用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私補定補習社好
樓主: Jas-MaMa
go

私補定補習社好

nanch 發表於 19-9-5 23:03
上門私補通常都係大學生,其實佢地都未必記得幼稚園小學課程,正如我地大左未必記得一樣。其實都係打扮工, ...

不同意,我見人地找中大丶港大學生,專科專補(即主修中文教中文,主修數學教數)成績好有進步,重點係個老師要夠學養同有心機。如果找個讀其他科(而本身又唔多叻)去教中丶英或數,我覺得是浪費錢而且效果不好!

conniewktang 發表於 19-9-11 07:41

不同意,我見人地找中大丶港大學生,專科專補(即主修 ...

我幾時有話過搵其他科既老師補仔女係未有咩野誤會左?我都係搵返中文老師補個仔中文wo

我當然會搵返D 專科補啦~~~

我會搵返專科補之餘,仲會搵返個真係識教既老師

我都有讀大學,亦係你口中既中大港大畢業生 以前讀大學時都有幫人補習呀
我自問讀書叻唔代表識教人 讀大學既時候都唔太記得小學課程係點啦!
而且以前讀書既課程同依家都唔同左啦
有學識之餘仲要熟悉課程先得架~

以前我小學讀英文時唔駛學拼音,依家都要學啦!以前中文課程得「讀寫」,依家有齊哂「聽說讀寫」,我點知「聽說」呢part 要點教?

只係我覺得無論係私補定補習社既人,都唔一定識教同埋熟悉今日既課程,唔係話佢地唔掂,而係唔一定掂。我都遇過一d 成績好好但教得唔好既老師,亦有一d成績好但教得唔好既老師

我老公初中時,我奶奶搵左個外國人教佢英文
外國人英文好勁架
但佢教我老公一d 幼稚園學既英文
所以英文勁又點?唔熟悉課程同學生程度咪又係浪費金錢

發表於 前天 09:27 |顯示全部帖子
回覆 hkspiderman 的帖子

可否介紹俾我呀?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊