用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朗思國際學校涉借校舍違規辦中小學
go

朗思國際學校涉借校舍違規辦中小學

朗思國際學校(THINK)涉嫌在私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍,違規營運中、小學,家長突被校方通知今明兩天停課,並可能要在周三(14日)前遷離廣利道校舍,影響約250名高小及中學生,校方今早與崇正中學代表和教育局會面。朗思國際幼稚園/幼兒園總校長蔡麗如會前沒有正面回應記者提問,崇正中學校長董福會後稱,事件已解決,中學學生可於本周三復課。惟董強調,與朗思簽訂的管理協議無小學生,稱長沙灣校舍「如果是在教小學生,絕對是違規」,已表明小學生必須離開長沙灣校舍。

https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00002/1542047241619

【明報專訊】教育局昨確認朗思國際學校(THINK,下稱朗思)違規辦學,指朗思無論課程或校舍均在未得教育局批准下,便在私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍辦中小學課程,故須即時停辦,並指受影響小學生可改往朗思在九龍城的校址(界限街校舍)就讀,中學生則可在崇正就讀。朗思昨晚突取消了原定今天召開的家長會,家長仍未知復課日期。

朗思國際學校第四至第六班學生,原先最快明天搬至界限街校舍上課,但校長蔡麗如昨傍晚向家長發信指出,原定今日舉行的家長會將延遲,其間朗思會「依從教育局要求,完善(refine)規劃以延續學生學習」,今天稍後時間會進一步告知進展,又強調會確保遵從法例;惟電郵中仍未提及學生上課日期

Soundervolt 發表於 18-11-12 20:13
朗思國際學校(THINK)涉嫌在私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍,違規營運中、小學,家長突被校方通知今 ...
明顯係兩個辦學團體拗唔掂數就有人攪大件事。
如果為學生著想亦唔應該攪到咁,所以我認為呢兩個辦學團體負責既學校,可以不再考慮了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

noming 發表於 18-11-13 12:08
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181113/s00002/1542047241619
【明報專訊】教育 ...

香港不嬲都有借殼上市呢回事.估不到除了在股票市場外,近年也有大堆學校借殼(校舍)上市是這回事.這
會否也是因土地問題而衍生的香港獨有現象?

dolphindor 發表於 18-11-13 15:24
香港不嬲都有借殼上市呢回事.估不到除了在股票市場外,近年也有大堆學校借殼(校舍)上市是這回事.這
會否 ...
今次似乎係個殼過橋抽板。人地幫佢翻新完校舍就諗辦法趕人走。朗思醒既就學人地一早泊埋個政黨做碼頭,起碼人地唔敢隨意過你一棟。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

任何做教育既,都應正正經經去做,特別牟利與非牟利要分得清清楚楚,市民之財產要恰當使用。

其實連補習社都可辦全日制學校,清清楚楚用自己地方,點解呢啲"教育有心"人,唔可以將簡單事情簡單化?

本來學校就有社會責任,以學校示範理想社會既運作、道德操守,為目的不擇手段鑽空子,下一代有樣學樣,不見得如此教育會帶黎更美好社會。

hkpapa852 發表於 18-11-13 17:12
今次似乎係個殼過橋抽板。人地幫佢翻新完校舍就諗辦法趕人走。朗思醒既就學人地一早泊埋個政黨做碼頭,起碼 ...

聽講係雙方只係喺中學課程合作,而THINK私下所收嘅小學生,崇正就豆令到冇得收,今次應該分贓不均,所以搞出個大頭佛。原本朗思話中學部不受影響會明天復課,但又輪到班老師話因為借殼違規辦校而拒絕履行合約上課,依家搞到無限期停課~今次最遭殃係學生及家長。

回覆樓主

有一點不太明,崇正是否一方面同Think 合作,另一方面又同牛津合作?

supermom1 發表於 18-11-14 01:34
有一點不太明,崇正是否一方面同Think 合作,另一方面又同牛津合作?

可能係同朗恩合作有問題,引入新partner,之前有報導中學部分朗思收學費,扣除營運開支後比崇正,現朗思離場,崇正接收學生,咁就可收全數學費,正如樓上家長講,合作只包中學,小學收益可能崇正無得分,傾唔掂,換人。

poonseelai 發表於 18-11-14 07:16

可能係同朗恩合作有問題,引入新partner,之前有報導中 ...
其實EDB真係幾好做, 可以好似我地咁, 買定花生等睇戲, 只要人也唔籠裡雞作反嘈到去佢個度, 學校無牌運作都可以當睇唔到. (定係佢地時運高呢?)

回覆 Soundervolt 的帖子

THINK 小學好細,根本容納唔到咁多人,開始擔心越來越多辦學團體咁做,點可以私下相議政府用地去掠水架

hkpapa852 發表於 18-11-14 08:56
其實EDB真係幾好做, 可以好似我地咁, 買定花生等睇戲, 只要人也唔籠裡雞作反嘈到去佢個度, 學校無牌運作都 ...

係囉!
人地公開招生,佢一路都冇理,由得D家長踩隻腳入陷阱。
以後應該要所有學校俾個辦學許可証俾家長睇至啱。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

luckybaby2011 發表於 18-11-14 09:05
回覆 Soundervolt 的帖子

THINK 小學好細,根本容納唔到咁多人,開始擔心越來越多辦學團體咁做,點可以私 ...

你講得無錯,咪個個有樣學樣違規偷步收生,無枉管!

回覆 hkpapa852 的帖子

之前間德萃係放生左定走法律漏洞?又一條新財路

其實EDB真係幾好做, 可以好似我地咁, 買定花生等睇戲, 只要人也唔籠裡雞作反嘈到去佢個度, 學校無牌運作都 ...

政府少做少錯,唔做唔会錯,如家長有需要会安排轉校,但只有官校和津校,唔係你杯茶?可以自己找。所以一聽到非法經營學校好嬲,找學校不同買件衫,唔啱換或掉咗佢。有中學外籍老師有concern唔肯簽新約住,如他們從外地來,是否要轉work visa sponsoring employer? 一連串問題,唔係換過嘜頭咁簡單

Think 都唔係第一次有校舍違規問題。大約7年前九龍塘校舍都出現過問題

其實啲家長,學生和老師好慘, 我哋外人睇件事唔好用食花生咁睇...雖然我唔係Think 家長, 但都好同情佢哋, 當初未攪好個牌就唔好收生住啦~
作為家長, 返工已經好忙, 能力上可以就係上網睇下學校網站, 上來forum 問下其他用家意見做分析,
其餘就真係講個信字, 點估到佢無牌, 好彩阿仔入咗KJS, 咁我唔會覺得ESF既無牌架嘛?

virgokaren 發表於 18-11-14 09:06
係囉!
人地公開招生,佢一路都冇理,由得D家長踩隻腳入陷阱。
以後應該要所有學校俾個辦學許可証俾家長睇 ...

EDB對呢類借殻辦學做生意十分寛鬆,只要持牌人用非牟利註册,EDB批出牌照及校舍,學校就可以過海神仙,之後點營運,點樣同其他人合作,金錢往來根本冇王管。就算學校用非牟利註册,看似公益辦學,但營運者亦可以巧立名目,利用各式各樣嘅支出,例如課程設計、顧問、營運費用等淘空所有學費據為己有,而且學費課程外又可大搞收費課外活動大賺一筆~可憐一班家長被無良商人利用佢地嘅心理同離地宣傳而誤中圈套~呢尐遺害比補藥黨更甚惡劣!

Soundervolt 發表於 18-11-14 12:01

可憐一班家長被無良商人利用佢地嘅心理同離地宣傳而誤中圈套~呢尐遺害比補藥黨更甚惡劣!

誤中圈套? 定甘心冒險? 或者只有當時人才知道。

早前看過一篇文章,說到中國人的小聰明與美國人的傻。牟利私校借用非牟利辦學團體、有政府優惠之校舍辦學,獲取個人利益,可能就是其中一種"小聰明",而家長明知仍讓子女報讀,同樣又是一種小聰明。

"小聰明最大的危害是不顧大局,為了追逐個人的眼前利益不惜犧牲全體的利益,最終把自己的未來也斷送掉。這方面的例子實在是太多了。"

(見文: http://tw.aboluowang.com/2015/0208/511852.html)

犧牲了全體甚麼利益? 我看最重要就是一種社會風氣。

究竟香港現已有多少學校、或機構用非牟利之優惠賺取私利? 都想知道一下,可能已非常之多。

Soundervolt 發表於 18-11-14 12:01

EDB對呢類借殻辦學做生意十分寛鬆,只要持牌人用非牟 ...

其實家長點知呢?

所以,辦學團體的背景很重要!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]