用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提高對數學的興趣 (小二)?
go

如何提高對數學的興趣 (小二)? [複製鏈接]

囡囡讀小二,數學7x分,覺得自己數學差,成日話唔鍾意數學,又唔鍾意學校的數學老師 (話佢無乜笑容), 有咩方法令佢鍾意多d數學?

暫時有去補數,1對4的補習, 覺得效果一般。有心機做就好d, 無心機就錯,亦唔記得做過同類型的數,好似好多野都唔明。

請指教!
   1    0    0    0

回覆 menu1102 的帖子

錯在計數?還是文字題讀唔明?

MelonQueen 發表於 18-11-13 22:58

錯在計數?還是文字題讀唔明?

兩樣都有,計數就因為唔小心,有時一題加,另一題計減就錯,唔睇符號。又或者問 “ ? + 53 = 98“, 唔識計。
文字題補習後有改善,如有心機時都會啱。

menu1102 發表於 18-11-13 12:36
囡囡讀小二,數學7x分,覺得自己數學差,成日話唔鍾意數學,又唔鍾意學校的數學老師 (話佢無乜笑容), 有咩 ...

去補習班做題,好難培養數學興趣喎。

數學遊戲,或者BOARD GAME。

主要都係要佢多用腦解難啦。

retriever 發表於 18-11-14 08:05
去補習班做題,好難培養數學興趣喎。

數學遊戲,或者BOARD GAME。
同意,做題可能會覺得好悶

menu1102 發表於 18-11-13 23:07
兩樣都有,計數就因為唔小心,有時一題加,另一題計減就錯,唔睇符號。又或者問 “ ? + 53 = 98“, 唔識 ...
我會讀D好似故事書一樣的講數學的書俾小朋友聽;或者將數學帶入生活:請佢幫手計下去超市買嘢幾錢,去旅行請佢一齊做budget等等...

MelonQueen 發表於 18-11-14 08:39
我會讀D好似故事書一樣的講數學的書俾小朋友聽;或者將數學帶入生活:請佢幫手計下去超市買嘢幾錢,去旅行 ...

謝謝意見!
暫時有玩Rummikub, 7ate9, 釣魚,佢都鍾意。請問有冇其他game推介?

請問有咩數學故事書介紹?

MelonQueen 發表於 18-11-14 08:35
同意,做題可能會覺得好悶

知道做題悶,但唔做佢又更加唔熟,好矛盾,所以同時想其他方面等佢鍾意多少少數學

menu1102 發表於 18-11-14 08:45
謝謝意見!
暫時有玩Rummikub, 7ate9, 釣魚,佢都鍾意。請問有冇其他game推介?
請問阿囡係中文數學嗎?我小朋友係英文數學,所以我知道的書係英文書,唔知是否適合?

囡囡讀小二,數學7x分,覺得自己數學差,成日話唔鍾意數學,又唔鍾意學校的數學老師 (話佢無乜笑容), 有咩 ...

唔鍾意學校的老師,真係會令小朋友唔鍾意埋個老師教果科。相反,鍾意老師,連果科都鍾意埋。
我仔就係咁,今年小二,好好彩,佢好鍾意教佢個呀sir,成日話佢好有型,又話好鍾意數學科。佢學習態度積極左,但始終唔小心的錯犯好多,我諗要多提醒佢。

另外,仔平時好鍾意玩買賣遊戲。我地用真錢玩,我將利是錢的新銀紙留起用黎玩。佢就攞佢d 玩具、文具、書包等等出黎擺檔。我就扮話要買禮物送俾人,叫佢介紹下買咩好,佢又要收錢找錢.......... 可以玩好耐架。有次,佢玩玩下佢話:其實我地有支付寶架,你使唔使用支付寶俾錢?笑屎我,佢整左個支付寶機出黎收錢

MelonQueen 發表於 18-11-14 08:58
請問阿囡係中文數學嗎?我小朋友係英文數學,所以我知道的書係英文書,唔知是否適合?
...

佢係中文數學呀。
英文都可以推介下,會陪佢睇,謝謝   

無嫁, 數要多做先有進步! 我女初初都好抗拒, 我咪有時同佢去超市玩下計數囉, 加上個數老師都OK, 而家算中上啦!! 努力D啦!

menu1102 發表於 18-11-14 09:38
佢係中文數學呀。
英文都可以推介下,會陪佢睇,謝謝
我讀緊一本DK的Go Figure(Big questions about numbers),講數字的起源歷史同埋一些數學的有趣故事

回覆樓主:

小二數學未係太深,首先係要有人教得小朋友明白,其次真係做練習。我都唔知邊度有好的導師,但一對四不是有效的補課方法,如果係操卷班或精練班,一班十幾人都無所謂,但樓主小朋友這個情況應是一對一私教比較好。

70幾分其實都係已明白基本概念,要高分其實就係要更加小心。

tkinwong 發表於 18-11-14 22:53
小二數學未係太深,首先係要有人教得小朋友明白,其次真係做練習。我都唔知邊度有好的導師,但一對四不是有 ...

多謝各位寶貴意見!

我都覺1對4成效不大 ,但1對1請大學生又唔知好唔好,請退休教師又搵唔到,自己教有時小朋友又唔聽或父母好易發嬲

tkinwong 發表於 18-11-14 22:53
小二數學未係太深,首先係要有人教得小朋友明白,其次真係做練習。我都唔知邊度有好的導師,但一對四不是有 ...

小二數唔深,點解唔自己教?

教細路數,唔可以一味重覆講自己個方法,要用D 低能比喻,畫下圖,最好用實物。

小童和年青一代對數學失去學習動機,教師教學法和教學觀責無旁貸,雖然其師訓和教學經驗也有影響。
學校數學課程(包括大學本科課題)其實佔當代數學課題量不足百份之一。學生欠缺數學能力和失去學習動機必源自於教師能力。

drchung 發表於 18-11-16 17:50
小童和年青一代對數學失去學習動機,教師教學法和教學觀責無旁貸,雖然其師訓和教學經驗也有影響。
學校數 ...

如果太倚賴補習或操練答題急求答案,缺少對問題的思考過程,deep thinking,高年級之後就減弱理解能力,對學深層次一點的數學就出現困難。
‹ 上一主題|下一主題