用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學學界嘅語言偽術….DSE合格率
go

中學學界嘅語言偽術….DSE合格率 [複製鏈接]

中學學界嘅語言偽術….DSE合格率

在網上找到的中學校務報告

A學校

香港中學文憑考試成績 2017 各科合格率和優良率 合格率高於全港平均的科目:中文、數學、通識、地理、資通

B學校

在本年中學文憑考試中卻獲得不錯成績。其中中文科、英文科、數學

科及通識教育科有部份班別超過全港合格率;歷史科合格率更達 100%之佳積;旅遊與款待科更連續三年超越全港合格率。

C學校

有學科平均及格率接近100%

D學校

在師生的共同努力下,本校在 2016 年香港中學文憑考試的成績優異,包括:

整體合格率超過 85%

11 個應考科目的合格率高於全港水平,當中 6 科更達 100%

其實…..DSE點先叫做合格呢?

因為以前會考ABCDE叫合格,FU就叫不合格。

現在5** 5* 54321叫合格?2是合格1是不合格不予評級叫不合格?

學校就用這個DSE合格率出口術了。

好多學校,會話1作為合格

但其實在DSE的觀念,只有不予評級就是不合格,但…..文憑試考了1回來就真的是合格嗎

所以家長,在中一學校簡介會中,可以問吓校長,你學校100%合格率即係咩先?

大學學位最低要求係3322+2即中英數通+選修科

中英沒有3,跟不合格一樣…..你可以想即係以前A Level E叫合格,中文英文攞F就註定係入唔到大學一樣。

表以上理解,即係

數學通識和選修科,2才算合格。

另一條問校長,你學校入U讀學位率有多?

有些校長會將入U率計埋在大學讀副學士所以發水到有8成入U….

校長可能會話年年唔同,又或耍走你。校務報告又無寫DSE表現,……

U率係學校水平和學生訂立成績目標嘅參考點啊。

3    0    0    0

簽名被屏蔽

lovecupid 發表於 18-11-13 15:50
中學學界嘅語言偽術….DSE合格率 在網上找到的中學校務報告 A學校香港中學文憑考試成績 2017 各科合格率和 ...
一早講過, 參考吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中學學界嘅語言偽術….DSE合格率 在網上找到的中學校務報告 A學校香港中學文憑考試成績 2017 各科合格率和 ...
'大學學位最低要求係3332+2即中英數通+選修科

中英數沒有3,跟不合格一樣…..'

似乎是3322...

Happykidss 發表於 18-11-13 17:26
'大學學位最低要求係3332+2即中英數通+選修科中英數沒有3,跟不合格一樣…..'
似乎是3322... ...
EDB訂既要求,其實只係3322
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

言下之意係:
A學校
香港中學文憑考試成績 2017 合格率低於全港平均的科目:英文、M1、M2、物理、化學、生物、歷史、中史,等等。
B學校
在本年中學文憑考試成績不如理想。其中大部分班別中文科、英文科、數學科及通識教育科都低於全港合格率。。。
C學校
大部分學科平均及格率遠低於全港合格率。

crazyhippo    發表於 18-11-13 21:04

Happykidss 發表於 18-11-13 17:26
'大學學位最低要求係3332+2即中英數通+選修科中英數沒有3,跟不合格一樣…..'
似乎是3322... ...
有啲學校既所謂合格,係指逐科睇既2。

最有趣係,你會發覺,點解學校嘅DSE合格率好高,但入大學率卻好低。

入u率可以解成︰
入八大﹑仁大﹑恆大的副學士﹑學士
甚至連入東華﹑明愛﹑珠海都計埋
總之,水份可以好多

八大的政府資助學士學位和3322的數據還是有較高的參考價值

lovecupid 發表於 18-11-13 21:59
最有趣係,你會發覺,點解學校嘅DSE合格率好高,但入大學率卻好低。

合格即係2,只係合格都唔夠分入大學,所以入大學率咪低囉。其實睇合格率冇咩用,至少都要睇level4%,最好睇埋level5%。
‹ 上一主題|下一主題