用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光有result未呀???
樓主: yuet2013
go

大坑真光有result未呀???   [複製鏈接]

tam_bb 發表於 18-11-16 14:57
坑真幼

想問聽講坑真幼課程較淺,升上小學會唔會很吃力或者銜接唔到?因為家姐剛收到小一offer妹妹今個星期in K1!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

cherrychan827 發表於 18-11-20 01:03
想問聽講坑真幼課程較淺,升上小學會唔會很吃力或者銜接唔到?因為家姐剛收到小一offer妹妹今個星期in K1 ...

我女讀坑真幼嗰陣時,仲係學券制,課程係比較淺。當時,我淨係俾佢出去學phonics,冇補其他學術性嘅嘢。升上真小之後,銜接完全冇問題。最初都會擔心中文係普教中,但係老師會從頭教起,佢哋上學期已經學晒普通話拼音,完全冇問題。So far我女各科成績都唔錯,感恩。

tam_bb 發表於 18-11-20 12:40
我女讀坑真幼嗰陣時,仲係學券制,課程係比較淺。當時,我淨係俾佢出去學phonics,冇補其他學術性嘅嘢。升 ...
你覺得坑真周邊環境好嗎?

tam_bb 發表於 18-11-20 12:40
我女讀坑真幼嗰陣時,仲係學券制,課程係比較淺。當時,我淨係俾佢出去學phonics,冇補其他學術性嘅嘢。升 ...

可以講多啲課程上面嘅嘢啊?因為真係好少人講呢間學校!係咪收好少外來生?只收十幾个咁小?

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Bigbar 發表於 18-11-20 15:23
你覺得坑真周邊環境好嗎?

真光喺大坑,學校附近全部都係住宅,冇商場,係純住宅區,我自己就十分喜歡。咁你帶小朋友去面試嘅時候,你覺得學校周邊環境點樣?

cherrychan827 發表於 18-11-20 18:36
可以講多啲課程上面嘅嘢啊?因為真係好少人講呢間學校!係咪收好少外來生?只收十幾个咁小?
...

每年都好少外來生嘅,因為主要都係坑真幼、堅真幼兩間幼稚園升返上小學部。至於課程方面,我覺得適中,每一科都係用返該年級嘅教科書,唔會較快一個學期或者一年咁。我覺得中文就比其他學校較深。至於英文科,以前用Primary Longman Express ( Express 係深嗰個系列。有D學校用primary longman elect , elect 係淺嗰個系列),但今年開始英文科轉左教科書,用Living Oxford English ,聽聞Oxford呢套書係深過Primary Longman Express嘅。至於其他科目,我覺得程度同其他學校差唔多。總言之,一年級絕對係輕輕鬆鬆,冇壓力,少功課,少默書,係開心嘅一年,俾小朋友適應小學生活。

tam_bb 發表於 18-11-21 09:53
真光喺大坑,學校附近全部都係住宅,冇商場,係純住宅區,我自己就十分喜歡。咁你帶小朋友去面試嘅時候, ...
我唔使去面試,日日都經過真光,D人經常放狗,屙到學校牆邊臭晒,銀門藍門都係,D狗仲好大隻,D姐姐帶D狗周街屙尿,連學校橫邊條樓梯都屙到臭晒,學校又唔向政府反映意見,就是藍門對開個公廁和垃圾站都唔夠衛生,時常搞到周馬路垃圾水,臭到死!

Bigbar 發表於 18-11-21 10:14
我唔使去面試,日日都經過真光,D人經常放狗,屙到學校牆邊臭晒,銀門藍門都係,D狗仲好大隻,D姐姐帶D狗周 ...

我同意你嘅講法!我自己本身住學校附近,見大坑道除咗多人跑步,仲多人放狗,所以成日都會見到地下有狗屎狗尿。湊我女返學時,看守住學校門口的工友,有好幾次,好勞氣同我講,見到個工人姐姐放狗,喺正學校門口度痾!好過份!D小朋友會踏晒D尿入學校㗎嘛!所以學校工友話即刻用報紙cover住D狗尿,並提醒小朋友唔好踏上報紙上。。其實成條大坑道都多人放狗,真係要靠狗主自律。

tam_bb 發表於 18-11-21 10:32
我同意你嘅講法!我自己本身住學校附近,見大坑道除咗多人跑步,仲多人放狗,所以成日都會見到地下有狗屎 ...
最好政府出D方案管理下這方面,現在基本上無人理的,之前我住西九那邊,有條行人天橋又係每天俾人放狗屙到全條天橋都係,其實大部份放狗的人都無公德心而且智慧好低,隻狗屙完尿狗主用支水淋兩下就算,其實淋嚟做咩呀!如果隻狗在自己家屙咗尿,狗主會唔會淋兩下就算呢?公共設施以人為首,點解政府完全沒監管這方便,讓這樣超不衛生的情況繼續發生,甚至影響學生上課(真光中學周邊都是狗屎尿,如在夏季時,太陽蒸發了尿液,可能學生上課時都臭到尿味,每日一吸,讀完名校都無用,肺功能可能已經減半!

tam_bb 發表於 18-11-21 10:03
每年都好少外來生嘅,因為主要都係坑真幼、堅真幼兩間幼稚園升返上小學部。至於課程方面,我覺得適中,每 ...

唔該哂!非常詳盡謝謝你!你小朋友現在幾多年級?

我女讀緊坑真幼, 課程真係淺到不得了, 所以不知小學點跟, 其他同齡的小朋友都比呀女叻 .
聽家長們在小學的課程都偏淺, 可能小學轉第二間讀了

khsli 發表於 18-11-23 15:40
我女讀緊坑真幼, 課程真係淺到不得了, 所以不知小學點跟, 其他同齡的小朋友都比呀女叻 .
聽家長 ...

我反而覺得真光歷史悠久, 有自己一套方法, 所有科目沒教快, 教咩考咩.

但無論小學升中派位或中學DSE成績都是相當好, 今年中學3322率是97.2%. 以有聯繫或直屬小學既中學來講, 是相當驚人既成績. 我相信學校既中文基礎是打得很好.

唔少教得深, 教得快既小學Band1率未見高.

在真光要取得排名前列既成績也絕不容易.

Sing13 發表於 18-11-23 17:12
我反而覺得真光歷史悠久, 有自己一套方法, 所有科目沒教快, 教咩考咩.但無論小學升中派位或中學DSE成績都 ...

同意,考試差幾分,名次可以跌好多名 要名列前矛絕對唔容易

gs2899461 發表於 18-11-23 22:27
坑真幼課程淺,反而可以打好基礎,在沒有壓力下小朋友的學習興趣很強。每年坑幼小朋友在升小遊戲中,很多 ...
上年有兩個spcc , 今年應該都可能有。我真心覺得坑真幼稚園培養小朋友在自理能力,學習態度,自控能力,生活常識,閲讀習慣,待人接物方面做得好好,這些不同學術可以完全外補得到!

Sing13 發表於 18-11-23 17:12
我反而覺得真光歷史悠久, 有自己一套方法, 所有科目沒教快, 教咩考咩.但無論小學升中派位或中學DSE成績都 ...

非常好的成绩喔!中文打好個底!循步漸進係好事!始终中学也是band1 ,相信也不会質疑学校的質素吧!傳統歴史悠久、相信也有自己的一套獨特教法!
‹ 上一主題|下一主題