用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL Parent Sharing Sessions
樓主: cpc608
go

TSL Parent Sharing Sessions   [複製鏈接]

MillieLin 發表於 18-11-12 22:44
我是用家。
當初棄所有offer,堅選TSL,
就是認同學校理念,同時選家長(學生原是最純真的,為何會演變為需要踩 ...

你真係有耐性解答咁有挑戰性嘅問題,哈哈。

MillieLin 發表於 18-11-12 22:44
我是用家。
當初棄所有offer,堅選TSL,
就是認同學校理念,同時選家長(學生原是最純真的,為何會演變為需要踩 ...

我同意。好開心呢度的家長不會問分數,鬥分數。
良性競爭(自己努力讀書)一定有,這亦是正常。
家長的壓力相對少,因為唔會成日同別人鬥分數。

ii323 發表於 18-11-12 18:12
肯定吾止、我指的是Band 1A的

B1A 有幾多%?

LITTLESPICY 發表於 18-11-13 00:12
B1A 有幾多%?

剛過去個屆聽聞考八十幾都入到st Mary. 從自行還是派位入就不得而知了。

完全認同,學校家長群組無論級或班群內,從來沒有比較成績或提及成績,亦會互相幫忙。
當日我也是放棄龍校而選TSL, 可能就是第三面和校長傾完了一小時,對學校有透徹了解,而決定入讀。

點解我可以見一小時?一般是大約十幾分鐘,好彩的是我之後剛巧是午飯時間,而校長亦好人地有問有答。我和老公問的是理念,好想知道佢點帶領同事做到佢既理念,呢樣好重要,而唔係問幾點放學幾點食飯,而非時間表都會自己搵到答案的事,你地可以參考下。

回覆樓主

我地是當年一月先見,當天亦有問校長小女機會如何,佢話一半一半,屬於中上,因為男仔面試成績比較好,好難講呀。當時我預計即是全部學生已排次序了,男女各收一半,最後我們是正取生入的,現在讀得很開心。

補充:每間學校家長總會對自己學校最清楚,亦不是甚麼忠實粉絲,只是覺得找適合仔女的學校才是最重要呀。

LITTLESPICY 發表於 18-11-13 00:08
我同意。好開心呢度的家長不會問分數,鬥分數。
良性競爭(自己努力讀書)一定有,這亦是正常。
家長的壓 ...

是囉~小朋友人生才剛開始,學校有好多活動可參加,小孩會盡力玩,"分數"不過是一個名詞,記錄的是小孩自己的學習成果,是用來檢討自己的過失,將知識真的記入腦中,未來能融會貫通才重要。

kcfai2000 發表於 18-11-12 23:13
你真係有耐性解答咁有挑戰性嘅問題,哈哈。

好多話已好保留了

回覆樓主

我都係用家,入學接近一學期,無後悔,仲可以話係好感恩,因為選學校我要求功課合理、小朋友要鍾意返學、基礎教育要做得好(因我信讀書係一件要持之以恆去做嘅事,一讀書讀廿年,小學就打殘咗之後點繼續落去?)呢間學校係做得到。

回覆樓主:

其實講升中成績未必最好(當然係唔差嘅),但我認識嘅家長,普遍係都對小朋友成績功課上心,但同時好重視學習過程,唔係一味谷谷谷,讀書係要讀得開心嘅。學校亦身體力行咁希望小朋友唔單止努力讀書,仲要努力玩、平衡生活,佢地安排考試在長假期之前已經係德政,之前連續四日教師發展日假期,功課仲少過平時週末功課,我地就有時間玩、睇書、見朋友。希望學校keep住咁,我小朋友就可以有快樂童年。

Carroad 發表於 18-11-13 08:44
其實講升中成績未必最好(當然係唔差嘅),但我認識嘅家長,普遍係都對小朋友成績功課上心,但同時好重視學 ...

上週的4日放假,小朋友真是充滿電。
今週又活力满滿

回覆樓主

由學校的教材,老師的用心,家長的素質,體會到tsl會越做越好,入到parent sharing session的家長如果最後有offer,可仔細想清楚呢!

其實講升中成績未必最好(當然係唔差嘅),但我認識嘅家長,普遍係都對小朋友成績功課上心,但同時好重視學 ...

我都係用家,小朋友小一,我們去年放了龍小、名私小offer , 開學兩個月我們家愈來愈愛學校,講真若果想有package 好配套為小朋友六年後考入神校,TSL 未必係最好選擇,因為學校唔催谷、唔多功課、唔迫一體一藝。
但我眼見TSL 學生好活潑,學校提供一個好「活」嘅環境,比學生去感受、體驗、去從生活中學習。

小二GS 堂養毛蟲睇佢蛻變,小三種粟米,觀察由一粒種子變粟米,學生自己落手落腳種,感受書本以外嘅智識。

從來無最好嘅學校,只要最合適嘅學校。我有感替女兒找到最合適嘅學校。若果對學校有那麼多猜疑、不信任,看來這不會是你們家最合適的學校。從來相信「非誠勿擾」。

功課少但有質量,是最令我surprise , 我慶幸女兒每天仍有自由閱讀的時間。

fishball_cream 發表於 18-11-13 09:19
功課少但有質量,是最令我surprise , 我慶幸女兒每天仍有自由閱讀的時間。
...

同意。咁耐以嚟都未見有大量抄寫(詞語六個,各寫五次算不算 ) 反而好多要用腦諗,即一條英文數學題比幾個無關痛癢嘅數字你,你要去計答案,如果冇用腦就會錯得好緊要。

放假前考試 真係超好嘅安排,同埋好欣賞同學之間相互欣賞相互學習,一起努力一起進步!

wcw0826 發表於 18-11-13 13:09
放假前考試 真係超好嘅安排,同埋好欣賞同學之間相互欣賞相互學習,一起努力一起進步!
...

係呀,TSL今年上半年考試在12月頭、第二次測驗在3月,都係長假期前,真係諗起都開心!

fishball_cream 發表於 18-11-13 09:19
...
呢個point 非常重要。閲讀自己喜愛的書而不是課本!

fishball_cream 發表於 18-11-13 09:18
我都係用家,小朋友小一,我們去年放了龍小、名私小offer , 開學兩個月我們家愈來愈愛學校,講真若果想有p ...

好高興知道係咁,謝謝分享

Carroad 發表於 18-11-13 13:17
係呀,TSL今年上半年考試在12月頭、第二次測驗在3月,都係長假期前,真係諗起都開心!
...

Superb!

LITTLESPICY 發表於 18-11-12 00:19
我五年前有龍校在手都冇放棄TSL, 讀到現在都冇後悔!見到小朋友開心返學,功課,測驗唔多,有自由時間去玩 ...

多謝分享,請問如果小朋友係屋企冇英語環境,是否都需要外補英文呢?或是係學校學嘅英文已經完全夠用呢謝謝。
‹ 上一主題|下一主題