用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎? ...
樓主: lovecupid
go

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-15 10:41
點解呢?唔係個個想band 1嗎?
band 3唔怕校風唔好嗎?
我想了解多點。因為我朋友個女成績麻麻,應該係b2, ...
麻麻成點? 音樂運動又好成點? 如果真係OK, 去試下體藝, B1嚟。

如果小朋友真係強運動, 成績麻麻, 未來又想做運動員, 咁去有支援既中學會好D, 林大輝D小朋友係活潑D, 但唔可以話校風差。就如同呢個帖既討論, 唔一定要個個想入B1的, 要儘量揀合適既學校, 如果小朋友的特質唔適合現在大環境既B1中學, 就應該揀D較合適既中學, 等佢可以發展得好D。

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 18-11-15 09:07
如果仔仔100米全港冠軍, 但成績一般, 會唔會揀林大輝適合D? 聽講佢哋有職業運動員既培訓協調喎。 ...
聽聞新界間喇沙好注重體育,運動場超靚。

b3410 發表於 18-11-15 11:41
聽聞新界間喇沙好注重體育,運動場超靚。
有興趣既家長最好去學校了解下一下, 校風都好重要, 了解清楚再選就好。

la5711 發表於 18-11-14 16:47
有架。我囝那屆,全級第二入聖保羅男女,還有不少入九華女拔協恩等,但全級第一名的,入了沙田呂中,鍾意近 ...
沙田呂中也是BAND1A
‹ 上一主題|下一主題