用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請羅列邊間小學英文語境好
樓主: anfisonbb
go

請羅列邊間小學英文語境好   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-20 09:17
如果日後想係香港傳統學制既中學升學, 小學重英輕中, 中學以至公開試通常都無乜好結果
...

依你睇法,如打算將來考DSE, 應該選擇中文小學定英文小學?

RonnyBB 發表於 18-11-21 09:28
依你睇法,如打算將來考DSE, 應該選擇中文小學定英文小學?
中小

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:31
中小

請問現時DSE 常識和數學有沒有英文版考?

RonnyBB 發表於 18-11-21 09:35
請問現時DSE 常識和數學有沒有英文版考?
除中文和中國文學兩科外, 其餘都有中英文卷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:37
除中文和中國文學兩科外, 其餘都有中英文卷

那麼,如果讀英小其他科考英文版dse,咪同時可以加强英文囉!
是嗎?
(因已放下書包N年,請指教!)

hkpapa852 發表於 18-11-19 13:49
香港有好多英文語境好既官津小學, 不過無乜家長睇去讀啫!

官立嘉道理, 大坑李陞, 潮商, 伊期蘭, 油麻地街 ...

位於青衣的荃灣商會學校有開國際班,佢地宣傳系話英語教學的

LeeCC 發表於 18-11-21 10:19
位於青衣的荃灣商會學校有開國際班,佢地宣傳系話英語教學的
呢間學校好似長年收生不足, 唔攪噱頭可能要攪到殺校

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:25
呢間學校好似長年收生不足, 唔攪噱頭可能要攪到殺校

暑假時,我見佢地連續幾個星期六一早有架跨境大巴載一車普通話大人小朋友來參加活動的

五年前,一級16,17人,分2班,一班識中文4,5個人,另一班唔識中文的
唔清楚現在收生情況如何了,但見學校外墻掛住大海報話開國際班,在青衣城貼宣傳海報寫開全英語國際班,但最妙的是宣傳品系用中文寫的,甘佢地想吸引識中文的還是不識中文的家庭呢?

係香港生活, 中文好重要, 但學術方面, 英文能力差可能影響將來人生發展或成為障礙...
大學好多課程要求都需要一定既英文程度, 我本身係讀工程出身, 大部份數學教材和論文都係係英文, 好彩中學係用英文教數,(如果當年小學都係用英文更好)

除非你想將來只做中文工作,做記者,寫小說, 做才子,DJ, 政治人物,社工, 之類既工種...
咁你就一定要有好好既中文包括普通話和簡字能力!!

applebot 發表於 18-11-21 12:07
係香港生活, 中文好重要, 但學術方面, 英文能力差可能影響將來人生發展或成為障礙...
大學好多課程要求都需 ...

說得對,現時大學既official teaching medium依然是英文,所以中中上去既同學會發現英中上既有極大優勢,有d上堂聽唔明,sem中開始放棄,選擇但求合格,完成個學位。有d year 1 GPA meet 唔到minimum requirement ,end of year 1就要bye bye。

語境好又唔等於英文好, 英文好的又唔一定是在語境好出來
呢個真係事實
就好似樓上話齋, 所以我反而追求英中多d..

kbi 發表於 18-11-21 13:42
說得對,現時大學既official teaching medium依然是英文,所以中中上去既同學會發現英中上既有極大優勢, ...

有咁嚴重嗎? 咁中小升英中適應唔係仲困難(因中學科目更雜)

我自己係中中上三大工科,適應唔係咁難。

kakaking 發表於 18-11-21 15:44
有咁嚴重嗎? 咁中小升英中適應唔係仲困難(因中學科目更雜)

我自己係中中上三大工科,適應唔係咁難。
其實坊間好多名小都係中文小學
果d好大部份都上英中, 都咁多年了, 而上得英中既都係band 1 學生, 都無乜話英中攪唔掂wor
我自己都係中小升so called 英中, 都無問題丫

hkpapa852 發表於 18-11-20 09:17
如果日後想係香港傳統學制既中學升學, 小學重英輕中, 中學以至公開試通常都無乜好結果
...
呢點我唔同意, 除非屋企本身唔講中文, 在香港以中文為主, 學中文是順水推舟, 反而學英文是逆水行舟。上到中學英強中弱會比中強英弱好得多, 如果中文真係弱到DSE攞3的信心都冇, 大不了考GCEAL, 但係英文唔掂真係冇地方走, 中學至追除非小朋友真係好有毅力果隻, 如果唔係追唔到幾多

applebot    發表於 18-11-21 17:15

其實中文學校好, 英文學校好, 機會只會留給有準備既人~ 你想清華復旦, 定係劍橋哈佛?
再唔係就新加坡或港大中大...
廣東話繁體中文係香港主要生活語言, 再過十年廿年, 小朋友都長大後出來社會, 我估我哋既母語再冇乜競爭力...
我無奈,但要接受..., 我估只有簡體中文普通話和英語將會是華人必備工具!! 要好好裝備!! 廣東話尼啲, 留番屋企自己溝通好了...

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 18-11-21 14:23
語境好又唔等於英文好, 英文好的又唔一定是在語境好出來
呢個真係事實
就好似樓上話齋, 所以我反而追求英中 ...

「語境好又唔等於英文好, 英文好的又唔一定是在語境好出來」
So true

NeoMom 發表於 18-11-21 17:01
呢點我唔同意, 除非屋企本身唔講中文, 在香港以中文為主, 學中文是順水推舟, 反而學英文是逆水行舟。上到中 ...

總之中也好英也好, 想入本地U, 起碼要到最低要求
當年我中學時有D考頭幾名的, 科科都叻是中文差, 果個男仔上到中六七開左"HILL"
見佢突然去補中文又比心機左, 果時覺得咁得意既, 佢竟然會突然咁在意中文科
後來先明, 佢知道自己幾勁都無用如果肥左中文
最後當然佢既努力是沒白費, 入左HKU...

Charlotte_mom 發表於 18-11-21 17:52
「語境好又唔等於英文好, 英文好的又唔一定是在語境好出來」
So true

唔明點解,其實語景你理解指咩?

星星的後裔 發表於 18-11-22 12:52
唔明點解,其實語景你理解指咩?
我估係咁: 新加坡人英語能力如何? 菲律賓人英語能力如何? 印度人英語能力如何? 就好似香港人學日文, 我唸大部份學日文既人,中小學唔會係用日文做first language?? 但佢哋都可以考到一級能力試~入到東京大學...

要考入香港既大學, 中文英文尼啲語言能力都要夠強先有機入到神科, 只係得英文強, 我唸你只有出國留學這條路...
如果你得中文能力,我唸返大陸會係唯一出路~

津小來說,  拔萃小學, maryknoll, marymount, 聖約瑟 都是英語教學    我想他們的學生英語應不錯吧
‹ 上一主題|下一主題