用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷 ...
樓主: 木子兔媽媽
go

國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷校   [複製鏈接]

何B仔Adrian 發表於 18-11-14 16:25
唔係呀, 我講既收費並不是學費阿.

我想講係:

認同雜費好貴亦不合理,但讀緊又只能照俾,仲要年年加價。

朗思國際界限街校舍天台僭建 屋宇署發清拆令

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181114/bkn-20181114220346015-1114_00822_001.html
真係禍不單行,好似要趕盡殺絕咁。如果連圖書館同校務室都拆埋,間學校仲可以點運作?

nintendo 發表於 18-11-14 15:54
N 年前,我地回流香港,去過 Think 幼稚園參觀,而家我仔都大學畢業。
差唔多二十年,Think 算係有口碑,幼 ...

維記算好彩,2004獲政府撥地資助2億3千萬在深湾起校舍,邊有咁多錢買地

poonseelai 發表於 18-11-15 07:25
維記算好彩,2004獲政府撥地資助2億3千萬在深湾起校舍,邊有咁多錢買地

你用「禍不單行」有商榷。

禍大至上指某人沒有做錯下,天降惡運的意思,如跌到受傷。

如自己有錯在先,如潛建,可否被視為捉唔到己贊左十年(say)?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-11-15 07:42
你用「禍不單行」有商榷。

禍大至上指某人沒有做錯下,天降惡運的意思,如跌到受傷。
我明白你的解釋,我「禍」的意思係針對家長,學生,佢地先係最無辜。

維記係以白老鼠方式,去幫政府推廣“私立獨立學校”,唔係普通私校,代遇一定有別。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-15 08:13
維記係以白老鼠方式,去土8幫政府推廣“私立獨立學校”,唔係普通私校,代遇一定有別。 ...

什麼叫"去土8"? 我地都等咗好多年,我倆個都係東院道同湾仔學校校舍上過學,幾懷念細校舍親切感

poonseelai 發表於 18-11-15 08:27

什麼叫"去土8"? 我地都等咗好多年,我倆個都係東院道同 ...

打錯字.... "土8"係多餘既

私立獨立學校, 係由政府提供校舍, 所以政府俾得你做一定會俾塊地你.

待遇最差的私立獨立學校, 係音小, 只得慈雲山火葬場對面個小校舍

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-15 08:47
打錯字.... "土8"係多餘既

私立獨立學校, 係由政府提供校舍, 所以政府俾得你做一定會俾塊地你.

如果私立獨立學校保証有地,应個個爭住開啦,又好似唔覺。維記校舍相比加拿大和星加坡國際細好多,只可向上發展,加多一兩層

poonseelai 發表於 18-11-15 09:05
如果私立獨立學校保証有地,应個個爭住開啦,又好似唔覺。維記校舍相比加拿大和星加坡國際細好多,只可向 ...
根本就係EDB既問題, 當年聽聞音小想申請做直資, 但唔批只批咗佢做私立獨立計劃學校.

但批完一輪私立獨立計劃學校, 又因為想通過教改, 大力鼓吹直資, 私立獨立計劃學校可能已經好似當年政府既8萬5政策了

今時今日想再開新直資, 可能又會面對重重困難

Felix223    發表於 18-11-15 12:18

hkpapa852 發表於 18-11-15 09:12
根本就係EDB既問題, 當年聽聞音小想申請做直資, 但唔批只批咗佢做私立獨立計劃學校.

但批完一輪私立獨立計 ...

可否講清楚D,因為 EDP 的甚麼問題,直資和私立現正有乜問題?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

Mingpao:
2018年11月15日星期四
朗思國際學校(THINK)在私立學校崇正中學的長沙灣校舍違規營運中、小學,教育局確認違規後要求朗思即時停辦。崇正中學校長董福表示,今早收到負責管理教師和學生的朗思國際學校校長蔡麗如通知,約10名教師之中,有過半不續約,故決定停辦朗思協助授課的中學課程。

董說,受影響的約60名中學生可選擇崇正另一個由「牛津國際公學」協助的IGCSE課程,最快下周一可復課,校方亦會協助不轉讀該課程的學生另覓學校。
真係苦了家長和學生,現在要撲學位
老師也受害,中途要找教籍

時勢嘅嘢,邊有得講。
不如講五十年前好唔好?
當年好多間 PIS ,唔止維記,不過 Think 當時應該未夠實力做 PIS 囉。
而家過後,又眼紅人地 PIS 成功。
冇㗎喎,冇實力,就不如唔好搞咁多嘢,
未 ready 就收學生,用學生做人質,
成班家長又斯德哥爾摩症候群。
其實而家咁大鑊,先講其他學校點點點,有幫助咩?

Happi_Kiddie 發表於 18-11-15 01:14
朗思國際界限街校舍天台僭建 屋宇署發清拆令

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181114/bkn-20181114220 ...

嘩!呢間野不斷·違規喎

adios 發表於 18-11-15 15:08
嘩!呢間野不斷·違規喎

九龍塘好多學校都有潛建不過個個都唔理,拖得就拖

回覆 nintendo 的帖子

nintendo 發表於 18-11-15 13:53
時勢嘅嘢,邊有得講。
不如講五十年前好唔好?
當年好多間 PIS ,唔止維記,不過 Think 當時應該未夠實 ...
你指的PIS,係Private International School定係Private Independent School呢?如果係後者,面世時間不過20年,亦只有不夠20間。
如果係前者,並不適用於維記,因為維記係後者。

回覆樓主

朗思根本無心守法,2011年已經試過無牌辨學(林肯道分校),當時好彩,一個月攪掂個牌,EDB好似無乜追究。
可能因為咁,越來越大胆,今次咁大劑,二年幾無牌經營,攪到連中學都摺埋。

AgapePa 發表於 18-11-15 19:52
朗思根本無心守法,2011年已經試過無牌辨學(林肯道分校),當時好彩,一個月攪掂個牌,EDB好似無乜追究。
...

亦可能有前科,教署今次不手軟

回覆樓主

朗思僭建越揭越多!涉違圖則起2,000呎鐵皮屋校務處

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181115/58915804
‹ 上一主題|下一主題