用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2019 互通消息
go

UCAS Offer 2019 互通消息  

今年申請UCAS 的仔仔女女有消息未? 啊仔暫時有 Durham U 回覆,但是我睇唔明;

回覆樓主

好似都好高要求,祝願你仔仔能入到心儀的學校

kykyma2000 發表於 18-11-8 10:18
今年申請UCAS 的仔仔女女有消息未? 啊仔暫時有 Durham U 回覆,但是我睇唔明;可能是 A* AA ( Econ/ Histo ...

點解睇唔明?

請問在英國一般中學會提供什麼支援? 因為阿囡將心儀5間大學名單給老師(負責Sixth Form), 但老師聲明吾會比意見, 講好定吾好........所以想知道是否普遍中學都是這樣.

Oct 3申請,現階段只得glasgow有conditional offer, 其餘都無着落,唔知係咪無份……希望快d有消息啦

回覆樓主

UCAS deadline 是15 Jan 2019, 不是deadline過後才會出offer嗎?因為唔熟悉UCAS的規定,請指正。

祝願你仔仔入到心儀的學校。

回覆 iceberg222 的帖子

越早申請,大學會越早俾conditional offer給心儀的學生。所以大多數的英國中學都鼓勵/規定學生11月尾前報UCAS. 如果想入oxbridge, 大學的deadline更是10月中呢。

trendy007 發表於 18-11-9 20:50
回覆 iceberg222 的帖子

越早申請,大學會越早俾conditional offer給心儀的學生。所以大多數的英國中學都 ...

非常感謝你的資訊,請問會否越早出的offer, 所出的條件越高?

iceberg222 發表於 18-11-9 21:02
非常感謝你的資訊,請問會否越早出的offer, 所出的條件越高?
學校越想收的學生正常要求越低。

Anniemun 發表於 18-11-9 21:29
學校越想收的學生正常要求越低。

唔該曬,咁真是快些報名有著數,感謝。

Ruby1219 發表於 18-11-9 09:07
點解睇唔明?

個Condition Offer 是
A* in any 3 subjects ; 讀落好像一個A* 就ok;
但是Durham typical offer 應該是A*AA
所以會去clarify

kykyma2000 發表於 18-11-10 02:05
A* in any 3 subjects ; 讀落好像一個A* 就ok;
但是Durham typical offer 應該是A*A ...

你睇下中文計唔計?

但是Durham typical offer 應該是A*A ...

路過: A* in any 3 subjects= 任何3科A*,即要最少3科A* (或更好).
如樓上講,不知中文算不算。

請問同學本身修讀幾多科?

Kai12345678 發表於 18-11-10 10:27
你睇下中文計唔計?

中文唔計

Ruby1219 發表於 18-11-9 09:07
點解睇唔明?

Grade A* in any of
Econ
History
Politics

Alternative Conditions
Grade A* - Maths
Grades AA in any two of
Econ
History
Politics

himsum117 發表於 18-11-8 21:39
好似都好高要求,祝願你仔仔能入到心儀的學校

Tks himsum117.  

mingmingyinyin 發表於 18-11-9 17:27
Oct 3申請,現階段只得glasgow有conditional offer, 其餘都無着落,唔知係咪無份……希望快d有消息啦 ...

朋友話今年英國大學學位好像因為脫歐多了些給海外學生,應該陸續會公佈,香港學位亦比之前多,不要太擔心啊!祝福你孩子也找到適合的大學(emoji)

yicy 發表於 18-11-9 15:45
請問在英國一般中學會提供什麼支援? 因為阿囡將心儀5間大學名單給老師(負責Sixth Form), 但老師聲明吾會比 ...

啊大仔好似都話是自己揀,祇是上年六月學校有個Talk,叫左幾十間大學來擺booth,和讓他們自己去大學Open Days 睇睇,支援不是很多。
朋友女兒在Local 名校讀,上年六月被邀請做Oxbridge candidate ,學校有intensive training , 差不多暑假每天都要train, 嚇壞個女,放棄做Candidate 。

所以無話有perfect School.....

kykyma2000 發表於 18-11-11 07:22
朋友話今年英國大學學位好像因為脫歐多了些給海外學生,應該陸續會公佈,香港學位亦比之前多,不要太擔心 ...
多謝你的祝福!