用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比  

貝珠 發表於 18-11-13 23:01
其實都討論過N次。
1. 唔buy 現在津校以及直私的超前學習文化,咁中學前點捱呢?

絕對同意

好多野由細培養,耳濡目染,過左適當時機就一世了。用到性價比等字眼,只有唔識比、無得比。

身處數碼化革命的時代,我們的學校亦需要重新定位。今集會帶觀眾到世界各地,看看當地最創新的教育方法,以及背後的理念。由新加坡到芬蘭,由法國至美國,他們的教育制度最成功之處是甚麼?老師、學生及教育專家亦會分享他們對於教育的想法、疑慮及希望。

http://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/sciencewithyou/episode/532026
最近睇左呢個program. 好多反思, 傳統定國際, IPAD 定書....有時間值得睇睇!

回覆樓主:

樓上每一位都講出我心底話

好多家長係傳統名校出生
我覺得傳統方式壓抑左我既童年同少年

自己後來因機遇去外國做多年野先重新似新生嬰兒學起,從一個盒子走出來,soft skills, social, how to have fun, confidence, critical thinking  辛苦的過程,
而家還在學,太遲

如樓上所言,讀國際學校又何止語境咁淺薄

讀國際學校,點會係因為想細路群鬼仔呢
香港係華人社會主流,細路仔唔識同香港人和內地人相處我先驚

littlesun    發表於 18-11-24 21:07
Father-K    發表於 18-11-18 05:50
RidingC    發表於 18-11-14 22:18

Jmachi 發表於 18-11-13 23:57
因為自己由細到大,真係為考試而考試.把考試要考嘅嘢塞入腦,考完試個一星期後就全部都唔記得哂!這樣學習模 ...

同我一樣,我覺得我讀廿幾年書都係咁簡直係浪費,如果我係讀真正有興趣嘅科目我嘅人生應該會完全唔一樣!

booloobaalaa 發表於 18-11-14 09:48
樓上每一位都講出我心底話

好多家長係傳統名校出生

Can't agree more, 喺外國生活過就知香港嘅人好多都冇乜自信,連打套拳個背脊都企唔直!又冇乜social skills/soft skills, 好多時唔敢speak their mind...

jojosesame 發表於 18-11-13 22:27
想請教讀傳統學校長大的家長,如何斷定送子女讀國際學校是值得的?現時有大部分的國際學校都收的本地人或中 ...

正如你喜歡 AgnesB, 我喜歡 BV, 佢喜歡 Hermes; 大家都係手袋, 邊有得講性價比。
自己喜歡的話,十萬一個手袋都係值

回覆樓主:

我囝囝升中,會轉讀is, 希望佢讀得開心同啱佢啦,都好期待
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

torunpoland 發表於 18-11-13 22:58
如果要我好簡單咁概括,年幼時在國際學校培養的思考模式,已經「值回票價」。

同意。

回覆樓主

思考方法,對於將來工作上也有影響。自己算是出身傳統名校,填鴨式教育下成長,工作很努力,但很多時思考就是跳不出框框。相信思考方法是自小培養。

回覆樓主:

性價的定義人人唔同,如果單純以交幾多錢學費,第日搵咩工計,係咪讀免費官津12年,考入港大醫科,就最抵?

而家經濟環境好咗,家長有資源栽培小朋友,心頭都會高d,希望帶小朋友睇到一個廣闊d、豐盛d的世界。我都係讀傳統名女校出來,只想講我希望女兒得到更好更多。

回覆樓主:

我係傳統名女校畢業,上大學後,第一堂tutorial堂,共7個學生對1個tutor,個tutor 拋出一個問題:“你係用咩framework去思考呢個問題?” 成班同學鴉雀無聲,你眼望我眼咁。我自己當時心諗,咩叫"framework",唔敢答,驚核突。而且一路讀中學都無真正思考過一啲問題。根本local schools 教出來的,好多都是循規蹈矩嘅考試機器。佢地小學時被教唔准出聲,問問題等於搞亂班上秩序。到中學時,忙到無時間去思考,無時間去關心身邊嘅事物。一味為應付考試而忙到飯都唔得閒食。

會以性價比去衡量的家長,其實不適合將子女送去國際學校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

估唔到呢度都有咁多傳統名校出身嘅家長。我都係喺一間所謂名校中渡過痛苦嘅童年,經常被老師單打,嫌我窮、成績差,甚至喊住同我講話我拖低佢班嘅表現,令佢好冇面。我唔希望小朋友喺呢種環境長大。

就當只係我唔好彩遇到呢種老師,但而家嘅教育制度,其實係三輸:小朋友讀得辛苦,背誦/操練好多唔見得有用嘅嘢;家長教得辛苦,破壞親子關係,但如果放手唔理,就會出現我以前嘅情況,被老師單打/嫌棄;老師教得辛苦,課程內容不停增加,時間又有限,課餘仲有好多admin嘢要做,本來好有heart嘅老師,都會做到洩氣。

littlesun    發表於 18-11-24 21:08

回覆樓主

非常感恩而家小朋友鍾意返學,學校容許發問、探索,按自己步伐學習。其實人嘅一生都需要學習,所以鍾意返學,鐘意追求知識好重要。

ZackMama 發表於 18-11-15 23:31
估唔到呢度都有咁多傳統名校出身嘅家長。我都係喺一間所謂名校中渡過痛苦嘅童年,經常被老師單打,嫌我窮、 ...

Same here

回想當年,傳統名校考第一,CE AL 加埋10支A,本地大學神科1st hon 畢業。又如何!

現在回想都只覺得自己浪費了光陰,只成為了考試機器,世界觀太狹窄了。

hkpapa852 發表於 18-11-15 18:38
會以性價比去衡量的家長,其實不適合將子女送去國際學校。
可能BK 有好多富裕中產,手上揸住2球幾輕鬆交學費。假設國際係不歸路,除投資了一家人的生活費外,也似先洗未來錢。
仲要預份工穩定,儲到錢去外國讀書。
一件輕鬆,多幾件就唔同講法。
看似教育的題目,其實影響著整家人的生活方式。
供到小朋友讀哈羅,我相信都不用在此討論了。

austinmimi 發表於 18-11-15 23:57
Same here

回想當年,傳統名校考第一,CE AL 加埋10支A,本地大學神科1st hon 畢業。又如何!
那有否覺得成績太好反而令自己選擇少了?

Happy小米 發表於 18-11-15 13:56
我囝囝升中,會轉讀is, 希望佢讀得開心同啱佢啦,都好期待
期待聽到你分享囝囝的新is 生活~

LittleOsMummy 發表於 18-11-15 08:49

Can't agree more, 喺外國生活過就知香港嘅人好多都 ...
講得岩,同人social 時,不計語言accent , 都分到邊的係外國留學返港

jojosesame 發表於 18-11-16 00:14
那有否覺得成績太好反而令自己選擇少了?

為甚麼會選擇少了?