用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島容許大抽獎私校
樓主: 心急媽媽xxx
go

港島容許大抽獎私校   [複製鏈接]

心急媽媽xxx 發表於 18-11-17 08:05
謝謝資料。我都想多些用家分享,因為這間意見我聽到的都很兩極

如果有報預備班可親身了解下學下教學模式是否合適,或者向校長問下多了解學校,校長都幾nice好樂意解答家長問題

little_kid 發表於 18-11-17 06:57
聖類斯小一平均幾多樣功課?老師嚴唔嚴格嗎?
6-7樣,正常

回覆 little_kid 的帖子

我仔現在是聖類斯小一生,老實講,學校係好傳統的學術學校,明气同成績唔係好too, 但一d都唔差。上年六年級有十幾個去左st joe, KC,paul boys等等.淨底大部份就留喺聖類斯中學。校長好好人,做事親力親為,有乜問題可隨時約佢單獨見面。功課唔算好多,每日4-5樣,星期五就多少少,10樣以內啦,不過好快做完。情度方面,我覺得係介乎直資和津校之間,我仔讀happy幼稚園,出邊都有學野,但現在每日放學都要同佢温習及備課,都幾忙,不過你想升間好中學就無計,六年小學生活就係要咁。我個仔有參加飞鷹,日日做完功課番黎,變相我有時間在家温書。測驗及exam之,飛鷹會比卷佢地做當温習。平時默書都有預默。
雖然好忙,但睇班仔都幾開心架,課外活動多選擇。老師係嚴,但都會奬同埋關心學生。唯一我覺得係上學時間早囉,7:50上堂,2:40放學。如你參加飛鷹就4:40放學。

clcsandy 發表於 19-1-18 08:48
回覆 little_kid 的帖子

我仔現在是聖類斯小一生,老實講,學校係好傳統的學術學校,明气同成績唔係好too, ...

謝謝,資料好詳細。

我仔今年有St Louis offer. 住12網, 唸緊抽St Joseph/ St. James?
St Joseph 怕太chur, 仔無時間玩
St James 怕升中呈分, 5年後又博過
請問大家意見

pui-yee 發表於 19-1-18 15:31
我仔今年有St Louis offer. 住12網, 唸緊抽St Joseph/ St. James?
St Jam ...

聽聞st james 都係谷wor

St Jam ...

要抽當然搏盡D St Joe啦,咪以為St James輕鬆D,斷估前者仲輕鬆D,一間唔好做尾30,一間要搶頭30,自己決定下了~~~

剛剛宣道落選。。。

現在是聖類斯有offer,放棄咗聖三一,蘇浙waiting ,最後等緊一兩間。。。

St Jam ...
其實我想講根本st joe都無得同出色名私校比較了
我係舊生,除咗精英班(仲要係部份)搵到食,其他好一般

我個輩d校友全部推d細路去國際學校,搞到我都心大心細

Abcdj 發表於 19-1-18 22:27
其實我想講根本st joe都無得同出色名私校比較了
我係舊生,除咗精英班(仲要係部份)搵到食,其他好一般

可以具體D講吓有什麼問題,有什麼不及名私?

tibbar2011 發表於 19-1-20 23:26
可以具體D講吓有什麼問題,有什麼不及名私?
最簡單就係中學嗰陣時得一班或者兩班係考試成績比較好
其他好一般,出路都唔夠其他名私好,估計係背景問題

回覆樓主

當年我仔蘇小、玫小、St Louis 都有offer, 一心博盡抽華小,點知派12網最差嗰間,叩門又失敗,就直入蘇小操一年,二年級插返一線。我好感謝蘇小嗰一年嘅培訓,阿仔由好有限嘅普通話變成對答如流,考插班老師比good佢。

mymelody0701 發表於 19-1-25 14:51
當年我仔蘇小、玫小、St Louis 都有offer, 一心博盡抽華小,點知派12網最差嗰間,叩門又失敗,就直入蘇小操 ...

想請問要校內很top才可以外插一線嗎?

心急媽媽xxx 發表於 19-1-25 17:56
想請問要校內很top才可以外插一線嗎?

蘇小考試無名次,我都唔知小兒算不算top, 不過蘇小程度係相對深嘅。

mymelody0701 發表於 19-1-25 19:11
蘇小考試無名次,我都唔知小兒算不算top, 不過蘇小程度係相對深嘅。

插返華小?

mymelody0701 發表於 19-1-25 14:51
當年我仔蘇小、玫小、St Louis 都有offer, 一心博盡抽華小,點知派12網最差嗰間,叩門又失敗,就直入蘇小操 ...

題外話,其實st louis交上教局,會否對派位結果有影響?會否增加中寶機會?
‹ 上一主題|下一主題