用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文故事圖書推介(女仔)
樓主: ysin
go

求中文故事圖書推介(女仔) [複製鏈接]

Elenalan 發表於 18-11-12 16:43
中年級比低年級多一倍字。5歲如果可以自己睇哂青田d書仔應該可以自己睇到快樂讀本低年級,但中年級就視乎 ...

佢係睇曬青田d書仔,呢個中年級都唔算好多字,但可能佢會要求一人讀一版
你女女好乖啊,肯自己睇

Elenalan 發表於 18-11-12 11:50
我都想買呀,但買神奇樹屋書+百科=全套大英漫畫百科價錢! 咁我又覺得大英百科性價比和收藏價值高很多 :thi ...

有道理,我都借來看看,對比下。
請問這就是你之前講的三采出的漫畫嗎?

ysin 發表於 18-11-12 16:49

有道理,我都借來看看,對比下。

三采有好多知識型漫畫,大英百科可以睇到高小至初中! 好豐富內容。另外,我女特別鍾意卡內基,我都覺得好正 內容正面! 好多生活知識題材!

回覆樓主:

呢套都好正,求生糸列,我女不停翻睇
男仔都啱睇!

Elenalan 發表於 18-11-12 17:07
三采有好多知識型漫畫,大英百科可以睇到高小至初中! 好豐富內容。另外,我女特別鍾意卡內基,我都覺得好 ...

你好犀利啊!知道咁多書,而且妳完全明白我想要的方向

ysin 發表於 18-11-12 17:13
你好犀利啊!知道咁多書,而且妳完全明白我想要的方向

因為我個女都係咁 我都覺得d童書好好睇,我都睇埋一份

ysin 發表於 18-11-9 13:50
小女好中意看英文故事書,例如ORT level 6-9那類型的有趣探險故事。
但是她對中文故事書不太感興趣,不會主 ...

小兵快樂讀本
賴曉珍的好品格童話
小達爾文探險日記
故事i知識系列

heisonmama 發表於 18-11-12 18:32

小兵快樂讀本

謝謝您,看來小兵是大家的共同推介

回覆樓主

阿女小二,超愛鬥嘴一班系列。
但一直只喜歡看中文書,請問有沒有英文橋樑書推介?謝謝!

APAU 發表於 18-11-13 08:04
阿女小二,超愛鬥嘴一班系列。
但一直只喜歡看中文書,請問有沒有英文橋樑書推介?謝謝!
...

英文bridging books真係超多選擇, 之前講嘅Magic Tree House, Nate the Great, A~Z Mysteries, Rainbow Magic Early Reader, Horrid Henry Early Reader, Famous Five, Secret Seven (colored bridging books), Judy Moody and Friends, Flat Stanley, Princess in Black, Mercy Watson, My Weird School, Scholastic Branches亦有好多選擇 (e.g. Princess Pink, Monkey Me, Press Start...), 另外我女有睇Usborne My Reading Library,  My Reading Coollection, Reading Champion Deveoping Collection, Banana Book Set (Blue & Red series都係bridging)。如果鍾意科幻可試Project X, 但我女唔鍾意d公仔,男仔可能鍾意呢d Alien故事。

我通常帶阿女去書店(e.g. Fun to Rxxx) 打書釘,睇下佢邊本睇到唔捨得放手就再搵2手書或趁特價入手。

回覆樓主:

仲有Treetop Fiction Collection

Elenalan 發表於 18-11-13 08:43
英文bridging books真係超多選擇, 之前講嘅Magic Tree House, Nate the Great, A~Z Mysteries, Rainbow Ma ...

Thanks very much! 阿女連 rainbow magic early reader 都嫌多字,吾肯睇,owl diaries 就勉強可以,吾知係吾係佢其實未到睇英文橋樑書的階段或程度,定係未遇到喜歡睇的書。 無論如何, 非常多謝推介,我會慢慢試下俾佢睇吾同的書。

APAU 發表於 18-11-13 11:33
Thanks very much! 阿女連 rainbow magic early reader 都嫌多字,吾肯睇,owl diaries 就勉強可以,吾知 ...

可以試左beginner先,字少好多。我女都係早幾個月睇完beginner, 再睇early reader。

Thanks very much! 阿女連 rainbow magic early reader 都嫌多字,吾肯睇,owl diaries 就勉強可以,吾知 ...

repeated

呢set Reading Champion Developing Collection (30 book set), 去book people買唔使$300。字唔多,行距闊,Age 5~7 bridging books好適合。

Elenalan 發表於 18-11-13 11:53
呢set Reading Champion Developing Collection (30 book set), 去book people買唔使$300。字唔多,行距闊 ...

非常謝謝呀(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

Banana Books (Green, Blue, Red), Green的10本最少字,Blue & Red 可以作為Bridging Books

Elenalan 發表於 18-11-13 12:02
Banana Books (Green, Blue, Red), Green的10本最少字,Blue & Red 可以作為Bridging Books

呢套書有見過,內容好唔好睇?

ysin 發表於 18-11-13 12:20
呢套書有見過,內容好唔好睇?

我地上年買 (當時阿女5歲), Green果10本就比較少字和淺 (<500 words), 阿女直接睇Blue (1000 words) & Red (2000 words)。

佢覺得好好睇, 而且成個系列有好多出名童書作家, e.g. Julia Donaldson, Jacqueline Wilson, etc....可以睇到唔同風格題材o既童書。

除了ORT, 家中有幾盒大box set的書 (e.g. usborne, banana, reading champion, treetops...), 通常我地唔得閒去圖書館/書店, 或未有目標新書想買, 就會睇呢d box set書, 都好多樣化唔會悶。

你可以帶小朋友去書店(e.g. Fun to Rxxx), 全部有display, 可以俾佢睇下鍾意邊d先買, 唔怕買錯!
‹ 上一主題|下一主題