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-23 11:51
我心儀英皇、SPC,無心儀SJC。
我仲以為你心儀DBS,LSC.

ABC-DAD 發表於 18-11-16 18:30
鄭校長自己對學生對教育工作嘅熱誠,真係聽君一夕話勝讀十年書。中大作育英才,知道有幾位知名退休校長都係 ...

價值教育勝於一切!

名校/神校要學生取champion,狀元;實幹學校關顧全人發展。

《明道致知》一生受用!

IloveJJ 發表於 18-11-23 12:47
DBS我心儀,但無資格  
LSC無諗過,我住港島南。

SPCC , DBS ,  DGS 呢三間係直資界既神枱各佔一席位。  官津依舊係QC 天下

IloveJJ 發表於 18-11-23 12:47
DBS我心儀,但無資格  
LSC無諗過,我住港島南。
試吓沒壞

唔信我都信數據吧, B1C....?

wccfgoldcard 發表於 18-11-16 15:00
做左咁多年 大公司 or i.bank, d 人 只會 曬命 或 暗比較 自己 係 那神大學神科 ( e.g. 中大環球工商管理,  ...

呢樣認同,我身邊有SPCC 及DGS 既同事,佢地係一流名校出身,但因工作表現方面平凡過平凡,無意中大家知佢地係呢兩間畢業反而對佢地能力估計比常人低咗,有時名校出身既平庸者都幾大壓力,係工作上唔提好過提。
真係唔好將所謂xxx 名校出身,會係職場上好辦事。與其咁諗,不如諗娶/嫁個有錢人仲實際d

回覆 hkpapa852 的帖子

坊間一直認為 SJC 高SPC 好幾班,我想講得客套些而已⋯⋯

IYY    發表於 18-11-27 01:11

IloveJJ 發表於 18-11-23 11:51
我心儀英皇、SPC,無心儀SJC。
今年全民去争SPC了

RoseRosa    發表於 18-11-23 14:55

IloveJJ 發表於 18-11-23 14:26
係呀!我老公早排咪遇到個低級過佢既同事係DBS,仲係大學神科,佢老闆反而係地區B1津校喳!
...
所以呢d 只係坊間一廂情願既諗法,亦帶出另一個問題,揹負名校畢業個名都要睇自己內在斤兩有幾多,正所謂甲之甘露,乙之砒霜。
其實高層係紅褲仔地區學校出身並不少。

manmonster 發表於 18-11-23 13:35
回覆 hkpapa852 的帖子

坊間一直認為 SJC 高SPC 好幾班,我想講得客套些而已⋯⋯ ...
其實近年已經追得好近,當然距離仍然有啲啲,但係唔係好大。

ilyrd 發表於 18-11-23 13:30
唔信我都信數據吧, B1C....?
舊年我小朋友D同學起碼三、四個是B1A的都無offer。

kkhon 發表於 18-11-23 14:30
今年全民去争SPC了
都係個句,只係小眾心態
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-11-23 11:50
我仔唔超班,我目標好明確喎!SPC,英華,唔得就抽英皇,聖類斯包底。
四處拱係要了解多啲,先可以有清晰目 ...
估你都唔會過海啦。

artroboy 發表於 18-11-23 13:35
呢樣認同,我身邊有SPCC 及DGS 既同事,佢地係一流名校出身,但因工作表現方面平凡過平凡,無意中大家知佢 ...
梗係啦, DBS, DGS, LS, SPCC, YW, SJC, etc 我知係 名校, 好多人 都想 個仔女 入去讀, 亦都真係出左好多勁人, 考 HKCEE, HKALE, DSE, IB 出左好多狀元 ... 不過 佢地 呢 d 學校 亦都 有好多平凡學生, 因為 考 佢哋相關小學時, 學校 得果 10-2x interview time, 有幾 accurate 去分到 那些真係 最 top 先比入, 好多時 除了 真係 好 top 好叻 果 幾十 真值得入, 剩番 果 100 位 孩子 都 只係 interview 好 d, 家長 background 好 d or 住靚住址 only.

QC, 就好 d, 真係 選 官小 band 1 + 各校 頭 3 既 自行位 + 扣門 果班叻叻, 基本上 入去 佢 中一 接近 真冇 band 2 生。始終 勁既 純中學 keep 住 多學生 DSE 勁 係 易 d.

我唔覺SPCC 有咩Champion 指標吖,講嘅人自己心咁諗啫。

artroboy 發表於 18-11-23 11:09
你果個係仔定女? 我見依家十個男仔,八個手機不離手,唔好期望男校多陽光~ ...
各一。兩個都喜歡男女校。無讀過男校。

hkpapa852 發表於 18-11-23 14:46
都係個句,只係小眾心態
我只知大眾心態要傳统名校+亮丽DSE+三大率,但三様集一身數埋又冇幾多间。我自己從不计较相差幾多%的DSE或什么三大率,亦不敢高攀,睇完就算。亮丽成绩當中冇自己果件講乜都冇用。
‹ 上一主題|下一主題