用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑2nd in...
樓主: cissyxk
go

培僑2nd in...   [複製鏈接]

回覆 byanleung 的帖子

山貓姐 發表於 18-11-13 10:10
多謝在校家長回覆!我認為幼稚園級別的「算術」,其實是一種 know-how,基本的概念和操作,教過會識,唔教 ...

我細仔都係今年考,佢都唔識d 數,都膽心佢無offer, 但總會有書讀既,要睇化d 。我總覺得所有學校面試題目實會有d 深有d 淺, 唔係識晒就會收,識唔晒就唔收既,佢地有一套揀人既準則,ek 見過cambridge flyer 都無offer laa, 家長係咪要因為呢d 面試題要再谷早d 個小朋友,我相信家長能控制的

993rs 發表於 18-11-13 10:23
其實只要小朋友鐘意,真係唔需要超前教,而有興趣亦唔等於神童。

以我個仔為例
我明白你的意思,公子很叻仔!但由考「資質」到了考「熱衷」,有了對數學的「熱衷」就能懂得 14+17,請恕我覺得比起考資質更不穩妥。數學中的算法,有很多是前人窮一生的精力開發出來,亦有些則是約定俗成的基礎,例如十進制,加減乘除等等概念,不是有 「熱衷」就能自己「研發」出來。  

PanMada 發表於 18-11-13 10:35
我細仔都係今年考,佢都唔識d 數,都膽心佢無offer, 但總會有書讀既,要睇化d 。我總覺得所有學校面試題目 ...
佢地有一套揀人既準則」(令我想起某神校)我相信好多家長都好怕依樣野!

係呀,佢一定有書讚,唔緊張,討論下啫。謝謝!

回覆樓主

我小朋友係培僑讀緊小五,以以往四年嘅經驗話我知,培僑嘅課程好多時間都係要學生先自己揾辦法去揾答案,老師從旁協助,大量嘅project, presentation, PowerPoint 要做,學校主張自發學習,小朋友主導學習速度,培僑中英文課程亦比一般官津學校深,你會發現考試前想揾類似嘅補充練習去做係好因難,因為同一般學校課程唔同,但數學科就完全跟足教育局無教快無超前,考試挑戰題亦非常少,同坊間補充練習相乎。我自己覺得學校噤出係想睇下小朋友遇到自己唔識嘅問題時嘅態度係點,會去嘗試?會唔會主動尋求協助?一聲不響?以積極正面態度去面對?老師成日講唔識不是錯,如何去面對先係重點。如果小朋友係果種遇到問題就退縮埋怨,噤係培僑讀書可能會令佢好困擾,因為課程只會越來越深。家長心態亦會影響小朋友面對困難時嘅取態,我自己前幾年都會有困擾,究竟小朋友可唔可以消化到噤深嘅嘢,但眼見兒子越來越積極去自己揾答案,佢今年小五,佢同我講得最多嘅係「我暫時自己攪得掂,真係攪唔掂我先揾你幫手」我就感到好欣慰,亦慶幸自己當年肯放手比佢自己成長。係好多人心目中,培僑只係二線學校,但對我黎講培僑係合適我小朋友嘅學校,課程深係因為學校相信小朋友有能力學習更多?定係盲目到去吹谷?家長自己去定論吧!祝願各位小朋友找到最合適自己嘅學校!

山貓姐 發表於 18-11-13 11:01
我明白你的意思,公子很叻仔!但由考「資質」到了考「熱衷」,有了對數學的「熱衷」就能懂得 14+17,請恕 ...
我諗我講得太遠、表達得唔清楚。考「熱衷」,我認為係考小朋友有冇嘗試將學過既最基本如「數手指」套用去解難。只要小朋友有嘗試去作答,答錯都會有分數之類

daddykei 發表於 18-11-13 11:13
我小朋友係培僑讀緊小五,以以往四年嘅經驗話我知,培僑嘅課程好多時間都係要學生先自己揾辦法去揾答案,老 ...
「我暫時自己攪得掂,真係攪唔掂我先揾你幫手」

我對呢句真係好感觸

我個仔出世訓左幾個禮拜 NICU、一路都擔心佢比同齡發展慢。但佢由N班已成日推開工人姐姐話「i do it myself!」,初時會搞到一鑊粥,都仍然唔比人幫,到後來慢慢比到信心我地放手。過程真係好 amazing

993rs 發表於 18-11-13 11:42
「我暫時自己攪得掂,真係攪唔掂我先揾你幫手」

我對呢句真係好感觸

我囝都係,懷孕時一直擇界,怕係唐氏,出世後又擔心腦膜炎住咗兩星期醫院,到今日十歲尚算生生性性,健健康康,功課考試自己攪掂,好多時仲要係佢教番我轉頭,去旅行時不怕生主動同人用中英文傾計,我已經心滿意足了。

daddykei 發表於 18-11-13 11:13
我小朋友係培僑讀緊小五,以以往四年嘅經驗話我知,培僑嘅課程好多時間都係要學生先自己揾辦法去揾答案,老 ...

同意數學課程程度非常正常,用書也是本地出版社。反而中英文係學校設計課程,要求比較高。小一已經每日要用英文寫book record 同感想,反而普通話未學過唔緊要,老師認為入到PKC好快會識講識聽。
‹ 上一主題|下一主題