用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好? ...
樓主: SuperLoveMyGirl
go

求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好?   [複製鏈接]

如何知道K3小孩適合讀SFA??如寫字速度,是否自我要求高,喜歡閱讀,性格遇強愈強,受壓能力等去評估小孩是否適合?
還是校內許多家長升到上去才催谷小朋友,而又追上進度,能順利完成小學。
唔想小二才轉走

cat20203 發表於 18-11-10 16:13
如何知道K3小孩適合讀SFA??如寫字速度,是否自我要求高,喜歡閱讀,性格遇強愈強,受壓能力等去評估小孩是 ...

個人認為要睇家長願意付出幾多?
唔係講緊每月比多錢去補習,而係初小時確實雖要人跟功課、默、測、考。
跟幾耐就視乎家長要求、同小朋友的自律性!

如何知道K3小孩適合讀SFA??如寫字速度,是否自我要求高,喜歡閱讀,性格遇強愈強,受壓能力等去評估小孩是 ...

家長自己都不了解自己小朋友性格, 信討論區的人意見

assado 發表於 18-11-10 16:42

家長自己都不了解自己小朋友性格, 信討論區的人意見 :happy ...

呢樣至真,就算係用家6年以來都可以幾式分享~~~

回覆 assado 的帖子

可能我問的問題有點抽象,好難數據評估,大回應只是說收生重學術型,那麼其他類型學生入讀機會不大。有些人真是在小學才發力,幼稚園學術程度唔高
或者幼稚園已催谷,入到SFA
SFA應該沒有補底班,要靠的只是小孩能力和家長付出
所以不是學校幫助學生學習,大部份看性格天賦的時候,未必是家長想見到的
小學仍是學習知識階段,學校是啟發小孩有積極學習的心。那麼我看不見SFA的優點,只看到家長努力付出。

cat20203 發表於 18-11-10 17:12

可能我問的問題有點抽象,好難數據評估,大回應只是說收生重學術型,那麼其他類型學生 ...

SFA確實很靠小朋友的能力和家長的付出,優點是努力的成果:學生考入Band 1中學比率高。

可能我問的問題有點抽象,好難數據評估,大回應只是說收生重學術型,那麼其他類型學生 ...

如果沒有信心就不要考慮了

最基本小朋友喜歡書,家長也喜歡讀書已經夠。家長正面小朋友自然勇於學習,家長不熱愛學習好易令小朋友覺得讀書係「捱」。正如跑馬拉松咁多人爭住跑,唔跑嘅人覺得又辛苦又受傷,鍾意嘅人係會不惜一切去做佢熱愛嘅事。
小兒乃中游份子,佢係越讀越上進,越大越熱愛返學。
亦見有兩種較大感觸嘅家長,一款考級十幾入唔到級三就火冒三丈,怨!
另一款都係追唔到心目中嘅層次,迫到小朋友反感,罵!
其實,只要有名次都幾乎算係 Band 1 生,即使無名次都唔會弱,喜怒哀樂在於一念之間。

其實而家考n開始已經係家長不停付出,小朋友無奈接受

唔通有小朋友鐘意面試班,考劍橋考國家語委?其實坦白講谷小朋友,家長經驗絕對豐富過老師,未入學已經夠料小一面試,什至有小一二程度,自己谷多過幼稚園

回覆 hosiusiu 的帖子

其實太多名校老師hea教,甚至小孩唔明問老師,老師答:你自己唸/你問其他同學啦,自己就拿著名校光環外補,家教變成風氣
我不是不付出,而是希望子女完成功課後,有親子時間閱讀,enjoy family day at weekend,而不是幫子女補課。
回想成長經歷不是記得自己如何付出有幾多個A,而是爸媽的陪伴。
去band 1中學是自己努力,讀普通小學都可以了。可能SFA剛好聚了一眾而已
好唔好,我不是用家不能說。討論中的用家也說出面對考試的壓力及其他家長的態度。我想入的家長團體,SFA真的不適合。
另外社會要求不斷在變,入U單科有5**也列入考慮,可能將來玩法唔同。

cat20203 發表於 18-11-10 20:37
回覆 hosiusiu 的帖子

其實太多名校老師hea教,甚至小孩唔明問老師,老師答:你自己唸/你問其他同學啦,自 ...

同意,其實個個都係貪名校光環jei, 有龍校出名老師無愛心,咪一樣個個仆倒去,講真正常小朋友好直接,理得你係咪名校,開心最重要!如果咁細個就自覺自己係名校,自持高人一等,咁在我眼中品格一樣低,人生亦唔會成功得去邊

尤其睇到做功課做到喊,功課溫書考試無間斷,讀極都中下游無曬自信,講真逼到小朋友自殺就係呢d,到時仔女都無埋,咩都唔駛谷

回覆樓主:

樓主問一間學校好唔好其實好難答,任何一間學校裡面既用家都一定有支持者,又有反對既聲音,人人唔同標準、定義同感受。任何學校都係好學校,只要適合自己孩子就是了。

hosiusiu 發表於 18-11-10 20:54
同意,其實個個都係貪名校光環jei, 有龍校出名老師無愛心,咪一樣個個仆倒去,講真正常小朋友好直接,理得 ...

名校的老師唔一定特別好,但名校能吸引一班對學業及課外活動有要求的學生及家長,正正是這種環境最重要,而其他普通的學校很難做到。

hosiusiu 發表於 18-11-10 20:54
同意,其實個個都係貪名校光環jei, 有龍校出名老師無愛心,咪一樣個個仆倒去,講真正常小朋友好直接,理得 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3709748&extra=page%3D2

你都幾得意,呢頭話:
- 個個都係貪名校光環;
- 學生讀極都中下游無曬自信;
- 講真逼到小朋友自殺。

轉頭就去問 APS 機會微仲去唔去in?
唔通 APS 唔係名校、唔谷?

唔係自己杯茶,都唔使踩到別人間學校d學生要自殺掛!你自己都有子女呀,家長!

Felix223    發表於 18-11-13 14:07
yuenkw    發表於 18-11-12 13:21
hfnyd    發表於 18-11-12 10:21
noverzero    發表於 18-11-12 09:50
flyda    發表於 18-11-12 08:33

CMFun 發表於 18-11-12 00:46
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3709748&extra=page%3D2

你都幾得意,呢頭話: ...

所以 EK 討論, 當吹下水, 参考下, 自己再求正, 家長最了解小朋友特性, 選校, 都係信自己。

flyda    發表於 18-11-12 08:32

回覆樓主

作為SFA用家,可以講學校是程度深、快,但大部分老師是用心教的(當然個別除外)。小一、二功課不多,小三開始多少少,初小可説非常愉快,高小開始功課真多。喜歡學校沒有抄寫功課,詞語也是寫三個便可,小二已經不用寫。同學們非常喜歡學校,同學之間不會比較分數高低。最欣賞學校的是學生好乖好純,只要家長不是非常看重成績,其實學校是不錯的。

flyda    發表於 18-11-12 08:35

kaboBB 發表於 18-11-12 08:29
作為SFA用家,可以講學校是程度深、快,但大部分老師是用心教的(當然個別除外)。小一、二功課不多,小三 ...

感謝大家的意見!

你真係想知既
好多小一學校既卷, 你試下搵份比小朋友做下,
佢要讀卷就讀, 時間超時都唔緊要
之後你大概心裹有數

仲有夠6歲可以IQ TEST, 反正SFA小一都會提家長考慮做

chieco 發表於 18-11-10 12:27
同意,一間學校無話好唔好,係你小朋友受唔受。
當年小朋友有 wkf 同 SFA  offer, 佢選擇呢間。相信如果揀 ...
WFK 壓力仲大?

可以分享吓嘛?

回覆樓主:

EK 講大道理的愈來愈多(仲係講一套做一套),願意一手分享的家長愈來愈少,真係少上為妙!
‹ 上一主題|下一主題