用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧(太子)interview後感
go

明慧(太子)interview後感  

大家小朋友過程合作嗎?3首歌就in完,好似有點難捉摸⋯⋯⋯

chloe_karina 發表於 18-11-13 12:33
大家小朋友過程合作嗎?3首歌就in完,好似有點難捉摸⋯⋯⋯

應該係睇小朋友反應

回覆樓主

我覺得間學校唔係睇小朋友表現,係睇家長,個校長不知所謂,收咗我都唔會讀

回覆 chachababy 的帖子

可唔可以講多啲?

回覆樓主

唔係得我一個咁覺得,總之我覺得個校長唔係辦教育,冇資格做幼稚園校長

回覆樓主

我去北角嗰間in嗰日,我早到學校冇安排我哋入去等,反而叫我地啲家長喺門口嗰條友窄又迫嘅路,抱住個BB排隊,但係幼稚園大堂係冇人,佢係可以安排我哋入去的,點解佢要咁做好明顯佢就係想人哋見到佢幼稚園門口好多人排隊Interview,上到去其中一個家長要去校長嗰度見面搶答問題,讚美佢間學校,我想嘔,好想問吓佢知唔知道佢間學校好多人都係當後備大包圍先會去考,絕對唔係一線首選,唔該佢唔好咁自以為是,諗就越覺得討厭

chachababy 發表於 18-11-15 12:56
唔係得我一個咁覺得,總之我覺得個校長唔係辦教育,冇資格做幼稚園校長
唔係真係有家長講呢句呀:
《貴校就好似名牌包入邊嘅Hermès 》

哈哈,我真是笑左,真是好的學校,又使乜要家長吹捧。

回覆樓主

上年in n 班,佢講到都會收細b,咁我以為有機會點知都係話唔收,咁唔好吹到話細b其實同大b無分別,唔好以為我地學校唔收,講到一大論唔好放棄咁,好假囉。所以我k 都唔會揀返佢學校去in。

回覆樓主

去完個簡介會即時知道我唔會讀呢間啦,廣東話都未學好仲要學日文

好好笑呀

上年報k1 ,問答環節根本唔係問家長問題,我小朋友係11月細B,佢夾番全部都係差唔多嘅家長,全程 只係想sell D 冇讀緊N 班嗰D細B去插N 班,之後可直升,好反感,之後份問卷我冇心機冇乜填,点知佢又收,不過梗係冇讀

chachababy 發表於 18-11-15 13:03
我去北角嗰間in嗰日,我早到學校冇安排我哋入去等,反而叫我地啲家長喺門口嗰條友窄又迫嘅路,抱住個BB排隊 ...

呢間年年都係甘,唔覺有幾好囉

原來係講呢間咩

chachababy 發表於 18-11-15 11:45
我覺得間學校唔係睇小朋友表現,係睇家長,個校長不知所謂,收咗我都唔會讀
...

依間真系好差 收左我朋友個女讀n 之後期間我朋友個女發現自閉症 之後吾比佢上堂 叫佢退學 老師極無愛心

回覆樓主:

其實我係今年n既用家,大家未讀過就係咁話間學校唔好對學校老師好唔公平,我地學校好多家長都讚老師非常有愛心,成日放工後都打嚟同家長講小朋友番學情況,一有咩事即刻打比家長了解,學校除左校舍細同空氣唔流通外,所以野都好好,小朋友未番學前好少講野,而家番學後講好多野同成日唱英文歌,真正用家睇唔到有咩問題, 絕對唔係打手, 不喜勿插

Eunice0203 發表於 18-11-16 00:47
依間真系好差 收左我朋友個女讀n 之後期間我朋友個女發現自閉症 之後吾比佢上堂 叫佢退學 老師極無愛心
...

小朋友自閉係咪要入讀其他學校?

yukijes 發表於 18-11-15 21:19
去完個簡介會即時知道我唔會讀呢間啦,廣東話都未學好仲要學日文

小朋友今年在校生 小朋友放學返屋企成日講係學校唱既歌,學校ee 老師都好有愛心!小朋友返PN都好開心啊 其實小朋友甘細 主要係要學習自理能力
仲有就係一星期先得一堂日文!都係唱下歌仔,你地吾係期望小朋友學到好多日文丫?

葉春春 發表於 18-11-16 10:03
小朋友今年在校生 小朋友放學返屋企成日講係學校唱既歌,學校ee 老師都好有愛心!小朋友返PN都好開心啊 其 ...

我又唔係講小朋友會讀得唔開心,當然學校既野沒有最好,只有最合適。每間學校都有好既壞既聲音架啦!而佢地可以學到咩程度就完全唔係我考慮範圍,只係純個人覺得都冇咩需要去學。

葉春春 發表於 18-11-16 10:03
小朋友今年在校生 小朋友放學返屋企成日講係學校唱既歌,學校ee 老師都好有愛心!小朋友返PN都好開心啊 其 ...

我都係用家其實都唔明,學一日日本有咩問題同意你講發只係唱下歌,d人去簡介會都應該知道學校會教日文,咁點解仲要去簡介會

Eunice0203 發表於 18-11-16 00:47
...

其實叫退學好正常,學校都冇支援自閉症既小朋友,如果繼續留係到對自閉症小朋友冇幫助又嘥錢