用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等待呈二成績.....
樓主: Tingting1019
go

等待呈二成績.....   [複製鏈接]

cherry0131 發表於 18-11-27 09:28
睇係邊間中學, B1A 的中學會睇成績先安排面試, 唔係間間都有得IN.
我諗成績表有登到全級名次, 我相信會好D ...

佢其他科都保持到,係今次中文真係失手,仲要爭 1 分就攞 A ,

funfun8 發表於 18-11-27 12:16
但呈二應沒有級 10 了,好多同學在呈二發力
你想考果間係1a,1b,定1c?同埋你小朋友讀緊一線定二線小學?級人數幾多?

我地今次呈二出深左,整體分數下跌,但仔仔成績keep到,所以名次應該無跌,所以真係要睇埋大圍分數

Tingting1019 發表於 18-11-27 10:37
我同仔仔講,吾好睇得個名次咁重要,自己盡力,我怕佢太大壓力,又怕佢失落分數會吾開心,所以希望佢keep住 ...

因為我囡冇補習,我只係考試前一日請半日假同佢做卷!一個月前開始每晚食完飯就會同佢溫唔同嘅科目,因為星期六日好忙,冇乜時間可以溫到書!
我都唔太識安慰個女,只係同佢講每個同學都會喺呈二發力,為自己心儀嘅中學努力!
佢話佢知道,但分數比佢預期少左幾分,所以唔開心!

係呀!我女學校班同學仔都發力,以往考試得2-3個同學數學拎到9字頭,今次竟然有成11個拎到!我聽到都o左咀...以往我女都係數學同常識最高分,今次可能要靠中英文先有機會考到級三內!其實名次我覺得都唔重要,只係因為學校只登全級頭三名嘅名次!如果女兒keep到,我填自行時可以填埋!
希望今日派嘅中作同英作都有9字頭,咁就信心大d...

cherry0131 發表於 18-11-27 12:34
因為我囡冇補習,我只係考試前一日請半日假同佢做卷!一個月前開始每晚食完飯就會同佢溫唔同嘅科目,因為 ...
其實佢好叻女,吾駛補習靠自己都考得咁好,更加吾駛為左果幾分而吾開心喇,求學吾係只為求分數,加油,我覺得佢呈三應該無問題

Tingting1019 發表於 18-11-27 12:40
其實佢好叻女,吾駛補習靠自己都考得咁好,更加吾駛為左果幾分而吾開心喇,求學吾係只為求分數,加油,我覺 ...
我成日話佢唔叻,只係佢好彩!我成日都同佢講香港呢個教育制度就係咁,我都好想唔求分數!無奈教育制度同學校都只會用分數黎衡量個學生!唉...
我而家只想快d完晒所有考試,快d到7月9日!好好放一個暑假,唔駛同佢睇學校同溫習!

我仔都有同學在呈二大翻身, 進步左好多, 可能有個暑假俾大家好好準備

cherry0131 發表於 18-11-27 12:48
我成日話佢唔叻,只係佢好彩!我成日都同佢講香港呢個教育制度就係咁,我都好想唔求分數!無奈教育制度同學 ...
我都好緊張架,眼見仔仔hea下hea下,不過有時因為太緊張,弄巧反絶,輕鬆D去面對,可能有意外收獲呢!我都成日覺得仔仔死好彩,不過一次又一次,佢已經證明左佢真係有實力,所以我地應該相信自己的小朋友,放心,感覺上你囡囡也一樣

Tingting1019 發表於 18-11-27 16:50
我都好緊張架,眼見仔仔hea下hea下,不過有時因為太緊張,弄巧反絶,輕鬆D去面對,可能有意外收獲呢!我都 ...

多謝你先...我都希望係咁...

我由一年級開始都覺得個女死好彩....正如你咁講, 一次又一次O既考試/比賽, 都證明佢應該有D實力...可能只係自己太過緊張...

剛剛知道個囡中作失手, 英作都仲OK...今次班同學仔發力得好勁, 應該名次未必保持到級三名內. 我諗級五左右...希望女兒唔會太失望啦....

cherry0131 發表於 18-11-27 16:59
多謝你先...我都希望係咁...

我由一年級開始都覺得個女死好彩....正如你咁講, 一次又一次O既考試/比賽,  ...
中作係比較難D,吾駛灰心喎,睇多D書,佳句,以你囡能力應該沒有問題。其實級五都已經好犀利,加油

Tingting1019 發表於 18-11-27 17:54
中作係比較難D,吾駛灰心喎,睇多D書,佳句,以你囡能力應該沒有問題。其實級五都已經好犀利,加油 ...
多謝!我一番屋企都安慰個女,驚佢睇得太重!我諗佢係唔開心,但唔想我地講太多,所以話無野!
12月15日派成績表,老師話會講學生全級名次,希望唔會相差太遠啦!

cherry0131 發表於 18-11-27 20:10
多謝!我一番屋企都安慰個女,驚佢睇得太重!我諗佢係唔開心,但唔想我地講太多,所以話無野!
12月15日派 ...
你地咁好會講名次.......我地學校無架,12月中有個家長會,希望到時會講

剛知道呈2中文失手(灰爆)⋯⋯語文49,作文70,默書92,普通話未知,其他科又未派,想請問大家中文是不是合併計分的,會不會計埋作文和默書,有冇機會拉番高D個分呀?

jluiluill 發表於 18-11-28 09:27
剛知道呈2中文失手(灰爆)⋯⋯語文49,作文70,默書92,普通話未知,其他科又未派,想請問大家中文是不是 ...
我地讀卷加作文70%,其餘聆聽,說話,默書各佔10%

回覆 jluiluill 的帖子

之前中文幾多?49真係幾大鑊、但也不要比負面情緒給囡囡,加油!

Tingting1019 發表於 18-11-27 21:41
你地咁好會講名次.......我地學校無架,12月中有個家長會,希望到時會講
因為選band 1頭的學校要寫名次入申請表,所以老師話12月15日派成績表時會講埋全班及全級名次,等我地填落去!希望都係級五內啦!如果係,到時再上黎報喜!

kayen 發表於 18-11-28 10:41
回覆 jluiluill 的帖子

之前中文幾多?49真係幾大鑊、但也不要比負面情緒給囡囡,加油! ...
上次呈一剛好87 A,但今次得D,希望左執右計望有個C都好呀!佢有溫書的,但係佢話份卷出得深,又話老師覺得份卷淺,唉!都唔知佢講邊樣至真,我真係好down囉!已成定局都冇法。當然啦⋯⋯又唔想影響佢,我知佢都唔開心,抑壓住心情。唔該你哋呀!

jluiluill 發表於 18-11-28 09:27
剛知道呈2中文失手(灰爆)⋯⋯語文49,作文70,默書92,普通話未知,其他科又未派,想請問大家中文是不是 ...

間間學校唔同,我女學校係30%閱讀卷,40%作文卷,10%默書,10%聆聽,10%口試!我女兒就衰左作文,但計番其他,中文都8字頭!幸好,英數常普音都係9字頭!
‹ 上一主題|下一主題