用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 沙田呂明才
樓主: pomanc
go

SPC VS 沙田呂明才   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-22 23:48
成績好好喎!
所以你諗諗佢啦,我覺得分分鐘成績仲好過kc,而且你仔學校嘅學生又咁易考入

sukitelfold 發表於 18-11-16 18:47
冇誤會,放心。。。

所知的隨便講講。
印象中,自DSE開始,有個小趨勢係有學生在中三四之間伸請出國升學,而且不乏成績中上嘅一群。故此用會考AL 師兄姐嘅例子去參考,未必係適合嘅投射。

回覆 hkpapa852 的帖子

目測 2018 年度成績,與 SJC 差距收窄。希望保持平穩增長吧。

IloveJJ 發表於 18-11-23 10:01
唔係我唔諗呀!係佢諗唔諗我仔喳!  
我申請咗啦!但我都唔知我仔有無份in呀!要睇下佢今次成績得 ...
見你好勤力上EK為個仔,加油.SPC等緊你小朋友.

醒目開學勳章

我申請咗啦!但我都唔知我仔有無份in呀!要睇下佢今次成績得 ...
我聽你講咋,你話學校老師話spc易入,band 1尾學生都入到

IloveJJ 發表於 18-11-23 10:04
其實而家間間都係咁,始終而家社會經濟好咗,家長知識又高咗,大家都有好多渠道去升學。
...
係吖,同意,而呢度講開女中嘛,係咪。
家長聯繫又密左,對以前唔放心嘅考慮,因為清晰左,就始終多左揾到解決方法嘅可能性,有人出國打天下,流動嘅空間同機會自然廣闊左,流唔流好睇用力的位置。

題外話,只顧爭拗,咪原地死撐?流得去邊。

bobbob 發表於 18-11-23 09:53
所以你諗諗佢啦,我覺得分分鐘成績仲好過kc,而且你仔學校嘅學生又咁易考入 ...
作為中西區龍頭男校,KC 真係要加把勁。Spc 一換校長就有成績睇,KC 校長都換咗希望可以急起直追啦。

bobbob 發表於 18-11-23 10:21
我聽你講咋,你話學校老師話spc易入,band 1尾學生都入到

彼得入直資 一直機率少,佢哋主攻官津。 鬼佬時期中西區 b1c入係無難度,但換咗校長已經跟返大隊睇教署排名。除非體藝有出色表現。

大老實講,到底你有咩目標學校?四處拱,又話唔係仔目標,咁似自己消閒多過同個仔發功喎。我估你仔好超班,你先咁淡定

我聽家長講SPC校長係SPCC舊生,而SPCC校長係SPC舊生.唔知我有冇聽錯.

IloveJJ 發表於 18-11-23 10:04
其實而家間間都係咁,始終而家社會經濟好咗,家長知識又高咗,大家都有好多渠道去升學。
...
你唔係一直心儀KC同SJC 咩?

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-11-23 10:25
彼得入直資 一直機率少,佢哋主攻官津。 鬼佬時期中西區 b1c入係無難度,但換咗校長已經跟返大隊睇教署排 ...
主攻官津唔代表考唔到直資,可能考到唔讀啫,佢哋舊年都好似入2、3個spc。
我觀察同你差不多,spc近年收生要求高咗唔少,1c生應該有相當難度。

bobbob 發表於 18-11-23 10:32
主攻官津唔代表考唔到直資,可能考到唔讀啫,佢哋舊年都好似入2、3個spc。
我觀察同你差不多,spc近年收生 ...
佢哋好得意,比例上唔多喜歡出去考直資,考得既通常對入官津頭無信心,但排名又係前既,又或者中游位置

artroboy 發表於 18-11-23 10:25
彼得入直資 一直機率少,佢哋主攻官津。 鬼佬時期中西區 b1c入係無難度,但換咗校長已經跟返大隊睇教署排 ...
個人睇法就男仔想入,未必要識玩特技,起碼運動要有一技之長,陽光啲Man 番少少,入男校機會多返少少,物以類聚吖嘛,中唔中少少先?

ABC-DAD 發表於 18-11-23 10:35
個人睇法就男仔想入,未必要識玩特技,起碼運動要有一技之長,陽光啲Man 番少少,入男校機會多返少少,物以 ...

我覺得佢地喜收音樂人材多過運動,同其他男校有少少區別。覺得個校長好想將個樂團搞起,好似前兩年週年紀念,搞咗個大型音樂劇。

artroboy 發表於 18-11-23 10:39
我覺得佢地喜收音樂人材多過運動,同其他男校有少少區別。覺得個校長好想將個樂團搞起,好似前兩年週年紀 ...
你無錯,但我指嘅唔係唯一或者2選1,係我想有咁樣嘅條件會好啲。唔該跳出番特異功能嘅框框,做番個陽光啲嘅St Paulian 啫?

ABC-DAD 發表於 18-11-23 10:55
你無錯,但我指嘅唔係唯一或者2選1,係我想有咁樣嘅條件會好啲。唔該跳出番特異功能嘅框框,做番個陽光啲嘅 ...

但如果好心儀間學校,成績又唔一定保證入到,思量下學校需要什麼邊一方面人材,而自己又可以係呢方面再進取d, 亦不失是一種選校途徑。
我明你意思,但現實歸現實,係華人傳統社會好難,有幾多可以做到spcc , dbs , LS ..咁有自信行全人教育。

ABC-DAD 發表於 18-11-23 10:35
個人睇法就男仔想入,未必要識玩特技,起碼運動要有一技之長,陽光啲Man 番少少,入男校機會多返少少,物以 ...
你果個係仔定女? 我見依家十個男仔,八個手機不離手,唔好期望男校多陽光~
‹ 上一主題|下一主題