用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等待呈二成績.....
樓主: Tingting1019
go

等待呈二成績.....   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-22 09:40
男仔係會不斷犯同一個錯,好多次之後先會學精。女仔一次就得。

係女仔...... 死未?

IloveJJ 發表於 18-11-22 07:18
係呀!所以响五年級之前,佢唔係衰呢樣就衰嗰樣,我都係咁安慰佢同我老公,而家衰好過呈分先衰。不過,到 ...
今次輪到家姐................真係大鑊, 噚日考英作, 有晒guide questions, 佢居然唔跟人哋D問題作, 今次死緊, 實當離題。好彩我哋作文只佔20分, 90分同50分都係差咗8分.......................激死我。

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:26
未必會吧?好少聽英作離題
因為份卷有guided questions, 佢似乎無跟人哋D問題嚟作, 總之認真大鑊, 唉!呈分走嚟玩D咁既嘢。

IloveJJ 發表於 18-11-22 09:36
無,有一次,佢第一次作「說明文」,我就問大家咩叫描寫文,我聽完就覺得佢寫錯。但原來結果無寫錯。
離題 ...

但這是常用的反襯手法,是修辭一種,目的係襯托出快樂的感覺、快樂的難能可貴

作文常常說: 起、承、轉、合,這就是轉嗎?

不過作文嘅嘢真係好睇個人嘅觀點。或許用反襯也只能一句起兩句止,寫多了便可能扣分。

IloveJJ 發表於 18-11-23 07:23
我真係唔知,因為無睇過實際內容,或者小學作文唔應該咁複雜?  
不過應該唔係一個老師既個人喜 ...

其實你的兒子, 懂得在作文中, 安排高低起伏位, 避免平鋪直敘, 有這樣的想法, 六年級的男孩子來說 ,實在了不起!

good job.

little_yolky 發表於 18-11-22 13:26
因為份卷有guided questions, 佢似乎無跟人哋D問題嚟作, 總之認真大鑊, 唉!呈分走嚟玩D咁既嘢。 ...

你哋學校係唔係一定要跟 guided question作答?

有啲學校 作文可以 唔跟guided question,而gq只係附助性質, 可用可唔用。

好睇大題目 有冇規定你一定要跟gq去寫。

yovin 發表於 18-11-23 08:14
你哋學校係唔係一定要跟 guided question作答?

有啲學校 作文可以 唔跟guided question,而gq只係附助性 ...
咁我又唔知喎, 正常唔係俾得你就緊係要跟咩? 唔係俾你做乜。 同埋, 人哋俾得你做乜要唔跟呢!

little_yolky 發表於 18-11-23 09:08
咁我又唔知喎, 正常唔係俾得你就緊係要跟咩? 唔係俾你做乜。 同埋, 人哋俾得你做乜要唔跟呢!:h ...

因為有(部分) guide question 係畀啲無從入手, 或者作文弱啲嘅同學去跟嘅, 跟住答曬會 穩陣 合格, 但係唔會高分。

因為作文係鼓勵創意( 唔代表離題), 只要跟住主題 言之成理 咁就得啦。 所以真係好睇大題目!

yovin 發表於 18-11-23 09:12
因為有(部分) guide question 係畀啲無從入手, 或者作文弱啲嘅同學去跟嘅, 跟住答曬會 穩陣 合格, 但係 ...
應該係好睇改卷既老師至啱 無架, 題目只係一句, 話寫一個trip, 然後下面一大堆guide questions响度。其實跟住答就實無死, 做乜好做唔做, 呈分至嚟「有創意」呢!

little_yolky 發表於 18-11-23 09:15
應該係好睇改卷既老師至啱  無架, 題目只係一句, 話寫一個trip, 然後下面一大堆guide questions响 ...

咁又係。

考試真係 穩陣+小錯 唯上策,尤其小學。

不過只係想講, 你女嘅case 未必冇彎轉, 仲有一絲希望嘅。

IloveJJ 發表於 18-11-23 09:39
係喎,我哋平時英作,都係俾你幫下你,無話一定要跟。
話時話,你哋考試仲係guide writing?都六年級啦喎! ...
我哋淺丫嘛。

IloveJJ 發表於 18-11-23 11:54
咁你哋學生去英中適應到嗎?

聽校長講, N年前有個女仔入咗DGS, 都要用成3個月至適應到。舊年去中學參觀, 咁好彩撞到位F4既師姐, 佢話當時用咗差唔多兩個星期適應, 果間係1A校, 師姐話當年考級4。其他就唔多清楚了。
‹ 上一主題|下一主題