用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文攞C有幸讀英中係未都係不幸?
樓主: Linda1980
go

英文攞C有幸讀英中係未都係不幸?   [複製鏈接]

Linda1980 發表於 18-11-8 02:03
小兒英文成績C,因為自己好唔鍾意英文這科,所以一d興趣都冇。如果真係好彩入左英中(假設),係未對佢黎講 ...

如果佢無改變既決心,讀中中一樣"不幸",無人知到時佢又會唔會對中文無興趣,甚至對返學無興趣。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-8 22:15
係直資定官津?英文C仲係B1嗎?點解入到英中呢?

係官津學校!佢英文c係70分,而數學同常識就95-98分,中文就80到,所以可以拉到上band 1,老師話係b1b落啲啲,但穩陣既!本身我一空睇微調中學,但個仔話一定要揀英中,所以都完左佢心願先,我同仔仔都講左若果讀唔掂,我隨時有轉校既心理準備,因為我本身都中中出身,又唔見得中中唔好,最重要係考試可以我手寫我心,好好

醒目開學勳章

asweetmom 發表於 18-11-8 23:57
總結反省,加油加油!

多謝先,不過依家都努力中,因為佢有ADHD,所以串左啲字好快會唔記得,期望下次中期考試可以多啲科合格啦!

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-11-9 10:02
應該係幾年前,升中學生少既時候。

係呀,今年剛中一

23肥媽媽 發表於 18-11-10 01:09
多謝先,不過依家都努力中,因為佢有ADHD,所以串左啲字好快會唔記得,期望下次中期考試可以多啲科合格啦! ...

A D H D能否爭取調適?

醒目開學勳章

asweetmom 發表於 18-11-10 01:11
A D H D能否爭取調適?

佢有食藥,學校老師會留意多啲,但無特別調適,因為小學一直都無!睇定啲先,有需要時再同老師傾!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-10 01:35
原來係咁。咁佢數常好勁喎!
點解佢英文咁差 但佢又咁想讀英文中學呢?
另外,你覺得中中唔差嗎?對你讀大 ...

唉!咪就係因應朋友仔囉,全班都揀,所以佢又想要下面子

醒目開學勳章

回覆樓主

其實真心想問,英文應該幾多分先可以應乎到英中既課程?因為仲有個女係小四,謝謝

23肥媽媽 發表於 18-11-10 09:16
其實真心想問,英文應該幾多分先可以應乎到英中既課程?因為仲有個女係小四,謝謝
...

我D大埔三小強小學英文A既親戚仔女係呢間中學上學期就算無唔合格成績都唔太靚麗,下學期就漸入佳境多數科目有B。

你唔好只對焦英文問題,時間安排都好重要。更重要問下老師,唔合格果4科係英文因素定學科知識無掌握。你仔英文一向比較弱,唔合格賴落英文比較容易令人接受,但未必係真正原因。

醒目開學勳章

greentea000 發表於 18-11-10 09:45
我D大埔三小強小學英文A既親戚仔女係呢間中學上學期就算無唔合格成績都唔太靚麗,下學期就漸入佳境多數 ...

你講得啱,佢唔係精英班,而佢唔合格啲科,好多都1x人唔合格!佢成日話睇唔明啲題目,依家唯有搵多啲練習,等佢熟啲題型,睇下幫唔幫到佢

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-10 09:38
噢!咁佢朋友讀成點?你仔有後悔嗎?

佢差不多半班入左另一間中學,只有6個入同一間,所以都唔清楚情況,暫時無後悔,可能學醫生所講,呢類小朋友好快忘記唔開心!但到我個女時我諗我會認真諗清楚先

23肥媽媽 發表於 18-11-10 15:27

你講得啱,佢唔係精英班,而佢唔合格啲科,好多都1x人唔 ...

睇唔明題目呢個理由我就覺得比較推搪,平時做功課都係英文題目,有唔識既字都已經要查左字典先做到功課。測考題目又係見返果D字,除非佢平時就無下苦功查字典。呢D功夫慳唔到,越拖越多字唔識。

回覆樓主:

每年dse英文獲3只有一半多DD, 這些學生無入資助學位入場卷,來年收生微調,如一個中文唔合格另一個英文唔合格,可能中文嗰個机会大D,始終大學學習用英文,所以學英文是需要。会否考慮現在由日常生活做起,電視電影YouTube, 去餐廳看menu, 父母以身作則看書看什誌等,去到中學父母可做已不多。香港自稱中英並重,但香港政府帶頭踒化中文,連司長official blog也chinese only, 簡直離譜。幾年前老公公司俾學生参觀公司,最後用英文powerpoint總结,有中中學生問你地日常工作真的用英文?老公聽到問題有D驚訝,但都佩服孩子勇於發問

23肥媽媽 發表於 18-11-10 09:16
...
係另-个帖都答过,用唔用到英文作為学习語言,唔係睇係校內考英文咩成績,而係日常运用英文能力。綠茶个例子亦好明顯,校內有A亦唔代表有能力(當然無A就更难应付,仲要計埋此校A不同彼校A, 学校间程度亦有好大分别)~成日见有家長話升上英中,有好多科用英文教,每科有好多生字要串要記,真正有能力用英文学习既学生,根本唔需花时间係呢方面。

醒目開學勳章

greentea000 發表於 18-11-11 05:10
睇唔明題目呢個理由我就覺得比較推搪,平時做功課都係英文題目,有唔識既字都已經要查左字典先做到功課。 ...

我起初都同你諗法一樣嫁,話佢做功課都做過,明明每次見佢做功課都查字嫁,點會唔識!但回想起佢小學時英默早一個星期溫,但最終可能得70到,而且一個月後問佢,佢完全唔記得點串,就可能真無唔係老吹!不過依家都入左呢隻學校,都無退路,唯有見招拆招,加油,希望下次唔好唔合格,就算唔合格都唔好差太遠

23肥媽媽 發表於 18-11-10 01:07

係官津學校!佢英文c係70分,而數學同常識就95-98分,中 ...
官津校英文擺C,除非卷深無乜人攞到A,或者大部份學生都係英文差,否則無可能會係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-11 10:43
官津校英文擺C,除非卷深無乜人攞到A,或者大部份學生都係英文差,否則無可能會係B1學生 ...

所以用自己學校Grade去評估市場位置係有偏差,EK都唔少鐵粉家長喜愛睇吓朋友仔女既書和卷,就走出甚麼教先1-2年既說法,是否教先1-2年,水平超高,一升中學黎個分班試,再俾個中一測考評一評,就可以去回想吓自己係小學階段D個人想法是否大左D~~~

hkpapa852 發表於 18-11-11 10:43
官津校英文擺C,除非卷深無乜人攞到A,或者大部份學生都係英文差,否則無可能會係B1學生 ...

我仔同學,小三、四一路中文、數學、常識能拿到95分以上,但英文得60~70分,甚至唔及格都試過,到小五英文已追上80以上~
我信有心,英文一定可以追返上~

‹ 上一主題|下一主題