用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs GH
樓主: Awyleung
go

CKY vs GH   [複製鏈接]

cky .

assado 發表於 18-11-14 04:51
吾太接受GH 是自己教了6年的小學生, 都收吾到大部份上自己的中學, 最後都是看自己小學及外面考生的成績收中 ...
其實你知唔知德中今年收幾多德小生上德中? 作為德小家長嘅我都仲未有具體數字。知嘅單聲我只係知上年係67%。唔知你嘅"大部分"係點定義點得出嚟?

assado 發表於 18-11-14 04:51
吾太接受GH 是自己教了6年的小學生, 都收吾到大部份上自己的中學, 最後都是看自己小學及外面考生的成績收中 ...
我都唔太接受到有d小學70分先算合格

其實讀開傳統果一群,未必真正知道happy school可以有幾開心
甚至會話自己小朋友響傳統谷出名的學校裡讀得好開心

作為GH家長,我覺得GH同CKY都係好學校,但2間真係好唔同風格,GH係傳統學校,CKY係行ib,所以真係要睇小朋友係適合邊類型。好似我小朋友咁,佢少睇書(無興趣),做project又唔掂,所以佢性格係比較適合讀傳統學校;相反,有親友小朋友本身讀傳統名龍校,越讀越差(考全級最差果批,仲要狂補習),無曬自信,父母幫佢轉校(ib學校),無補習下一直都keep住考到全級頭30。所以真係好睇小朋友適合邊類型既學校。

chloe_b 發表於 18-11-14 08:55
作為GH家長,我覺得GH同CKY都係好學校,但2間真係好唔同風格,GH係傳統學校,CKY係行ib,所以真係要睇小朋 ...
父母幫佢轉校(ib學校),無補習下一直都keep住考到全級頭30。

好奇一問, 邊間IB學校會出名次俾學生?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 18-11-14 07:27
其實你知唔知德中今年收幾多德小生上德中? 作為德小家長嘅我都仲未有具體數字。知嘅單聲我只係知上 ...

如收到 80% 都算合理, 當10%學生成績/操行唔達基本(主科70分, 其他60分)吾收, 10% 選擇其他學校升中。
如學生達基本分數要求, 學校保證收, 家長大致估算到升到GH 中學機會。

ok3 發表於 18-11-14 07:27
其實你知唔知德中今年收幾多德小生上德中? 作為德小家長嘅我都仲未有具體數字。知嘅單聲我只係知上 ...

GH 中學部未能公佈由小學上中學的人數,又無保証幾多%上中學,已令家長擔心。
只能GH 小學係冇back up 心態。

MrBeast 發表於 18-11-14 07:53
我都唔太接受到有d小學70分先算合格
The exam paper of GH is quite difficult according to my friends whose daughter is studying there.
The avearage mark is ususally 70+ for some subjects.
The required passing mark for promotion being 70 is very demanding.

siden 發表於 18-11-13 21:31
GH俾CKY多成15人一班咁多

又番7:30am 放學(3pm vs CKY 3:30pm)

如果財政唔係問題, 其實讀國際學校係咪重好? 起碼小學至中學都係國際課程,好過小至中校本課程,高中先國際課程。
又小班啲,又不只似國際學校feel, 直頭係國際學校。對嗎?

hkpapa852 發表於 18-11-14 08:59
父母幫佢轉校(ib學校),無補習下一直都keep住考到全級頭30。

73662710 發表於 18-11-14 10:43
The exam paper of GH is quite difficult according to my friends whose daughter is studying there.
Th ...

平均分應該唔只70+,初小起碼80+,無論份卷幾難,每班都有最小1/4係90+,大部分80+。低過70,真係極小數。

不過如果你睇下每份卷既設計,你會發現有大部分題目較直接,只要小朋友有認真上堂同認真做功課,70分係做得到。

pegma 發表於 18-11-14 08:16
其實讀開傳統果一群,未必真正知道happy school可以有幾開心
甚至會話自己小朋友響傳統谷出名的學校裡讀得 ...

都會㗎,我自己鐘意考試、默書同做功課,所以傾向於傳統學習。

hkpapa852 發表於 18-11-14 08:59

唔好意思,其實都係聽親友講,我都唔知其實有無名次(小學果陣),係真道,佢仔依家係讀緊真道中學既ib,但聽佢講阿仔成績一直係中上(老師講)

作為GH家長,我覺得GH同CKY都係好學校,但2間真係好唔同風格,GH係傳統學校,CKY係行ib,所以真係要睇小朋 ...

Agree!!其實都係揀一個啱小朋友嘅學校,無論cky 定GH都係間好學校

Behappy1437 發表於 18-11-14 11:39
Agree!!其實都係揀一個啱小朋友嘅學校,無論cky 定GH都係間好學校

係, 但是你揀校, 校揀人, 家長未必可以選擇到最合適學校俾小朋友。

無意冒犯,少睇書,係GH立足得到?
我朋友個女係GH讀,成績至少中上,亦成功入番GH中學,佢成日強調如果冇睇書習慣,就算點補習,尤其英文,係GH係唔會跟到進度,作文個part一早被KO左...

回覆樓主

想請問GH 要考呈分試嗎?

kbi 發表於 18-11-14 11:26
平均分應該唔只70+,初小起碼80+,無論份卷幾難,每班都有最小1/4係90+,大部分80+。低過70,真係極小數。 ...
咁高小呢?

‹ 上一主題|下一主題