用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs GH
樓主: Awyleung
go

CKY vs GH   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-12-31 11:05
若出國,反而我會揀gh, 點睇都是歴史尢久elite school,apply 外國名校或許有幫助 (純估) ...
出國要睇幾時,如果考 IBDP之前出,就 GH。 GH 英文都唔會差過 ESL 基本要求

993rs 發表於 18-12-31 13:11
其實用 IGCSE result 去決學生是否適合讀 IBDP 都合理。

IBDP 既 assessment 佔大部份都係 paper exams, ...

對的,BTEC係近似職業先修類課程,但至少係英美都有高認受性,可直接銜接上Degree。但CKY如果讀唔到IBDP,就只能讀IB Cert,一個國際認可只可升讀非Degree既資歷。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 18-12-31 12:32
自己考 sat, gcse, etc 都得架,考多個試辛苦d咁law,但若果返港工作,有dse 中文安全d。ib 中唔知政府認 ...

公務員只承認HKAL/DSE/GCE-AL同IELTS既英文資歷

中文只認受HKAL同DSE既資歷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 18-12-31 12:32
自己考 sat, gcse, etc 都得架,考多個試辛苦d咁law,但若果返港工作,有dse 中文安全d。ib 中唔知政府認 ...

你講笑係嘛,報紙大大隻字寫大學聯招先收non-ju,才到dse,仲引發好多社會討論説對dse學生不公平,大學神科D位都俾non-ju霸咗好多喎!SPCC, DBS都係揀過先入得去讀IB,你話IB定DSE吃香?
至於政府工作,一來大家唔知十多年後會唔會改,二來唔一定做政府工的。

美美羊 發表於 18-12-31 15:16
你講笑係嘛,報紙大大隻字寫大學聯招先收non-ju,才到dse,仲引發好多社會討論説對dse學生不公平,大學神 ...

港大醫科, 過往一直收GCE-AL學生多過IBDP學生, 近兩年比例先去返一樣水平.

香港各間大學係可以透過NJ去收IBDP既學生, 但有冇諗過人地係收D咩成績既IBDP學生?

如果攞唔到個嗰水平既成績, 要入香港既資助大學, 只會俾考DSE個班學生更困難.

俾完12年近100萬既學費, 只能入到非3大或非熱門科既大學學科, 又係咪甘心呢?

回覆樓主:

IBDP 主要都是俾打算外國升學學生報讀。

hkpapa852 發表於 18-12-31 13:52
對的,BTEC係近似職業先修類課程,但至少係英美都有高認受性,可直接銜接上Degree。但CKY如果讀唔到IBDP, ...

IB Cert 即係 IBCP? 如是,咁都係職業先修喎

我搵過 IBO 都冇「IB Cert」,呢方面 CKY 幾欠缺資料

其實唔係神科既話唔洗好高分都入到三大,實情係睇個細路讀咩自己先甘心啫
http://hd.stheadline.com/news/columns/333/20181105/714490/

美美羊 發表於 18-12-31 15:16
你講笑係嘛,報紙大大隻字寫大學聯招先收non-ju,才到dse,仲引發好多社會討論説對dse學生不公平,大學神 ...
我話返港工作,唔係返港入U wor.  不如你 find out 下外國e畢業後返港如何執業咪知我係咪講笑(note 這和中文無闗)。脷伸先,我唔係 against ib ,身邊也有朋友唔揀,不過可能是個別例子

hkpapa852 發表於 18-12-31 16:09
港大醫科, 過往一直收GCE-AL學生多過IBDP學生, 近兩年比例先去返一樣水平.

香港各間大學係可以透過NJ去收 ...

以CKY 2018 avg 37.9 夠入港大建築、生物醫學;41.76% 人口有40,夠入法學、藥劑。算唔錯啦

不過始終唔係主流,會有啲不穩定因素在內

993rs 發表於 18-12-31 16:36
IB Cert 即係 IBCP? 如是,咁都係職業先修喎

我搵過 IBO 都冇「IB Cert」,呢方面 CKY 幾欠缺資料

IBCP係另一樣嘢, IB cert其實唔係一個獨立既課程/Course.

讀IB cert, 即係只考個別IB既科目, 唔考TOK/EE, 咁係唔會攞到Diploma, 只會得到各IB科目提供既Certifcate, 所以統稱為IB Cert

其實既然大家都係要考番IB既科目, 點解唔俾人考埋TOK/EE? 唔通驚人無能力考好6科IB科目+TOK/EE? 定係驚俾人拉低IBDP平均分?

不如offer人轉去讀GCE-AL好過啦!

hkpapa852 發表於 18-12-31 16:09

香港各間大學係可以透過NJ去收 ...

IBDP係爬緊上黎,亦是worldwide trend。2018年考DSE人數係59039,考IBDP的係2285人,按你所説,港大醫科各收一半,按比例計,即讀IBDP入醫院的機會率係比讀DSE高好多倍。

唔單止讀IBDP的學生,讀DSE的學生都一樣,攞唔到好嘅水平一樣係讀書唔成。

各人想法不同,我是希望孩子放眼世界,跟世界接軌,讓孩子去到要選擇時可以有更多機會,而不是局限於只在香港。如果讀書叻,哈佛、Yale,Cambridge, Oxford, MIT間間都比香港的大學好;讀得唔叻,更加要出國好過讀珠海。

minibigmac    發表於 18-12-31 17:04

美美羊 發表於 18-12-31 16:59
IBDP係爬緊上黎,亦是worldwide trend。2018年考DSE人數係59039,考IBDP的係2285人,按你所説,港大醫科各 ...

你有冇瞭解過香港大學真實既收生詳請呢?

我講既GCE-AL同IBDP收生, 只係話佢地人數相約, 實際佔比, 除2018年外係港大嚟講唔算多, 普遍不足3成.

但呢3成係咩學生? 即係個批大約15%既IBDP學生,成績最少要42分, 平均要43/44分得囉! GCE-AL都起碼要4A*既成績。

去英升學, first priority 依然係 GCE-AL, 去美國亦係 SAT/AP, IBDP亦只係在多個國家都有認可既成績換算方式而已(其實DSE都有)。

如果有本事保証小朋友12年後一定可以係IBDP考到42+, 咁基本上讀乜都無問題既。

hkpapa852 發表於 18-12-31 17:23
你有冇瞭解過香港大學真實既收生詳請呢?

我講既GCE-AL同IBDP收生, 只係話佢地人數相約, 實際佔比, 除2018 ...

所以咁多家長都係目標打靚個底,揀最後關頭先要決定GCE/IB/DSE既中學,又一路走一路睇係咪需要放洋~~~

mcl203 發表於 18-12-31 17:49
所以咁多家長都係目標打靚個底,揀最後關頭先要決定GCE/IB/DSE既中學,又一路走一路睇係咪需要放洋~~~: ...
不過多數係去傳統學制既學校,或者國際學校打好個底囉!

hkpapa852 發表於 18-12-31 17:51
不過多數係去傳統學制既學校,或者國際學校打好個底囉!

我講果位,咪高小轉番入傳統想打番好過底囉,硬谷IB條路可能風險更大,好在佢有計先轉得到~~~

mcl203 發表於 18-12-31 17:57
我講果位,咪高小轉番入傳統想打番好過底囉,硬谷IB條路可能風險更大,好在佢有計先轉得到~~~
...
見到近年真道,啟思同宏信既DSE成績,就可預見入讀非傳統學制係幾難返到轉頭。

hkpapa852 發表於 18-12-31 18:08
見到近年真道,啟思同宏信既DSE成績,就可預見入讀非傳統學制係幾難返到轉頭。 ...

有網友分享真道高小轉傳統,佢小朋友好叻,短時間跟番上。又見真道已升中轉番傳統留S1,行非主流路都係早有清晣目標好D~~~

美美羊 發表於 18-12-31 16:59
IBDP係爬緊上黎,亦是worldwide trend。2018年考DSE人數係59039,考IBDP的係2285人,按你所説,港大醫科各 ...

IBDP 學生是揀選出來, 所以在比例上, 成績會好過 DSE。
如果冇打算外地升學, DSE 比較穩陣。

Ilovebbsss 發表於 18-11-12 09:05

GH 45人一班。如果一堂有35分鐘,一個學生,每節只有約47 ...

教育局可以管私校嗎?我真不知道。
‹ 上一主題|下一主題