用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩學校VS聖芳濟各英文小學
go

救恩學校VS聖芳濟各英文小學   [複製鏈接]

女兒唔抗拒做幼稚園的功課,記性不錯,學術OK,對數學有興趣,普通話底子不錯,
英文相對較弱,口說句子欠流利,
畫畫有興趣,亦有不錯表現。

我們家長喜歡救恩,

小朋友學得開心,
老師有愛心,
能學會與人合作與溝通,
有飯堂(><我成日驚佢升小一後食好少)。

其實我們傾向喜歡救恩
但覺得女兒某些學術能力不錯
(英語方面,如加強訓練應該可以補足)

所以也有唸過,如果幸運地聖芳濟各有offer
會否升中選校結果會好一些?

請問大家又會點揀?
十分感謝!!

3    0    0    0

PoonPoon2018 發表於 18-11-8 03:53
女兒唔抗拒做幼稚園的功課,記性不錯,學術OK,對數學有興趣,普通話底子不錯,
英文相對較弱,口說句子欠 ...

兩間不同類型學校, 我會選救恩; 如果父母相向難度挑戰(3测3考), 就考慮SFA.

回覆 PoonPoon2018 的帖子

Sfa有得大抽獎,救恩冇,學術方面個人覺得sfa高d,如果你女兒喜歡坐定定上堂,選sfa再搏大抽獎。

回覆 kudon 的帖子

女兒係好驚比老師話所以先坐定定
我哋見佢記性都ok
唔知對應付三測三考有冇幫助

至於大抽獎
因為區內學校不及救恩或SFA
所以會首選直資或私小

PoonPoon2018 發表於 18-11-8 07:59
回覆 kudon 的帖子

女兒係好驚比老師話所以先坐定定

家長對SFA 學術, 考测次數有冇把握同小朋友一齊應付, 如得50/50, 考慮選救恩。

回覆樓主

兩間是完全不同理念的學校,但救恩的英文一點都不差,我知道上年好似有五個入st Paul coed,去到嗰邊中學英文科考得名列前茅

如果唔諗大抽獎,又唔太喜歡坐定定上堂,揀救恩。

升中可以揀自己地址或學校校網,所以你可以先比較各自中學網的學校,除非你一心只讀直私中學就唔駛做咁多分析。另外,考中學以學術為主,課外活動為次,除非你囡囡有一技之長令學校另眼相看,如不 SFA 這類學術強的小學就是好選擇。

請問可以撘嘴問問,香港真光小學與救恩那一間整體學習程度和性價比高些,我女兒的性格應該兩間都適合

assado 發表於 18-11-8 08:15
家長對SFA 學術, 考测次數有冇把握同小朋友一齊應付, 如得50/50, 考慮選救恩。
...
我係working mom揀多考試係咪辛苦啲?

mycy 發表於 18-11-8 08:15
兩間是完全不同理念的學校,但救恩的英文一點都不差,我知道上年好似有五個入st Paul coed,去到嗰邊中學英 ...
咁如果揀咗救恩真係要加強下啲英文
謝謝

kudon 發表於 18-11-8 08:17

如果唔諗大抽獎,又唔太喜歡坐定定上堂,揀救恩。

我個女係鍾意比老師讚、驚比老師話果種所以佢可以做到坐定定

係我地希望個女將來可以講嘢自信啲
有創意啲
因我哋覺得佢自信和創意相對冇咁好

PoonPoon2018 發表於 18-11-8 08:32
我係working mom揀多考試係咪辛苦啲?

之前有朋友選SFA, 小朋友做功課, 應付考試, 做到喊!! 家長都辛苦!!

assado 發表於 18-11-8 08:37
之前有朋友選SFA, 小朋友做功課, 應付考試, 做到喊!! 家長都辛苦!!
我親友個女之前讀SFA (因本身我諗住考,所以問佢意見,點知一問,原來已經轉左校),佢話個女(kg讀深既九龍塘私幼,同埋個女都乖,點知佢話佢女日日做功課做到10點、11點,係日日(仲要係小一咋),然後佢話後期個女喊住話唔要返學,我親友先醒覺 (佢已經係ftm),最後轉左去另一間學校

樓主字裏行間都屬意救恩,便立定心意吧。

只想提一提,救恩也要拼升中,若對中學有一定要求,相信小朋友和家長不會一路輕鬆愉快到尾。另,轉了校長,每位管理層總有自己的作風,留心未來六年,仍是否你心中認為的救恩。

PoonPoon2018 發表於 18-11-8 03:53
英文相對較弱,口說句子欠 ...

只睇升中成績,選SFA ~~~

回覆樓主

SFA入到去個個都叻,係咪有把握做top果浸?尼一浸唔會受校網限制,因為自行會考到好學校,所以要睇埋中游果浸。

回覆樓主:

sfa 下年改為祇有3考

醒目開學勳章 貢獻勳章

有朋友上過SFA briefing

話取消3測喎~
不過唔知係由今年P1定出年P1開始,唔影響較高年級嘅
即係話,如果入學時係3考,就一路都3考,如果係已經3測3考,就之後都一樣
恐龍家

回覆樓主:

面試信已經註明明年開始衹有3考
‹ 上一主題|下一主題