用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等待呈二成績.....
樓主: Tingting1019
go

等待呈二成績.....   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-11-19 11:35
我仲失落响阿妹D統測成績入面。 噚日又收到同學仔mami報串, 話阿妹成日用八達通買嘢食, C6問佢又話無, ...

時間不多了,你快些振作備戰呀!     

asweetmom 發表於 18-11-21 08:05
時間不多了,你快些振作備戰呀!
佢自己一個月前已溫緊了, 理佢做乜呢, 阿sir常識仲有兩課未教, 佢自己都先讀埋了, 由得佢啦。我好唔開心呀, 噚日阿妹份數學評估又錯一半了, 唔知佢到底想點。

其實學校派卷都知道分數,大約小朋友拎乜野成績!我女兒學校都係乜都唔講,但成績表會登全班頭三名及全級頭三名!
所以由四年級開始都只知佢呢個成績就考到全級頭三名!
五年級成績都一樣,剛剛今日第三日考呈分試,考埋聽日就放監啦!好開心!

Tingting1019 發表於 18-11-13 18:49
仔仔上星期考完呈二,宜家等緊成績出,但我仔學校二月先家長日,往年都係家長日先知排名,仲吾會講實,老師 ...

我女學校都係只講級幾多名內

IloveJJ 發表於 18-11-21 10:48
錯一半?咪得60分?佢係咪太緊張,無信心呀!我仔試過啦!
係50分呀!平時上堂兩頁果D評估呢。一次無信心, 兩次又話無信心, 簡單加減乘除都錯, 咁好難開脫, 唯一就只好做多D。

IloveJJ 發表於 18-11-21 15:24
佢返嚟識唔識做返9成呀?
不過無論係咩原因,做多啲肯定有幫助既。
緊識啦, 只係正常4位乘數, 有乜可能唔識。好似發夢咁, 題目叫乘29, 佢條式寫19, 咁有乜理由啱呢。

IloveJJ 發表於 18-11-21 15:46
咁即係唔小心啦!咁咪做多點囉!
呢個世界邊有咁多唔小心, 又唔係一年班。

IloveJJ 發表於 18-11-21 16:44
咁你就唔了解男仔啦!真係到小五都做漏成版。
我個係女呀!你有無見過咁既女仔呢? 神話只會响男仔入面出現, 我無見過小學讀得唔好, 到中學叮一聲既女仔。

little_yolky 發表於 18-11-21 16:47
我個係女呀!你有無見過咁既女仔呢? 神話只會响男仔入面出現, 我無見過小學讀得唔好, 到中學叮一聲既女仔。 ...

神話都會出現啦

IloveJJ 發表於 18-11-21 16:44
咁你就唔了解男仔啦!真係到小五都做漏成版。

唔好話男仔,我自己都係咁, 仲要係會考添。

毛神神 科世界歷史, 最尾一頁係半張A4紙, 原來個半張紙背後 ,仲有一行題目, 緊張起來, 真係鬼揞眼, 乜都睇唔到, 呢科仲要係十拿九穩,结果無左條A。

到今時今日都好硬心。

所以我個仔 ,四年級中間嗰一次, 常識無做咗一頁, 我都唔知幾開心。 好啦好啦, 咁你呢一世都會記得check清楚啦。

IloveJJ 發表於 18-11-22 07:18
係呀!所以响五年級之前,佢唔係衰呢樣就衰嗰樣,我都係咁安慰佢同我老公,而家衰好過呈分先衰。不過,到 ...

咦,不對呀,我記得你兒子是有作文離題的前科。

yovin 發表於 18-11-22 02:40
唔好話男仔,我自己都係咁, 仲要係會考添。

毛神神 科世界歷史, 最尾一頁係半張A4紙, 原來個半張紙背 ...

我都以為衰過一次,以後會學精。
但原來有人係唔會,仲會不斷重複相同的錯....... 真係人都癲  

IloveJJ 發表於 18-11-22 07:18
係呀!所以响五年級之前,佢唔係衰呢樣就衰嗰樣,我都係咁安慰佢同我老公,而家衰好過呈分先衰。不過,到 ...

作文離題都有 七字頭 合格分數, 算係咁啦! 其實一般離題,即fail的。

我大仔都試過一次, 係平時作文功課, 寫新年記趣, 我哋嗰年新年去咗旅行, 佢就將成個旅行搬咗落去, 呢一種離體, 最多學生錯。 去到dse都有. 例如有一年出 大學前休學一年, 你會做啲乜?
如果寫去旅行, 咁就瓜得啦!

你哋幾時派成績表?

我哋有同學病咗,下星期先考試 ,要等埋佢 ,学生先睇得試卷。

plan去旅行去邊度未?

我老公帶埋我媽, 我妹妹 上郵輪玩, 揼低我一個喺香港睇住盤生意,同D仔。我想跟埋去玩,我阿媽唔俾,要睇數(惨惨豬), 仲話我唔賭錢 上船阻住哂, 因為佢哋一賺錢, 我就叫佢哋走。

‹ 上一主題|下一主題