用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬可賓vs屯官vs譚伯羽
go

馬可賓vs屯官vs譚伯羽 [複製鏈接]

阿女係青天全级頭5名內,操行B+,自行想揀陳瑞芝,另一間好頭痛,諗梗馬可賓/屯官/譚伯羽,有無jm可以俾下意見?thank you!
   2    0    0    0

回覆樓主

小朋友鍾意邊間?馬可賓一定要參加一個制服團體,小朋友喜歡嗎?

bbeasy25 發表於 18-11-12 09:04
小朋友鍾意邊間?馬可賓一定要參加一個制服團體,小朋友喜歡嗎?

制服團隊佢ok,屯官就近屋企,但聽朋友話近年比較hea

回覆樓主

屯官朋友剛係度讀中一,係hea!
但譚係咪中中?

bbeasy25 發表於 18-11-12 09:09
屯官朋友剛係度讀中一,係hea!
但譚係咪中中?

譚中係中中,入u率同馬可賓差唔多

回覆樓主

如果係我,只會係譚中和馬選擇,小孩喜歡邊間就邊間。
自行可以二間也博四大?

bbeasy25 發表於 18-11-12 09:16
如果係我,只會係譚中和馬選擇,小孩喜歡邊間就邊間。
自行可以二間也博四大?
...

可以,但今年小六生多,所以保守d,咁揀唔知啱唔啱
同埋佢英呈二只有B

回覆 mfmom 的帖子

甘就要保守一點

回覆樓主:

呢3間係咪都係band 1c? 如果全級頭5名自行二揀呢啲係咪已經好大機會入? 咁會唔會浪費咗大抽獎博入band 1a 個機會?

Missingyou0623 發表於 18-11-12 14:29
呢3間係咪都係band 1c? 如果全級頭5名自行二揀呢啲係咪已經好大機會入? 咁會唔會浪費咗大抽獎博入band 1a  ...

應該係band1c,但青天係二線小學,所以無十足把握

bbeasy25 發表於 18-11-12 10:09
回覆 mfmom 的帖子

甘就要保守一點

thanks

以公開試表現計,屯官一定未達B1水平,馬可賓可能達1C,譚至少有1C水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你好, 如乙二放馬或譚係咪太進取?(非聯系小學) 乙二真係好難唸......THANKS

annielui 發表於 18-11-13 15:13

你好, 如乙二放馬或譚係咪太進取?(非聯系小學) 乙二真係好難唸......THANKS
應該點填表? 睇完再諗諗:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thanks,  其實之前都睇咗, 但上年我地區有幾間小學派位麻麻, 好似話因為太進取....所以唔敢輕舉妄動,.而且譚記我地無聯系位, 已經少咗機會, 所以乙二呢個位好苦惱......

hkpapa852 發表於 18-11-13 16:08
應該點填表? 睇完再諗諗:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574&extra=page ...

thanks

回覆 annielui 的帖子

我也聽過呀, 所以今年好難揀

回覆 bbeasy25 的帖子

係呀! 尤其我地無聯系中學既, 大家都係target嗰幾間, 太熱又唔敢放太前, 但其他又唔係心水.....我地下星期升中講座, 希望到時攞到D靈感啦!

annielui 發表於 18-11-14 10:31

Thanks,  其實之前都睇咗, 但上年我地區有幾間小學派位麻麻, 好似話因為太進取.... ...
何為差呢?

其實學校最清楚,現實學校有既B1學生,有多少入到/入唔到B1中學

家長所見到D,通常只係粉飾過既嘢,所謂既差,亦可能只係反映學校真實既情況。

.....只係比較返往年同上年派B1a人數...同埋其他校既媽咪報料, 亦有話馬記放第二基本上派唔到, 好似好嚴峻咁
‹ 上一主題|下一主題