用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思 林文燦 福小 虚心請教
樓主: lovelyemile
go

啟思 林文燦 福小 虚心請教   [複製鏈接]

assado 發表於 18-11-16 18:28
收得就不用擔心。

幼稚園的經驗告訴我即是收了
也不代表她能夠讀得開心
適合這間學校的模式

所以今次選小學謹慎地爬文

Kikiuu 發表於 18-11-16 09:01
我同樓主一樣有啟思,等緊福小亦上緊優才家長班。我仲要住油塘。我一直心儀福小,因為近、語境、教學方法、 ...

專注力不足有咩徵狀?

heather1106 發表於 18-11-16 23:40
專注力不足有咩徵狀?

http://www.hkcpsych.org.hk/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=779

Kikiuu 發表於 18-11-17 00:03
http://www.hkcpsych.org.hk/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=779

電話開唔到,是否有其他的link

回覆樓主

那是瑪麗醫院兒童精神科主管陳國齡醫生介紹ADHD 的PowerPoint, 試下Copy 去 browser 開,或者google ADHD 同醫生名都應該找到。

學校名我唔想開啦,原校都是一間好學校,只是唔太適合我小朋友,佢雖然未達資優(智商130以上),但智商屬High average,好鐘意尋根究底,強數理語文弱,加上因為專注力不足(問題包括執行功能弱,不懂排優次等),例如同佢溫中文,佢就問你天文地理,但學校對分數有要求,做不到大家都有壓力,每次溫習都是一場角力。醫生話佢既學業成績(語文科尤其中文)明顯受專注力不足影響,我唔想佢因此產生挫敗感,失去學習興趣,所以除了治療外,亦決定轉校。

lovelyemile 發表於 18-11-16 23:35
請問他當時是考那一間直資?
最後那一間私校讀得開心啲
我相信我個女都有一點專注力不足的問題

deleted.

Kikiuu 發表於 18-11-17 10:59
那是瑪麗醫院兒童精神科主管陳國齡醫生介紹ADHD 的PowerPoint, 試下Copy 去 browser 開,或者google ADHD  ...

一般來講都要小學才能夠確診的

依家只能作初步的檢測

heather1106 發表於 18-11-16 23:40
專注力不足有咩徵狀?

不吃加工食物, 蛋類, 糖果及朱古力, 都會有改善。

assado 發表於 18-11-17 17:02
不吃加工食物, 蛋類, 糖果及朱古力, 都會有改善。

蛋類都不可以嗎?
其他都已經戒口了

lovelyemile 發表於 18-11-16 23:36
幼稚園的經驗告訴我即是收了
也不代表她能夠讀得開心
適合這間學校的模式

和爸爸再仔細詳細地分析了一次

爸爸的選擇
1 優才
2 福小

媽媽的選擇
1 優才
2 啟思
3 林文燦
4 福小

主要是覺得福小都比較有要求
她的幼稚園老師也說要想一想清楚
福小時是活動得嚟又有要求的學校

有沒有專注力不足及小小活躍的小朋友入了福小請分享下你們的意見

回覆 lovelyemile 的帖子

my daughter right now P6 already, ok no problem and very enjoy her school life. Teachers is good and always support classmates to join any activities.

chanwingyin 發表於 18-11-21 17:01

my daughter right now P6 already, ok no problem and very enjoy her school l ...

Your daughter is a bit active and inattentive too ? How s the exam requirement ? For 福小
In p6 ?
Lots of HW and difficult syllabus ?

將軍澳人路過

Your daughter is a bit active and inattentive too ?
(Yes)

How s the exam requirement ?
(1年3次,考試前一兩個星期會有大測)

For 福小In p6 ?
(我囡是小六)

Lots of HW
(depends小朋友手快定慢,可以相差好遠)

and difficult syllabus ?
(福小去到高小係深,大部份同學上到高小都有專科專補)

(我覺得福小資源多,活動多,高小好多交流,校長以前係運動員,學生要讀得又玩得,不過依家全港學生讀書壓力大,校長promote既運動員精神我又覺得在幫到我囡呈分期間減壓)

lovelyemile 發表於 18-11-20 07:21
和爸爸再仔細詳細地分析了一次

爸爸的選擇

講要求,優才唔會少過褔小,始終要函接到中學band 1水平,話無要求你都唔信啦。

回覆樓主:

上年我小朋友有啟思offer, 福小二面已經無去,一心讀啟思,就係因為唔想同個仔喺學業上角力。佢雖然聰明,但愛發夢,太坐定定嘅上堂佢實遊魂。

就算喺啟思,老師都留意到佢發夢嘅情況,但同我講佢進步緊,叫我唔駛擔心,睇到佢會愈來愈好。佢寫字醜,老師會著量叫佢練習多啲,但無俾太大壓力。到佢寫得好時,又喺全班面前讚佢,令佢有動力。

我大嘅讀第二間直資,老實講邊有咁温柔咁貼心。講真亞細資質不輸亞大,只係性格不同,需要啲時間慢慢成長。與其盲目追求一間成績好嘅學校,何不追求一間能發揮到小朋友長處嘅學校呢?

小蘋果2號 發表於 18-12-14 12:15
上年我小朋友有啟思offer, 福小二面已經無去,一心讀啟思,就係因為唔想同個仔喺學業上角力。佢雖然聰明, ...

學校好有愛,小朋友自然喜愛學習。可以講多少少啓思校內學習情況嗎?

egg.plant 發表於 18-12-14 13:01
學校好有愛,小朋友自然喜愛學習。可以講多少少啓思校內學習情況嗎?

課程內容與津校差唔多,無教深,所以大部分人會覺得教得淺, 但其實只可以話佢無教快,係正常。

學習方式好互動,同學之間會有好多discussion。學校好公平,每位小朋友會輪流擔任不同崗位,唔會精英制。但用校本課程,無乜書,家長跟起唻有難度,唔同傳統學校咁易follow。

muimui2 發表於 18-12-14 12:06
講要求,優才唔會少過褔小,始終要函接到中學band 1水平,話無要求你都唔信啦。
...

We know every band 1 school got requirement
But seem in school clinical psychologist support and plus quite a lot 補底班

My fd as teacher said they have good program for SEN students
Such as ADHD and also help w intelligence development

So I m still working on their parent class

‹ 上一主題|下一主題