用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好? ...
樓主: SuperLoveMyGirl
go

求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好?   [複製鏈接]

HM168 發表於 18-11-13 14:12
你是今年家長如果講計亦有band 2派聖母玫瑰,但男仔呢?另你兒子是top那批是入到心儀中學,咁有冇了解中下 ...
SFA 前人考下的 8X% band 1 比率,如果係中游一批更加要留在 SFA,升讀九華、SFX、長天及銘賢都唔錯挂!
今年目測男生升讀 EK 人稱 Band 1 的英中約 85% ,如 100 個裡面跑贏15個都有難度,優勝劣敗都無話可説吧!

yuenkw 發表於 18-11-13 15:30
SFA 前人考下的 8X% band 1 比率,如果係中游一批更加要留在 SFA,升讀九華、SFX、長天及銘賢都唔錯挂!
...

以我朋友告知考4x 都係長天連九華都不入到,咁4x 是top 那批,所以真的要這批用家分享比較好

HM168 發表於 18-11-13 15:34
以我朋友告知考4x 都係長天連九華都不入到,咁4x 是top 那批,所以真的要這批用家分享比較好
...

咁你朋友仔女考級4x又升咗邊間?

yuenkw 發表於 18-11-13 16:09
咁你朋友仔女考級4x又升咗邊間?

4x 入長天

HM168 發表於 18-11-13 16:09
4x 入長天

長天都係Band 1呢!
我相信係運氣問題!

yuenkw 發表於 18-11-13 16:11
我相信係運氣問題!

自行2間都不成功,要抽獎先中。
咁所以要不是top 那批分享比較實際

yuenkw 發表於 18-11-13 16:11
我相信係運氣問題!

你小朋友估計是top 30之內,所以能夠入band 1A 校

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 18-11-13 15:21
家長完美主意多過小朋友呢?身總有幾個係付近,不過最近聽過一個case (not sfa)完全係小朋友自發,真的羨 ...
有d完美主義好難頂架!真係怕佢地有日睇唔開.... 你知啦~人總唔會長勝架嘛...
恐龍家

HM168 發表於 18-11-13 16:09
4x 入長天

或者佢自行interview 唔理想跌左落抽奬。有時都看運氣,冇話50名一定入乜學校掛。

我囡係SFA 就係你地所謂的中庸分子,而家小六確係有點壓力。小五小六真係唔係講笑,又深又多,但一般佢地係Handle 到的,偶爾需要家長幫忙,暫時堅持唔外補習。

課外活動一直有,我囡小一至小六都參加學校星期六的活動。亦有參加資優活動,相信都有25-30%同學入到資優組。有的靠成績入,有的IQ 130 以上,有的老師推薦,音樂,藝術入的都有!入到就乜野課程都可以自己參加。

佢地好少在朋輩中比較分數,名次。老師都唔建議佢地討論分數,成績。

brima 發表於 18-11-13 16:34
或者佢自行interview 唔理想跌左落抽奬。有時都看運氣,冇話50名一定入乜學校掛。

我囡係SFA 就係你地所 ...

你点知自己是中庸? 我想講級50後已是,如你女女有50內已經是top 那批了。
自行睇成績多過運氣

小曳人 發表於 18-11-13 14:17
點解一定要考級頭?!
我有樣好鍾意SFA嘅,係同學們同家長都明白,戰場响外面,唔响學校裡面!如果級50左右 ...

你要update sfa課程與你當年的大不同了

MrBeast 發表於 18-11-13 10:31
sorry 我又衰多口,首先,級100也b1 絕對是勁,但b1 尾都抽入上智這句是有機會被誤解,因為任何same net的b ...

HM168 發表於 18-11-13 16:39
你点知自己是中庸? 我想講級50後已是,如你女女有50內已經是top 那批了。
自行睇成績多過運氣
...

有名次,不是每次50名內算中庸。我個人覺得30名內箅Top。今屈 14x 人50 名內只是1/3 不算 Top

HM168 發表於 18-11-13 16:39
自行睇成績多過運氣
...

都要看你㨂乜野學校!㨂 LS 這些可能太進取吧

醒目開學勳章 貢獻勳章

HM168 發表於 18-11-13 16:48
你要update sfa課程與你當年的大不同了
例如?無咗EP??
我知轉3考,中文深咗,但我有講過咩關課程事呢?

請指教~
恐龍家

回覆樓主:

其實每間小學都係Top嗰啲先入到神中, SFA如是。唔明點解啲人係要話SFA中游入唔到神中所以係學校唔夠好。

小曳人 發表於 18-11-13 17:06
例如?無咗EP??
我知轉3考,中文深咗,但我有講過咩關課程事呢?

高年班仍然keep 住3測3考

HM168 發表於 18-11-13 16:12

自行2間都不成功,要抽獎先中。
SJC 14, WYK 4,DBS 4,LS 4, SPC 1, SPCC 2, 曾肇添 3, SFX 1, 林護 1, 合共34位男生考入唔錯誤的英中!
男女佔比2:1,34/2*3=51。

按比率計算,級名次考獲51名內,《理論上》可以考入以上唔錯誤的英中。

所以你朋友個仔考4X入長天,確實係無運氣!

yuenkw 發表於 18-11-13 17:18
SJC 14, WYK 4,DBS 4,LS 4, SPC 1, SPCC 2, 曾肇添 3, SFX 1, 林護 1, 合共34位男生考入唔錯誤的英中!
男 ...

頭6間某部份自行入,尾3間全抽入。(朋友告知)

醒目開學勳章 貢獻勳章

brima 發表於 18-11-13 17:17
高年班仍然keep 住3測3考
我都知呀
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題