用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

shelliemaymayma 發表於 18-11-15 14:50
請問ms小學係咪2年班同5 年班會各西一班? 同埋ms係咪只會教"好的學生"而不是"教好學生"呢??

ps,  以上 ...

應該唔係特登西走。
今年小二有6班,係因為當年小一時唔夠課室定點收生時只係收六班,而今年一年級就收番7班,咁每年又真係有同學因為不同原因轉校,聽過有移民、插津校,留班都有。
講真我係家長,如果發覺小朋友跟唔上,我都會轉去一間啱小朋友程度的津校好過夾硬留低仲要俾學費(emoji)

littlesecret123 發表於 18-11-17 07:40
想問英文佢地用咩書?同埋有冇教phonics?

學校用letterland教phonics
因為net係其中一位班主任,好多outing activities都會一齊去,所以小朋友都多機會聽同講英文。

celialeungcelia 發表於 18-11-20 14:35
意思係咪都可以報津校或直資, 但不可以大抽獎呀?

(唔好意思呀. 小學果part 我仲未理解到呀)

K3 自行deadline前一星期到學校會俾封信話你知上唔上到民小,係conditional offer,同意就唔可以參加自行/大抽獎。如果唔收你上小學就要報自行或大抽獎,6月都可以同外人一齊考民小。
私小自己考,考到註埋冊都冇問題
直資如果考到你又註冊,咁民小就唔會留番個位俾你
‹ 上一主題|下一主題