用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS vs LSC vs SJC
樓主: Wongmus
go

DBS vs LSC vs SJC   [複製鏈接]

ilyrd 發表於 18-11-16 11:47
但DBS有IB,而IB成績都好好。
DBS IB 是尖子嘛
LSC & SJC 是平均都好

nkd 發表於 18-11-16 11:33
如果為學業,是否喇沙比較好?
三間之中整體成績這幾年都喇沙較高。

如果係叻仔喺呢三間學校都可以喺學業上有相當好嘅前途,是但一間都係相當好嘅學校,但DBS有IB課程,高中時可以有多一條路選擇。不過SJC喺香港島,如果住九龍就要考慮一下交通問題。另一方面直資收生通知早過津校,如果DBS有offer,冇理由等喇沙啩(除非Die Hard fan或宗教問題)?

nkd 發表於 18-11-16 11:50
DBS IB 是尖子嘛
LSC & SJC 是平均都好

DBS或SPCC等有IB課程嘅直資學校,都會喺高中時再對外招想讀IB學生(當然成績係首要條件)。

hkpapa852 發表於 18-11-16 10:33

如果加埋QC, 應該用邊間銀行做比喻? 中銀?

唔..... 點解香港3大發鈔銀行, 無人講楂兜bank?

可能楂兜太纖瘦,企係獅子隔離,成枝香雞咁,好難睇。。。所以
前一排佢搵左「醫得邊」美容,想人工入去,等個
figure好睇d!再順手甩埋個重dumdum的「話少」書
包,掉走入面的二流課本,減輕負擔之餘,或者可再引來四方君子
好求,重拾做囡時的光輝。。。

只可惜「醫得邊」入面的人又黄又綠,連老板自己都放洋唔幫趁!
咁自然唔攪就由自可,一攪就大大鑊!依家衰左仲露埋底,攪
到人唔似人,鬼唔似鬼。。。

唔知插班媽咪有無後悔跳錯船呢?!華山,都係九龍呢邊正氣d!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-11-16 12:08
前一排佢搵左「醫得邊」美容,想人工植 ...

窩打華山當然係好嘢啦!我至愛之一

Lingcheung 發表於 18-11-16 11:46
上星期同阿仔去比賽, 車有3個仔, 分別係就係呢3間的中一生, 大家的共同點就係.... 都係打緊機:happy ...

現實,有幾多學生會夠膽俾負評~~~

我諗SPC比喻楂兜會合適過你講呢間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-11-16 13:16
現實,有幾多學生會夠膽俾負評~~~

點會冇負評 (例如有啲科要自修. 冇乜教過又考試)
當好處多過負評,咪ok

hkpapa852 發表於 18-11-16 13:17
我諗SPC比喻楂兜會合適過你講呢間

华山是否“东亚“级数?恒生指數宣佈季度檢討結果,1984年已晉身藍籌的東亞銀行(00023)意外被剔出。2018/08/10

bobbob    發表於 18-11-16 13:44

ilyrd 發表於 18-11-15 21:36
我又嚟,我係DBS fans. 唔使揀,坐响山頭,背住校舍,望住球場。地點,校友,brother hood.....周星星孫悟 ...

SPC 又 Fan, DBS 又 FAN?

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-11-16 13:35
以前有唔少同學同時參加幾個fan club,無蝕底

SPC同DBS, 都係SKH旗下既嘢, 可能係SKH既Fans呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-11-16 11:32
邊間有會入儲分揀邊間。
其實我三間都無入會,邊間就腳去邊間。同茶記比較,起碼少啲味精。

我唔係玩野架,我係鍾意呢两間男校。當然,在我而言,DBS優於SPC.

ilyrd 發表於 18-11-16 16:41
我唔係玩野架,我係鍾意呢两間男校。當然,在我而言,DBS優於SPC.

你好值得懷疑。。。 可能你又係另一女校既FAN!

retriever 發表於 18-11-16 20:56
你好值得懷疑。。。 可能你又係另一女校既FAN!
係啞,我係DGS同HY fans對佢地女校情有獨鍾。 SPCC太神,唔敢做fans. 我冇變過心。

ilyrd 發表於 18-11-16 21:28
係啞,我係DGS同HY fans對佢地女校情有獨鍾。 SPCC太神,唔敢做fans. 我冇變過心。 ...

所以都話,你其實係SKH既鐵粉先真

我向現實低頭,其實我係直資fans.

如比較入3大U率,又如何?🙏🙏
‹ 上一主題|下一主題