用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K1面試
樓主: Semibb
go

學之園K1面試   [複製鏈接]

pigpigchun 發表於 18-11-19 23:21
我今日同大仔in完、已經覺得大部份老師對於去面試嘅小朋友、都係零愛心

第一面試環節,姓林嘅老師係用原子 ...

我也十分認同,groupin 時有4個小朋友都完全無講野,氣氛唔太好,老師比我感覺係冷笑多過積極引導小朋友,到第2 part見老師,老師比我感覺是不太耐煩,到見校長,板起塊面,要小朋友手擺後面,有小朋友玩玩具大聲左d,有老師就行埋黎話:「唔好咁大聲呀」(唔係應該話:「你係度玩緊乜野呀? 點解咁大聲既?不如我地細聲d丫」之類,我覺得2歲幾人仔,想佢點樣? 看得出學校係好著重於係考小學,但面試後覺得不是我心目中幼稚園。家長講得岩,小朋友也在簡幼稚園,我相信我小朋友也會簡適合他的

唯獨是NET就有好好笑容,可惜NET只負責mark分

edmond117 發表於 18-11-20 06:39
但我今帶女女去大角咀分校面試,幫阿女單對單做面試時都有相同情況,老師都有用支筆指住書入面的內容來問 ...

其實我明用筆指係會清楚d, 但唔使用筆去敲本書、仲要係keep著敲催我個仔答咁

如果係有愛心、老師絕對可以用枝筆、不停打圈咁draw個小朋友attention, 而唔係敲

cksai 發表於 18-11-19 14:32
我有一條係,老師話,個女仔帶左太陽眼鏡,帶左帽,拎住個袋,佢去邊到呀?
(喇,個女仔係無拎水泡,無拎水 ...

小朋友幾大

回覆樓主

係咪星期六已經可以出result ?

anyapple 發表於 18-11-20 18:51

係呀!24/11早上9點開始

Semibb 發表於 18-11-20 18:55
係呀!24/11早上9點開始

好快,唔夠一星期就出results

回覆樓主

是否冇offer的就唔會有second in?

anyapple 發表於 18-11-20 18:51

係2nd interview

回覆樓主

我们12/15才面試

回覆 ho_yan2406 的帖子

認同,我同先生都冇大學程度,住址只係普通地方,小朋友直情冇讀正式N班入左K,因為小朋友面試表現的確好,我又平日有心機教,學校想收用心教既家長,咁先唔會浪費學校教材,第一日返學校長已經一見小朋友講得出佢叫咩名,感覺好好,現在k2仍然十分滿意,輕輕鬆鬆學習得唔錯,學費都物有所值,老師校長校車姨姨校工全部都好好,正面管教小朋友,例如k2初學寫字,佢地唔建議擦字,叫家長多鼓勵小朋友,等佢地自信心好啲,好快喜歡掌握到寫字。

水皮仔 發表於 18-11-20 21:58

認同,我同先生都冇大學程度,住址只係普通地方,小朋友直情冇讀正式N班入左K,因 ...

你小朋友係大b 嗎?

yukijes 發表於 18-11-20 01:43
我係大角咀in,反而每個老師都好好,我地一入去時仲比小朋友玩滑梯!之後入到去見Net老師就問我女圖中邊個 ...

舊年PN無報,覺得要個一歲人仔過三關好殘酷咁,今年大個啲,就想去體驗下感受下。整個面試考核內容好全面,老師有耐性亦會引導,讓阿女過程好投入發揮也好好,以為佢唔識嘅原來又會識。有啲慢熱小朋友,老師又會俾機會試,或簡化作選擇題,好難得。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

回覆 mimi_li 的帖子

係大B

mimi_li 發表於 18-11-20 23:10
你小朋友係大b 嗎?
仔係9月細b女係4月

水皮仔 發表於 18-11-20 21:58

認同,我同先生都冇大學程度,住址只係普通地方,小朋友直情冇讀正式N班入左K,因 ...
我2個都一樣冇讀pn

ho_yan2406 發表於 18-11-21 01:46
我2個都一樣冇讀pn

你考幼稚園時係ftm 嗎???

apple11 發表於 18-11-20 00:11
LH課程唔算淺,但老師教得好,小朋友邊玩邊學吾會有壓力。谷一向都係家長,吾係學校,以我所知,SC K2已經 ...

回應一下,小朋友現讀SC K3,未默過書,亦唔清楚之後會否默。冇諗過除咗KV會默書,原來LH都有。

yukijes 發表於 18-11-20 01:43
我係大角咀in,反而每個老師都好好,我地一入去時仲比小朋友玩滑梯!之後入到去見Net老師就問我女圖中邊個 ...

我個小朋友都係in凱帆, in我地d老師都好nice,in individual 時見到我小朋友好眼睏,比我感覺都好鼓勵,同叫佢中場休息下。group in 時亦有小朋友唔肯出去,甚至爬上媽媽身上,老師都好好,問左其他小朋友再比第二次機再問佢ready 出去未,小朋友仍然said no, 老師就話不如你帶埋媽媽一齊出去玩啦,咁小朋友就真係帶埋媽媽出去,而且做啱左。整個過程比我感覺良好。見校長我係最後一個入去但最快填完,不過我個仔仍然係最後一個先比問卷,好唔耐煩,校長都好nice,一來就讚佢好有耐性。我上年亦有in 過青衣,感覺凱凱的老師整體比較親切。

回覆樓主

唔知點解,面試結果時好似冇揀英文,但係唔知點解1st room老師講英文問邊個係Molly & Billy (emoji)(emoji)(emoji)再叫小朋友講出卡上公仔個名

紅磡的副校長是否外國人?去interview最後的是外籍女士briefing呀
‹ 上一主題|下一主題