用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真/德雅/瑪神/培道 - 大家心中如何排位? ...
go

九真/德雅/瑪神/培道 - 大家心中如何排位?

自己個人覺得這四間學校中,九真好像較其他學校好一點,入大學率高些。但跟著的排位又不知德雅好還是瑪神好,請問大家心目中排位又如何呢?但又人話德雅好過九真,不知熟真熟假?!

回覆樓主

I want to know too

MimiCactus 發表於 18-11-8 20:10
自己個人覺得這四間學校中,九真好像較其他學校好一點,入大學率高些。但跟著的排位又不知德雅好還是瑪神好 ...
如果單按DSE成績計, 九真同德雅真係好接近, 德雅一直穩定, 九真近年後起之秀, 如果自行無其他喜好, 咪兩間揀晒囉。如果只想揀一間, 就要睇其他硬件同軟實力去決定了。至於培道同瑪神, 應該係瑪神較低。

little_yolky 發表於 18-11-9 08:40
如果單按DSE成績計, 九真同德雅真係好接近, 德雅一直穩定, 九真近年後起之秀, 如果自行無其他喜好, 咪兩間 ...

真係估唔到瑪神差左更多。如果加埋唐乃勤,請問大家唐乃勤會好過瑪神和培道嗎?

MimiCactus 發表於 18-11-9 17:57
真係估唔到瑪神差左更多。如果加埋唐乃勤,請問大家唐乃勤會好過瑪神和培道嗎?
...
你知道呢幾年培道個33222升到好高嗎? 可能唔係瑪神差咗好多, 而係培道進步咗好多而已。九真亦是, 以前同培道差唔多, 但前幾年開始進步了好多, 現在高中部亦全面改為EMI了。我反而好奇為什麼你覺得唐乃勤有機會好過瑪神同培道呢? 唐乃勤只有初中, 實在難以比較佢既程度。

little_yolky 發表於 18-11-9 18:04
你知道呢幾年培道個33222升到好高嗎? 可能唔係瑪神差咗好多, 而係培道進步咗好多而已。九真亦是, 以前同培 ...

培道3322率係比瑪神好,但出奇地瑪神入U率比培道高。
培道拔尖同協助學生選校策略,可能不如瑪神
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MimiCactus 發表於 18-11-9 17:57
...
唐乃勤再好都無用,佢銜接個間高中太流。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-9 18:09
唐乃勤再好都無用,佢銜接個間高中太流。

因眼見唐乃勤學位比較多,而有很多家長話B2A,所以有心郁郁。但這幾年校風差左好多,如副校同學生攪埋,去年初中生打鬥事件,開始令人卻步;但估唔到成績下滑,坊間仲話莊啟程要同佢脫龍!

MimiCactus 發表於 18-11-9 18:17
因眼見唐乃勤學位比較多,而有很多家長話B2A,所以有心郁郁。但這幾年校風差左好多,如副校同學生攪埋,去 ...

係初中差才正確  

MimiCactus 發表於 18-11-9 18:17
因眼見唐乃勤學位比較多,而有很多家長話B2A,所以有心郁郁。但這幾年校風差左好多,如副校同學生攪埋,去 ...

坊間一直認為唐乃勤是b2中較好的一間,其實是以甚麼為依據?在ek很多人重視成續數據,但唐乃勤只辦初中,沒有數據參考,大家似乎是憑感覺認為唐是2a,然後吸引了很多2a生,便真的成了2a學校。就算唔講那些醜聞,我認為分開初中高中書院唔可取。一間dse成績好的中學,唔係只靠高中三年預備,初中課程已經是為高中打基礎。唐的老師即使教學再好,長期只教初中課程,沒教dse實戰經驗,是否能助學生打好DSE基礎?莊中只辦高中,又是否了解初中與高中個gap作出適當配合?以上純粹個人觀點,不喜勿插

hkpapa852 發表於 18-11-9 18:07
...

亦可能是瑪神學生差異較大,3322雖唔高,但達3322的學生中頗多人分數是幾好的。培道則努力令多些學生有3322,但就真係只剛剛好3322

WinnieCatCat 發表於 18-11-9 20:32
亦可能是瑪神學生差異較大,3322雖唔高,但達3322的學生中頗多人分數是幾好的。培道則努力令多些學生有332 ...

瑪神學生水平高唔高,睇吓佢校務報告既Pre S1平均分就知。

hkpapa852 發表於 18-11-10 09:37
瑪神學生水平高唔高,睇吓佢校務報告既Pre S1平均分就知。

邊到可睇到

我都想知你對瑪神既看法,講些來聽 ,在EK內好少瑪神既資料

回覆樓主

德雅同九真好

MimiCactus 發表於 18-11-8 20:10
自己個人覺得這四間學校中,九真好像較其他學校好一點,入大學率高些。但跟著的排位又不知德雅好還是瑪神好 ...

1. 九  

hkpapa852 發表於 18-11-9 18:07
...
係無呀, 不論中小學都係咁!你睇下人哋九真幾好, mark住同學協助。我哋學校依家呈二都聽話有家長會, 只俾個呈分名次, 同學仔唔知佢想點, 乜band都唔知, 你知我哋B1率幾低, 差之毫厘, 自我感覺良好以為自己係B1, 揀錯學校浪費咗個自行額就弊, 我真係唔知學校想點。

little_yolky 發表於 18-11-13 12:06
係無呀, 不論中小學都係咁!你睇下人哋九真幾好, mark住同學協助。我哋學校依家呈二都聽話有家長會, 只俾個 ...

唔好意思,請問你指瑪小?

請問在那裡可以睇到?我睇過中小學部都唔見,thanks

man7099 發表於 19-4-13 14:15
請問在那裡可以睇到?我睇過中小學部都唔見,thanks
校報第七章第三節。似符收到既學生數學好咗,中文差咗。