用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE vs IB vs GCE
樓主: Lindytiger
go

DSE vs IB vs GCE   [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 18-11-15 15:37
可以舉例有咩專業係香港較好嗎?

醫科,法律一定要係香港讀,否則外國回流無法馬上就業,而且亦係較有錢途

傳統工程行業雖然現今無乜人重視,但錢景較大部份行業穩定(尤其係Charter咗之後)

外語翻譯其實亦好有錢途(當然唔只識普通既外語)。

獸醫同中醫,個人認為錢景亦唔錯。

*我係專登用個字,唔係打錯字

王家爸爸    發表於 18-11-15 18:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

留學Agent 及海外版網友分享,紐西蘭平過英國,好似澳洲中學都唔差,我有時間的話下一個資料搜集紐西蘭中學升學

kwunpa    發表於 18-11-15 22:19

hkpapa852 發表於 18-11-15 17:54
醫科,法律一定要係香港讀,否則外國回流無流馬上就業,而且亦係較有錢途

傳統工程行業雖然現今無乜人重視 ...
請問如果想讀獸醫,教育類,邊處讀好?

小時了了 發表於 18-11-15 17:58
留學Agent 及海外版網友分享,紐西蘭平過英國,好似澳洲中學都唔差,我有時間的話下一個資料搜集紐西蘭中學 ...

謝謝小時了了,等各有意海外升學家長係升中階段可以做定少少預備功課

b3410 發表於 18-11-15 17:58

獸醫

英國 / 澳洲 名牌大學

教育

美國 / 英國 名牌大學

b3410    發表於 18-11-15 20:48

hkpapa852 發表於 18-11-15 17:54
醫科,法律一定要係香港讀,否則外國回流無流馬上就業,而且亦係較有錢途

傳統工程行業雖然現今無乜人重視 ...
中醫有些奇特,通常有个印象,中医不老不怪医便觉得不够好,口碑比张cert重要。我见开的中医都话,可以的话,当然是读西医啦,之后再补读中医都未迟。
西医和中医的地位感觉上差距真的非常大。

Lindytiger 發表於 18-11-15 17:47

(3)& (6 不過係小朋友想,唔係需要)

。。。。。

b3410 發表於 18-11-15 17:58
獸醫:城大獸醫?不過競爭大。
教育:香港大學「文學士及教育學士(雙學位課程)」、「教育學士及理學士(雙學位課程)」、「教育學士及社會科學學士(雙學位課程)」。

小時了了 發表於 18-11-15 17:58
留學Agent 及海外版網友分享,紐西蘭平過英國,好似澳洲中學都唔差,我有時間的話下一個資料搜集紐西蘭中學 ...

紐西蘭最好既大學,好似係任何排行榜都差過本地8大

小時了了    發表於 18-11-15 18:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

。。。。

Lindytiger 發表於 18-11-15 15:39
因為年紀尚細, 佢地啲理想成日都唔同, 唯一比較堅持而又暫時見到有啲talent 既係數理同埋英文較中文強 ...
換另一個角度睇,其實又未必需要諗咁多,小朋友到咗中三、中四,點都唔會聽你既。

ABC-DAD 發表於 18-11-15 18:15
升中讀DSE 可以部署轉NJ, 升中就行NJ, 回頭太難。

中間加enhancement activities 就 大把時間從長計議。
呢點我同意,如果升中讀NSS,先諗DSE,如果中四勁既,轉去DBS、SPCC讀IB。

猴子爸 發表於 18-11-15 18:06
中醫有些奇特,通常有个印象,中医不老不怪医便觉得不够好,口碑比张cert重要。我见开的中医都话,可以的话 ...

做中醫梗係做外國人生意啦!

其實不少外國人唔鍾意睇醫生,崇尚自然療法多,所以中醫可能佢地會有興趣多D。
而且,外國人乜都唔識,信Cert多過年紀。

王家爸爸 發表於 18-11-15 18:12
獸醫:城大獸醫?不過競爭大。
教育:香港大學「文學士及教育學士(雙學位課程)」、「教育學士及理學士(雙學 ...
想问问:行内怎样看城大兽医的质素?根据课程和教授背景,行内觉得只是土炮, 还是很被公认为质素高?

hkpapa852 發表於 18-11-15 18:19
做中醫梗係做外國人生意啦!

其實不少外國人唔鍾意睇醫生,崇尚自然療法多,所以中醫可能佢地會有興趣多D ...
但有几多外国人会选择喝苦茶?有,但够多到可以养活班新中医?

回覆樓主

有香港8大IB收生情況,30分都有書讀,爭在係咪你想科目

http://hd.stheadline.com/news/columns/333/20181105/714490/

外國人喜歡按摩, 浴足就真

crazyhippo 發表於 18-11-15 18:26
外國人喜歡按摩, 浴足就真
拔罐,针灸都有ge

猴子爸 發表於 18-11-15 18:19
想问问:行内怎样看城大兽医的质素?根据课程和教授背景,行内觉得只是土炮, 还是很被公认为质素高? ...
質素真係唔知道,未有畢業生,外界都好難估。當年城大話課程得到澳紐獸醫議會既認證,畢業後可向議會既理事會註冊,然後喺香港執業。

猴子爸 發表於 18-11-15 18:22
但有几多外国人会选择喝苦茶?有,但够多到可以养活班新中医?
有冇辦法做,其實主要係睇 Packaging & Marketing
‹ 上一主題|下一主題