用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷 ...
樓主: 木子兔媽媽
go

國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷校   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-11-12 23:18
電視剛播楊局長訪問片段,話崇正願意收番D中學生,說法同崇正校長唔同
...
我諗可以問番果度d學生, 見到哩個所謂祟正校長情願唔讀囉!!

ddccmm 發表於 18-11-13 15:16
我諗可以問番果度d學生, 見到哩個所謂祟正校長情願唔讀囉!!
感覺崇正完鬆,朗思出完錢翻新校舍,跟住就被踢走,好不負責任。見到個所謂校長,成個公園啊伯咁,真係俾我都唔讀。

Happi_Kiddie 發表於 18-11-13 16:04
感覺崇正完鬆,朗思出完錢翻新校舍,跟住就被踢走,好不負責任。見到個所謂校長,成個公園啊伯咁,真係俾 ...
不是感覺, 趙完鬆似乎係事實... 簡直係徹個局來跣朗思咁... 睇果位阿叔校長似5毛多D

回覆 ddccmm 的帖子

崇正校長同EDB都好有問題

littleelmo 發表於 18-11-13 16:16

崇正校長同EDB都好有問題
Exactly

ddccmm 發表於 18-11-12 14:37
我都係淨係睇報導, 只知道有兩個party, 都唔知邊個啱邊個錯, 我就唔明點解你講到係學校錯哂姐, 除非你知道 ...

唔係學校錯,咁係邊個錯?

Radiomama 發表於 18-11-12 20:00
打乜鬼手,poonseelai這帳號在EK 分享多年啦。

poonseelai 在 ek 多年!
有打手,也是其他人是 Think 的打手。
明明 Think 無牌辦學。
錯就錯。
自己仔女學校錯,一定係好瘀,但做人也要分是非黑白,
點解可以咁盲目,講到 Think 是冇錯,只一味閙崇正。

Cara2006 發表於 18-11-13 16:38
嘩! 哩度真係好恐怖! 哩度D人真係如出面所講會夾埋黎攻擊說話唔啱聽嘅人! 咁你地講哂佢啦!

睇清楚崇正係乜嘢學校,不過已經刪POST,崇正校長係前當代書院校長,當年己經試過係其他學校出事搶人學生。

我唔係打手,只係會搵吓資料咁。

http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=7&day1=1&year2=2001&month2=12&day2=7&category=g&id=20010823g01&keyword1=&keyword2=

擁 有 七 所 分 校 的 當 代 書 院 ﹐ 近 日 在 多 份 報 章 上 刊 登 全 版 廣 告 ﹐ 表 示 願 意 「 全 數 承 擔 」 學 生 因 被 不 良 廣 告 誤 導 而 誤 報 未 經 註 冊 學 校 或 課 程 的 有 關 損 失 。 當 代 書 院 校 長 董 福 指 出 ﹐ 學 生 只 要 手 持 其 他 補 習 社 報 名 收 據 到 該 校 轉 讀 相 關 課 程 ﹐ 已 付 金 額 校 方 便 會 在 尾 期 學 費 開 始 扣 除 。 他 說 該 校 現 時 共 有 約 二 、 三 百 個 中 四 至 中 七 的 學 額 空 缺 可 供 有 關 學 生 報 讀 ﹐ 若 有 關 學 額 用 以 收 生 ﹐ 預 計 收 入 達 四 百 多 萬 元 。

littleelmo    發表於 18-11-13 18:08

Cara2006 發表於 18-11-13 16:38
另外, 如果你覺得果D家長係好瘀, 我覺得你都幾衰, 完全冇同情心... 希望你會教好你的子女!

Father-K 發表於 18-11-13 17:06

睇清楚崇正係乜嘢學校,不過已經刪POST,崇正校長係前當代書院校長,當年己經試過係其 ...

但係,in the first place ,Think 如果唔係無牌,就乜事都冇。
教育局唔可以要佢地停課,亦冇可能發生 "搶學生"。
想問下,Think 點解冇責任呢?

ddccmm 發表於 18-11-13 17:15
另外, 如果你覺得果D家長係好瘀, 我覺得你都幾衰, 完全冇同情心... 希望你會教好你的子女! ...

明明 Think 無牌係錯,反而轉移焦點,只閙祟正。
希望你唔好教仔女不分是非。
你地一堆人圍我冇所謂,而家全香港都知呢件醜事,你閙我一個有乜用。
不會再回覆。

朗思國際未經批准辦課程葉建源促教育局急事急辦晤家長

2018-11-13 HKT 17:08

"朗思國際學校未獲教育局批准在另一校舍辦課程,早前被教育局即時停止該校的辦學活動。立法會教育界議員葉建源表示,有家長向他反映消息混亂,他要求教育局急事急辦,在今日或明日與家長會面,讓家長可以直接表達訴求。

葉建源指,家長不清楚何時可復課,附近有其他學校稱有學位可接收學生,但未知容納人數和收生準則,而且課程並非國際學校課程。另外亦有家長已付高昂學費,但不了解退款事宜。

葉建源質疑,為何會出現有學校沒有註冊的情況,和這麼遲才發現,另外,崇正中學的角色和責任,都希望教育局作交代。"

回覆 Cara2006 的帖子

Think 當然有責任,但去到今日教育局有無為學生着想?要10歳都未夠的小朋友即時轉走,心理上會好大陰影,成年人的錯係咪要小朋友承擔呢?

Think最錯就係無好似德萃咁,泊住班政客。加上無睇實人地申請轉名就科水俾人翻新校舍。
又唔見德萃借學辦學出事?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Radiomama 發表於 18-11-13 17:32
朗思國際未經批准辦課程葉建源促教育局急事急辦晤家長

2018-11-13 HKT 17:08

不如問埋葉建源,點解容許另一辦學團體借殼辦學。
不過人地兩家人無人過橋抽板係度玩嘢,自然無人理。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實教署可做只有安排轉其他政府或津貼學校,最应該向家長解話的是朗思校長,相信敕署今次咁一刀切,可能因幾年無牌經營實在點講都講唔通

十分同情 Think 學生,小朋友無辜,家長無奈。
但如果容許學校繼續上課,咁即係容許無牌學校營運?
其實,應該興幸冇發生乜嘢事,因為即使學校有買保險,如果保險公司知道學校無牌,絕對大條道理可以唔賠。
我覺得,教育局承擔不起後果,叫停課係正確。
無牌餐廳,無牌醫生,無牌乜乜物物,一定要停。
今次我撐政府。
家長心疼,無耐,我理解,但唔關網友事,唔好閙網友!

poonseelai    發表於 18-11-13 18:06

nintendo 發表於 18-11-13 18:03
十分同情 Think 學生,小朋友無辜,家長無奈。
但如果容許學校繼續上課,咁即係容許無牌學校營運?
其實, ...

無牌辦學,可罸廿五萬和監禁兩年,今次影響咁多學生,又收咁貴學費,點都走唔甩!校長丶校監丶校董。甚至副校都要上身。

AgapePa 發表於 18-11-13 18:13
無牌辦學,可罸廿五萬和監禁兩年,今次影響咁多學生,又收咁貴學費,點都走唔甩!校長丶校監丶校董。甚至 ...

成件事十分荒謬,所以必須要嚴懲。

‹ 上一主題|下一主題