用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請羅列邊間小學英文語境好
樓主: anfisonbb
go

請羅列邊間小學英文語境好   [複製鏈接]

我覺得要英文好(讀寫聽講都好)有很多途徑, 很多人也相信語文是浸出來的, 因此英文語境有助小朋友較易學習英文. 我也相信如此.

hkpapa852 發表於 18-11-26 13:57
不如問問自己, 點解要搵間"英文語境好"既學校?

好多人話英文叻, 日後工作會好D...... 其實, 係咪一定呢?

好難想像IBPD40+分及DSE最犀利的人先讀到的醫學院學生, 英文會點樣差, 起碼讀寫一定掂。

南丁媽咪 發表於 18-12-19 15:36
老實說,想當年我未有小朋友,完全唔識咩係band 1學校(我只知自己個區的band 1學校)。加上在大學冇人會想 ...
你忘記了神校有不少音樂同運動資優的學生,他們不一定是學術資優的。

美美羊 發表於 18-12-19 17:35
好難想像IBPD40+分及DSE最犀利的人先讀到的醫學院學生, 英文會點樣差, 起碼讀寫一定掂。
...
不要轉移視線, 我只係想講, 英文實際用途, 係咪真係想像中咁大呢?

一直話英文唔夠好影響事業, 其實有冇諗過, 實際係自己能力唔夠呢?

現實一點, 英/美等國家既管理人員, 升遷都係prefer揀自己人, 其次係"以英語為母語國家既人", 如印度, 菲律賓等, 都會較華人優先

唔相信的話, 問下係英美澳加既土生土長華人, 係職場上有咩待遇吧!

個人認為, 盲目追求英文語境, 同盲目追求Happy School一樣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

南丁媽咪 發表於 18-12-19 07:45
上面有人話讀醫英文唔洗好,其實個班學生英文真係比較top同埋真係要好top,袁國勇之前先閙醫生之間討論病程 ...

你尾果2句我識回你:
若果係一定要用英語教數學,當然係一個英文好既老師教數學,否則D學生係聽唔明~~~

hkpapa852 發表於 18-12-19 17:41
不要轉移視線, 我只係想講, 英文實際用途, 係咪真係想像中咁大呢?

一直話英文唔夠好影響事業, 其實有冇諗 ...

其實,做醫生都要英文語境好,宜家公立醫院都頗多不同國籍人士,普遍男醫生係比女醫生無咁流暢既。呢排入得醫院多觀察得黎~~~

mcl203 發表於 18-12-19 17:56
其實,做醫生都要英文語境好,宜家公立醫院都頗多不同國籍人士,普遍男醫生係比女醫生無咁流暢既。呢排入 ...

你估卓X集團堆GP, 有幾多需要成日講英文呢?
英文單字唔計嫁。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-19 17:59
英文單字唔計嫁。

睇邊間啦,得總會係好D既~~~

竹昇化既英文,似乎,都係香港現時實際情況~~~

美美羊 發表於 18-12-19 17:37
你忘記了神校有不少音樂同運動資優的學生,他們不一定是學術資優的。

咁我都好肯定佢不是 sports scholarship scheme入U的...

mcl203 發表於 18-12-19 17:44
你尾果2句我識回你:
若果係一定要用英語教數學,當然係一個英文好既老師教數學,否則D學生係聽唔明~~~ ...

我以前中學有個年紀大的數學老師明明好識教數
可以好生動
但上堂講到一舊舊

唉....side晒

南丁媽咪 發表於 18-12-19 18:07
我以前中學有個年紀大的數學老師明明好識教數
可以好生動
但上堂講到一舊舊

曾經問過我小朋友:
我話你中學老師A教得差,唔明,所以出去補習傍住
宜家補習老師B明顯好左,明番學校教既野
咁,係咪老師B 好過 老師A

小朋友答:
未必喎,老師A上堂要講英文,雖然佢係大學攻數,成績超勁
老師B係用中文教,若老師A可以用中文,可能一樣得,又若老師B要用英文,應該一樣聽唔明~~~

mcl203 發表於 18-12-19 18:02
睇邊間啦,得總會係好D既~~~

竹昇化既英文,似乎,都係香港現時實際情況~~~
不過總會入面講得英文多既醫生,好似通常係海外華裔,唔係香港人。

hkpapa852 發表於 18-12-19 18:18
不過總會入面講得英文多既醫生,好似通常係海外華裔,唔係香港人。

都話近排入醫院多,聽得出既~~~

mcl203 發表於 18-12-19 18:24
都話近排入醫院多,聽得出既~~~
醫院同診所始終唔同嘅

hkpapa852 發表於 18-12-19 17:41

一直話英文唔夠好影響事業, 其實有冇諗 ...
英文讀、寫、講流利就是其中一種能力,不是人人做得到,而且做得好的。不要說海外,說我們最熟悉的香港,在職場上,如果中、英文讀寫講流利的人是不是比一個只中文讀寫講流利,但英文一般的人的機會多?不是要盲目追求語境,但語言要好,就要多練習,這是一個不爭的事實。

回覆樓主:

MNC確係有偏幫自己國藉,但亦有不少華人抬頭例子,始終中國市場大,香港仲算係 Mega City, 香港人普遍能力唔差,數好,分析力強,但好多時英文presentation 係差過其他國藉,仲附带港式英文口音。

如果只target英文夠用,亦失去左香港人應有既特質,難怪被其他亞洲地方人追上。如果一間local 公司mgr位,真係英文夠用就ok, 如果target contry mgr, regional or global role, language 真係唔輸得。

Target 英小唔代表放棄中文,target 中小亦唔代表放棄英文,冇抵觸的。但我相信 Target 英小家長係更希望提升小朋友英語聽說能力,呢個可能係因為屋企營造唔到英文語境原因。

普遍職場上,英文確實重要好多。

nwchan 發表於 18-12-20 10:32
MNC確係有偏幫自己國藉,但亦有不少華人抬頭例子,始終中國市場大,香港仲算係 Mega City, 香港人普遍能力 ...

Totally agree!

MNC確係有偏幫自己國藉,但亦有不少華人抬頭例子,始終中國市場大,香港仲算係 Mega City, 香港人普遍能力 ...

Agree

但我想強調不是口音問題,係港式英語問題. 即是用廣東話語法講英文。

hkpapa852 發表於 18-12-19 17:59
英文單字唔計嫁。

虽则话英文很重要,但都要看身处的职场环境作判断。同样是bankers,有的在中资行,接触的客户都是大陆客,平常需要讲英文的机会不多,但钱都赚不少。
有的bankers对上司,对客,对律师会计师等等,都要讲英文,又是另一回事了。但无可否认,英文好(听/讲/写),门路宽很多。

‹ 上一主題|下一主題