用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 相信自己的孩子吧!
go

相信自己的孩子吧! [複製鏈接]

看了下面連結的片,自己反思最近考直私過程,發現自己應該相信孩子的才能!

孩子各自有自己的強項和弱項,我們以考直私的成績來衡量一個小朋友,不是太有理據。希望家長都藉著考小過程,好好了解小朋友,協助他們發揮才能。

--------------------------------------

https://www.facebook.com/378287442642919/posts/536042203534108/
   3    0    1    0

msmilkli 發表於 18-11-8 23:11
看了下面連結的片,自己反思最近考直私過程,發現自己應該相信孩子的才能!

孩子各自有自己的強項和弱項, ...
我推介你都睇下"你的孩子不是你的孩子" 果本書
最近睇左, 都幾多野反思..

hohoho888 發表於 18-11-9 09:41

謝謝你的推介!
已經即刻去書店買了這本書來看。

vincielau 發表於 18-11-9 12:10
謝謝你的推介!
已經即刻去書店買了這本書來看。
你咁快手!

hohoho888 發表於 18-11-9 09:41
好多野人人都明,人人都知..! 呢頭反思,...轉頭又打回原形!
你話你果套啱,人地果套就係錯,是嗎?..所以呢,講乜都冇用.....

HK-MAN 發表於 18-11-9 12:14
好多野人人都明,人人都知..! 呢頭反思,...轉頭又打回原形!
你話你果套啱,人地果套就係錯,是嗎?..所以呢,講 ...
如果你是在說我講那本書, 請問你有睇過嗎?

hohoho888 發表於 18-11-9 12:12
你咁快手!

本來想去圖書館借,但係太多預約喇,等唔切 ,好書想嗱嗱聲即刻睇。

vincielau 發表於 18-11-9 12:22
本來想去圖書館借,但係太多預約喇,等唔切  ,好書想嗱嗱聲即刻睇。

...

我睇果個是拉記舊版的封面, 我都有google 過公視果套野
但好似話佢加左好多怪異元素, 覺得好似無咁寫實, 所以睇完書就算了, 沒睇劇

hohoho888 發表於 18-11-9 12:17
如果你是在說我講那本書, 請問你有睇過嗎?
唔係講本書,只係回應一下,而家啲家長成日上網,都會睇好多育兒,管教既文章...睇完咪呢頭反思...轉頭又打回原形....
教養孩童冇固定的一套方法...難道做慈母慈父就正確,嚴母嚴父就是錯? 我只係想交流我的睇法....

如果辦學者也是同一心態,肯定有很強的推動力。在大洪流中要立定宗旨不容易

HK-MAN 發表於 18-11-9 12:28
唔係講本書,只係回應一下,而家啲家長成日上網,都會睇好多育兒,管教既文章...睇完咪呢頭反思...轉頭又打回原 ...
育兒書個女仲係bb 時睇好多
就好似你講各有各一套, 唔係套套都岩自己既case

我之所以推呢本是佢特別之處在於佢唔係教人教仔, 只係講佢既所見所聞
所以讀者get 到d 咩是好個人, 對我來說是有反思

hohoho888 發表於 18-11-9 15:26
育兒書個女仲係bb 時睇好多
就好似你講各有各一套, 唔係套套都岩自己既case
很好,get 到反思.!  記住反思後懂得去改/糾正.,唔好比四周環境影響,打回原形...

HK-MAN 發表於 18-11-9 15:36
很好,get 到反思.!  記住反思後懂得去改/糾正.,唔好比四周環境影響,打回原形... ...
其實我都無原唔原形既...
因為書既內容是講中學生, 我未到呢個階段, 只係中學時發生既事我會諗係wor, 如果我仔女都係咁我點算呢?
點handle 呢, 呢種, 再講既是台灣社會同hk 都有少少似啦
呢本書有劇, 好似話播到日本都好受歡迎
作者都好意外日本咁收得, 佢話可能係亞洲區既學習壓力都好類似
本書其實唔係想話家長同細路, 某程度上都係講社會現象

係,好多人都明小朋友要自己食飯,是學習過程,食少一餐半餐仔女唔會突然餓死,唔應該電視送飯。但偏偏相信一半以上家長都是追仔女食飯。
‹ 上一主題|下一主題