用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

lcl505 發表於 18-11-20 09:13
不如考慮清楚搬屋還是不搬?回家後都接近5點,去補習定做功課先?與其大家都辛苦不如揀間近。GH,仁立都是 ...

1)搬家、賣樓、再買。2)唔搬小朋友舟車勞頓、兩小時每天在路上奔走,時間可用黎補習或學野。3)12年男女定12年女校 ,小朋友同其他異性相處情況又是好?4 )免費定俾錢 5.)英語好了,中文卻會變差,大多數例子,如何選取,自已考慮
真的每人把尺都不同,每人情況亦不同,請考慮清楚後,早點放位予有需要的人,我相信你放邊間,兩邊都會有人開心

醒目開學勳章 貢獻勳章

好奇~
有無問過個女鍾意男女校定女校?

其實可能要大少少先識,我就高小時明確知道我唔鍾意女校,因為女仔堆多8妹,好討厭!而當年,的確係我自己揀中學,爸媽無參與
到讀大學時見到d女校生,仲嚇c我!把口好爛!好多用詞我當年係未聽過嘅,行為亦比較... 粗魯 or 鍾意拖手

所以我好同意,女校同男女校嘅exposure 好唔同,有好嘅一面,但同時亦有壞嘅一面..

如果我有女,區內一線有聯繫中學嘅男女校 vs GH
我會選前者

恐龍家

lcl505 發表於 18-11-20 09:13
不如考慮清楚搬屋還是不搬?回家後都接近5點,去補習定做功課先?與其大家都辛苦不如揀間近。GH,仁立都是 ...
我係GH家長,因為GH返學返得早(7:30),所以放學時間會相對上較早(2:55),我小朋友都唔住得近,但4點前都返到屋企。

我女兒今年小一, 讀港島傳統女校, 我女兒好清楚知道佢係想讀女校的, 而讀咗幾個月, 氣氛的確適合!
我覺得要考慮的是整體學習氛圍, 傳統直私和地區一線津校有點不同的, I vote for GH this case!

回覆樓主:

想知道樓主自行抽到仁立嗎?

vicymama 發表於 18-11-10 09:18
阿女幸運地考到GH,同時等待自行仁立(地區一綫)。
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...

我都放棄25分仁立,好彩20分中左12網女校(emoji)

回覆樓主

咁講兩間都好,係家長上GH會較四正,仁立就貼地D。但葵青升中又好似比GH好,林護更比GH中學部。但近年啲較出名地區名小確有水準下降趨勢。始終經濟可負責都去考直私。

小曳人 發表於 18-11-20 10:18
好奇~
有無問過個女鍾意男女校定女校?

我同你感覺有些不同,讀大學時見到男女校女生,下下要等男仔serve, 做project明顯地選擇文書類或輔助性工作,感覺上比性別規限自身發展。
我係女校出身,所以有女我會選女校,無對與錯,不過男女校同女校培養出個性係有分別。

我會選仁立.

vestzs 發表於 18-11-19 12:39
回覆 Honeyme22 的帖子

初小定高小?? 成日都見人講多功課, 無論中或小都係, 見你咁講同普通津小差不多呢

我小朋友小一,暫時真係唔多功課,這星期有兩日都在學校內完成8-9成功課,可能剩返一份畫圖畫/ 寫作(數句句字)要回家請教媽媽。
我係有聽聞功課量確實比以前少了,功課唔多,但內容係唔算淺,尤其中文,好少抄寫,不過我女女中文底子不算好, 所以好多時作句都要我協助完成。中文數學兩科無教快,成年都仲係用小一書,現在都是教20以內加減,係要學用英文解題。英文應該比普通津小深大約一年... 但有閱讀英文書習慣的女仔應該不難應付。
津校中文科都唔算淺,我想大家的中文差唔多程度吧

回覆樓主:

我是仁立家長。
我只想指出兩點:仁立絕大部分派位入,學習差異咁大,但仍有咁多人可以入B1英中,證明學校教學效能佳。
另一方面,我不同意慳學費請私補,效果會等同學校的語境。如果可以,一定是選語境,起碼慳左外補英文的時間及金錢。

回覆樓主

不過我好奇怪點解個個只考慮英文語境而不考慮中文或普通話語境?學英文比中文易得多啦,中文認字丶寫字真係粒粒皆辛苦,我小孩在仁立讀了幾個月,中文丶常識果D簡直係死亡之卷,不過正因如此,佢中文真係進步好大;反而英文,一開Youtube大把片啦,我小孩雖然在仁立讀,但英文絕對不差喎,口音好聽,同D只講英文的外國小朋友玩,絕無溝通問題,我仲成日鼓勵佢同班上操普通話的小朋友傾計添
班上最曳的絕不是講普通話的人,而是地道香港人囉!
去年選校,我放了St Joe等校架!依家D鬼佬學中文,我都等佢打好中文基礎,唔係第日點考DSE死亡之卷呢?

回覆樓主

我都是仁立用家,自己的心路歷程如下:
囡囡細個讀幼稚園的時候,我也有同樣的疑問,囡本身讀緊學知園,K1是有幸考入協恩幼稚園。明白到協恩是半龍幼稚園,自己亦是教友。應該都有機會入返協恩小學。在協恩上了大概三天幼稚園,最後也放棄了。知道小朋友本身自己性格最重要,我覺得囡囡本身屬於活潑類型,讀一些傳統的女校未必適合佢。所以我決定俾佢繼續返學知園,因為學校近屋企真係其中一個好重要嘅要素。每天營營役役長途上學真是好辛苦,除非你打算搬近附近。

回覆樓主

如果你囡囡可以入到仁立小學精英班,我相信入到同區B1的學校機會頗大。仁立老師教學都很好。學校亦有好多課外活動,在小學解經常取得很好的成績。例如前兩年他們出了一個國際奧林匹克小學的冠軍隊隊員。

家長為小朋友前途着想是很基本的,最重要的是看看小朋友本身的興趣及性格,為他揀一間合適的小學。

回覆樓主

另外,如果單單講述中學過往入大學率及成績,我個人覺得林護是比較優勝的。但如果講及其他方面例如Networking,品格培養等等。個人認為德望是比較平均。

我個人認為整體GH僅次於HY. 我係直資fans.我揀GH.

ilyrd 發表於 18-12-1 10:33
我個人認為整體GH僅次於HY. 我係直資fans.我揀GH.

HY 感覺平民些。

PCMW 發表於 18-12-1 01:06
不過我好奇怪點解個個只考慮英文語境而不考慮中文或普通話語境?學英文比中文易得多啦,中文認字丶寫字真係 ...
你小朋友係普教中班?

天悅 發表於 18-12-1 11:12
你小朋友係普教中班?

對呀

回覆樓主:

Of coz GH
‹ 上一主題|下一主題