用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎? ...
樓主: lovecupid
go

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?   [複製鏈接]

lovecupid 發表於 18-11-13 16:59
真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?

從來講適唔適合,大前題就係喺你自己可負擔,條件許可嘅範圍內作出選擇。我唔太明白有乜矛盾?
即使係band3成績,你唔會話自己適合讀皇仁,但佢都唔會收啦,有乜好講?而係喺band3內,選擇最適合的,喜歡踢足球的,董之英啦,想上位嘅,五育啦,始終都可能有得揀嘅

王家爸爸    發表於 18-11-14 09:40

IloveJJ 發表於 18-11-14 07:54
佢想讀歷史喳喎,好唔普通嗎?而且我想揀B2先過B1C嗰間,並唔係因為揀科,只係B1C嗰間多功課之嘛!
...
通常男校理科勁,想揀文科勁的所以不普通

正常既家長應該可以做到「選適合自己子女的學校」,「適合」意味著小朋友鍾意學校、學校亦鍾意小朋友、課程既程度啱小朋友、小朋友將來喺學校好可能係中游左右成績。

你既大前題,即係嗰間學校會唔會收你子女,同「選適合自己子女的學校」係有邏輯衝突既。
簡單啲講,個男仔(女仔)「適合」你,唔係你鍾意人地就得,需要互相鍾意先可以叫「適合」。
所以「選適合自己子女的學校」暗示左嗰間學校一定會收你既子女,而唔係你「單戀」間學校。

b3410    發表於 18-11-14 12:44

熱媽 發表於 18-11-13 17:39
回覆 lovecupid 的帖子

我覺得有D以前盲婚咁,我唔識個男仔,只係從佢過住表現,聽人地評價,男仔父母‍‍ ...
好似以前盲婚啞嫁咁,係問題,但係唔係最大問題。最大既問題係有啲小朋友被家長患咗「單戀」,被患「單戀」去愛一個無可能接受佢既情人,最後只好求其揾個水抱。

hkpapa852 發表於 18-11-13 17:14
沒有真正係間學校讀過,其實根本無資格講適合如否。
其實一切都只係家長個人意見。 ...
講得啱,不過學校無得試讀,所以我成日都叫人,開放日、公開講座既時候,多啲去心儀既學校睇下,同啲老師、學生傾下。

當你明白/了解自己兒女/自己/家庭負擔各方面後, 總會有數間對應到的學校 (較為合適學校), 大前題, 家長先做功課 (多方面了解學校) 收吾收係另一回事, 但作為家長的你. 絕對吾會"腦海一片空白" !!

選校方面呢,有時可用逆向思維既。邊間適合就比較離講,但邊間一定唔適合,或者唔想去適合,應該好易知。

篩走個堆,餘下入到其中一間都OK既,希望多D,人都開心D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CheungAA 發表於 18-11-14 09:31
當你明白/了解自己兒女/自己/家庭負擔各方面後, 總會有數間對應到的學校 (較為合適學校), 大前題, 家長先做 ...
講到底,都係先知道自己手上有嘜牌先。知道自己手上既牌,就容易玩好多啦。

猴子爸 發表於 18-11-14 07:52
從來講適唔適合,大前題就係喺你自己可負擔,條件許可嘅範圍內作出選擇。我唔太明白有乜矛盾?
即使係band ...
Band 3 諗皇仁就未見過,不過真係見過 Band 2 話自己適合讀皇仁。

IloveJJ 發表於 18-11-14 07:55
咦…你講中晒我考慮既野喎!
對我來説,最重要係第一點,不用再收電話了。

IloveJJ 發表於 18-11-14 07:54
佢想讀歷史喳喎,好唔普通嗎?而且我想揀B2先過B1C嗰間,並唔係因為揀科,只係B1C嗰間多功課之嘛!
...
小兒讀小五,都是喜歡歷史。所請教一下:找中學,是否都要了解中學有沒有歷史科才去報名呢?

王家爸爸 發表於 18-11-14 09:41
Band 3 諗皇仁就未見過,不過真係見過 Band 2 話自己適合讀皇仁。
咁或者個小朋友响Band2, Band3好叻呢,而家長覺得佢有潜力游上水面,會唔會有呢種特别情况?

ilyrd 發表於 18-11-14 13:53
咁或者個小朋友响Band2, Band3好叻呢,而家長覺得佢有潜力游上水面,會唔會有呢種特别情况? ...
更可能既情況係,情人眼裡出西施,家長眼裡出英才,單方面、離地咁相信只要心願夠堅定,願望一定會成真。

lojo11    發表於 18-11-15 09:34

N年前, "港X" + "QX"有班叫"被放棄/垃圾班" (而家係吾係咁, 讀緊的家長心裏有數, 當然呢D家長吾會公開討論).  吾好話我吹水, 我識當事人, 真係由入學沉到畢業. 佢地跟你地口中的B2,3 生無咩分別! 可能人地知內裏情況咪有咁想法囉. 著住"QX"校服的B3生, 總好過著住李X田"校服的B3生

王家爸爸 發表於 18-11-14 09:41
QC 抽入的都不會冇同區弱校1C人, 個B2生可能是強小學2A生, 佢個想法對我來說未必天荒夜談.  如果佢說合CoEd 我反而覺得可能稍不現實..  
‹ 上一主題|下一主題