用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記用家分享下
go

維記用家分享下 [複製鏈接]

請問大家覺得維記 moral education 會否不足?對細 B 老師會否不夠 caring?
   0    0    0    0

回覆樓主

10月細B,讀緊維紀PN,8月開學時未夠兩歲,開頭好擔心,開學後見老師照顧同教得好好,會因應程度去幫助小朋友,始終超大B同細B能力係有明顯差距,例如勞作,大B就會放手多d比佢自己做,細B就幫多d。另外,會教大B照顧細B,例如我B喊,老師會叫大B幫手拎紙巾比細B,既照顧到細B,又教到大d既小朋友可以關心其他人。

小朋友之間一定有爭玩具,老師好有耐性教小朋友表達自己同應該點做。之後神奇地我B係屋企會識得同我表達佢‘有少少angry’,而唔再係用喊同扭計表達情緒。另外老師放學後好主動會同我講小朋友返學表現。

回覆樓主

兩歳人仔講moral edu似乎有d早,但維記行IB,上堂主題有圍著我和家庭、我和社區etc etc....小朋友從中學到要點同人互動相處,個人覺得咁樣仲好。

BlossomAlmond 發表於 18-11-13 20:46
10月細B,讀緊維紀PN,8月開學時未夠兩歲,開頭好擔心,開學後見老師照顧同教得好好,會因應程度去幫助小朋 ...

請問班上是否同時有超大b同細b? 大b多定細b多?

TaviaP 發表於 18-11-13 19:47
請問大家覺得維記 moral education 會否不足?對細 B 老師會否不夠 caring?
Really depends on the teachers you meet.

回覆樓主

以local幼稚園計維記pn人手應該算好多(學費都反映左),三位班主任仲有姨姨仲有主任們都會入去幫手。老師都主動同家長溝通所以我覺得細b番維記係個唔錯選擇。

大b 我估一班佔三份一。

大細B 比例都會視乎返個campus

wg_ann 發表於 18-11-14 08:24
請問班上是否同時有超大b同細b? 大b多定細b多?

佢有幾班,有啲班全部月齡差唔多,有啲班就好平均,超B字細B都會有,但細B佔好少數。

BlossomAlmond 發表於 18-11-14 13:16
佢有幾班,有啲班全部月齡差唔多,有啲班就好平均,超B字細B都會有,但細B佔好少數。
...

請問係邊間維記讀緊呢?

kb2016 發表於 18-11-20 02:22
請問係邊間維記讀緊呢?

何文田

我仔正在讀老師也會留意小朋友的心理情況
不只是學術

另外學校會join衛生署的健牙計劃等
可見並非只考慮學術的幼稚園

回覆樓主

細仔10月b,開學未夠兩歲,一直都返得開心!好快就建立到安全感係老師身上。

外國老師對小朋友包容情況好高,不同方位都和他們玩樂,令小朋友很開心!

kkcnine 發表於 18-11-26 22:00
細仔10月b,開學未夠兩歲,一直都返得開心!好快就建立到安全感係老師身上。

外國老師對小朋友包容情況好高 ...

未夠2歲都可以返pn班?
‹ 上一主題|下一主題