用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 理學士
樓主: happychan2013
go

理學士 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-11-17 11:58
如果 lB Lang Lit HL 都聽唔明,跟學生英文差冇必然關係,海歸教授英文(emoji)就係(emoji)。他是教書的, ...

我冇話大學唔駛正視,所以我都唔贊成請咁多大陸教授。但係,學生自己諗下,點解有人聽到佢聽唔到,世界咁大,唔係個個英文字正腔圓英女王咁。將來出嚟做嘢,對住班大陸海歸印度同事,唔駛做啦。

JustAParent 發表於 18-11-17 12:04
我冇話大學唔駛正視,所以我都唔贊成請咁多大陸教授。但係,學生自己諗下,點解有人聽到佢聽唔到,世界咁 ...

冇辦法,香港學生及後生一代,冇乜興趣讀研究院,何來當教授?

再看看,中國一年出起碼 六十萬 工程師,6000 個讀博士,十年的距離已經拉好遠遠,不能怪大陸教授壟斷不少學院。

做好自己本分才是王道。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-11-16 19:07
唔止理科,亦唔止中大,三大越來越多大陸教授,英文發音差之餘文法錯到七彩。

我雖然唔喜歡三大請咁多大 ...

你點知d鬼仔一定聽得明?有d海歸就係英文太差係英美揾唔到工先黎香港

blc_mama 發表於 18-11-17 15:06
你點知d鬼仔一定聽得明?有d海歸就係英文太差係英美揾唔到工先黎香港
...

點知?因為我聽同學仔講過同一番說話,自己亦會過呢D教授。

呢個世界一定有人英文發音差好難聽清,但絕不能成為自己做唔到野既藉口。而那個人英文幾爛都好,唔會冇人聽得明既。忠言逆耳,將來佢地出嚟做嘢,大把聯合國英文聽。

ANChan59 發表於 18-11-13 14:35
你的比较有一些偏颇,我尝试讲一下我的看法。

排名是以偏概全,举例港大及中大是香港只有的全面性大学 co ...

hku 與cu理學院那所整體較優?  另外化學及生物兩科那所較强?  多謝賜教!

bbbusy 發表於 18-11-17 22:05
hku 與cu理學院那所整體較優?  另外化學及生物兩科那所較强?  多謝賜教!
...

我不是所有科目都好深入了解,只是我自己專業方面,或是兒子及朋友有接觸的科目!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-17 13:10

再看看,中國一年出起碼 六十萬 工程師,6 ...

香港學生中小時讀書欠樂趣,到讀大學也未必揀自己興趣的科目,對學科沒有狂熱式的追求,若任務祇爲滿足父母及週邊人的期望或職場上的地位,這樣好難再上去讀研究的。
也不能怪年青人,教育制度及社會的價值觀都抑壓他們對學術單純的追求。

planetearth 發表於 18-11-18 00:34
香港學生中小時讀書欠樂趣,到讀大學也未必揀自己興趣的科目,對學科沒有狂熱式的追求,若任務祇爲滿足父 ...

我沒有怪責年輕人的意思,我只是點出了為何多國內教授。

在美其名一國兩制下,來香港讀硏究院的學生及海歸教授一定居高不下,是刷國際視野分數的手段,就算分數高,排名高,我心中的還是弄虛作假之作。

planetearth 發表於 18-11-18 00:34
香港學生中小時讀書欠樂趣,到讀大學也未必揀自己興趣的科目,對學科沒有狂熱式的追求,若任務祇爲滿足父 ...

你講的原因是合理的!

補充多一點,自己的兒子暫時都不會上研究院,他雖然跟教授們混得好好,他希望工作一段時間才考慮,不想太離地。

還有他及朋友覺得在互聯網世代,追求知識,創新,創造自識,不一定要在大學(emoji)才可以!讀博士及做教授又不見得特別出色,見得多都是凡人。

JustAParent 發表於 18-11-16 19:07
我雖然唔喜歡三大請咁多大陸教授,不過又咁講,佢都不少係英美回流。同學仔要諗下, 點解鬼仔聽得明佢講野你地聽唔明,某程度上,都係自己英文差。我認真的。

鬼仔聽得明,係因為大陸教授講緊佢哋母語呀,我哋母語始終唔係英文,聽唔明其他人講唔純正英文,唔出奇。掉返轉,鬼佬講廣東話我哋聽得明,大陸人聽唔明,咁唔係代表大陸人廣東話差,而只係香港人聽得明唔正嘅廣東話而已。

ANChan59 發表於 18-11-17 13:10

再看看,中國一年出起碼 六十萬 工程師,6000 個讀博士,十年的距離已經拉好遠遠,不能怪大陸教授壟斷不少學院。

做好自己本分才是王道。

好多時係呢個扭曲嘅社會同父母造成。學生可能有心想讀,但勢利父母希望仔女搵好工賺錢,結果首先被逼讀自己唔鐘意嘅科,或者唔上研究院,快D出來做嘢,咁樣好難讀上去。

回覆 hoganmama 的帖子

唔好意思,忙左一陣,冇上呢度。阿仔失落科大,可能是衰英文,區英文只有3。

mannewliv 發表於 18-12-1 20:47
鬼仔聽得明,係因為大陸教授講緊佢哋母語呀,我哋母語始終唔係英文,聽唔明其他人講唔純正英文,唔出奇。 ...

我都係呢句,呢啲理由,留返將來出嚟工作,同老細講啦。

ANChan59 發表於 18-11-18 10:50
你講的原因是合理的!

補充多一點,自己的兒子暫時都不會上研究院,他雖然跟教授們混得好好,他希望工作 ...
時代變左, 學習模式很不同了. 同意在互聯網世代 如果有奇心, 很多學問可以自學不難. 就算小兒現在初中, 自己在網上都學了很多知識,包括數學, 物理, 化學等...

我的理解大學學術的確是比較離地, 但很多時很多離地的事情都是由大學的學術研究開始, 落到社會先至大規模及大眾化發展. 好多時學術研究同錢唔掛勾. 我剛上了個短期課程, 認識的港大退他教授, 他對學術真的很有熱誠, 純粹為追求知, 對未知的知識的探求.
我就認為讀得博士及做到教授都算是叻人, 但尼個世界的叻人唔一定要是博士及教授.

例如很多人會質疑研究外太空非常難地, 又燒錢, 但又好多科技都是由此衍生出來, 唔研究點樣可以上太空, 又點會有人造衛星的發展?
剛看本書, Stephen Hawking寫"時間史"的原因是想賺錢比個女交學費, 他的學術研究未必為他賺到錢, 但肯定對人類有好大貢獻.今日未必見到有何影響,他們前衛的思想可能百年後才見到有突破.

(對不起, 不是針對你回覆, 是有感而發又寫多小小)

planetearth 發表於 18-12-4 14:46
時代變左, 學習模式很不同了. 同意在互聯網世代 如果有奇心, 很多學問可以自學不難. 就算小兒現在初中, 自 ...

明白!

我的看法是研究可以有一個光譜,或normal distribution curve ,不同研究套入光譜或NDC當中,如果大部分是兩極的,這種同質性(虛無飄渺)的投入basic research,去不到應用層面,咁就要納稅人決定應該繼續落去,還是將資源放在更合理的地方.。

你說太空,我的看法,太空競賽源於冷戰時代的冷戰思維。當俄羅斯射了卡卡林上太空,甘迺迪被迫宣布十年內派人登月,展開阿波羅登月計劃。是不惜一切代價的政治任務。

冷戰結束,美國及俄羅斯已經冷卻了不少太空計劃,到現在國際太空站就快放棄,雙方都收縮太空預算。最近美國太空總署又可能恢復星戰計劃,目標是針對中國及俄羅斯。

ANChan59 發表於 18-12-4 15:51
明白!

我的看法是研究可以有一個光譜,或normal distribution curve ,不同研究套入光譜或NDC當中,如果 ...

可能我的理解多是理科方面,感覺科研容易應用。其他人文科學那方面的研究就真系唔熟就唔太清楚。
移民火星有冇必要?但美國人又真系 瘋狂地想,看看我們有生之年能否見到。

planetearth 發表於 18-12-4 16:00
可能我的理解多是理科方面,感覺科研容易應用。其他人文科學那方面的研究就真系唔熟就唔太清楚。
移民火星 ...

資源有限之下,每個國家有自己的盤算及優先次序。我希望送金仔及浸浸去太陽BBQ!

香港肯定不會重點在太空科技,例如理工大學容啓亮教授的太空車不同應用科技,能夠貢獻給國家又在資源以內,都是好事。

香港如何定位是十分重要,不要別人做你又做,我們的強項在那裡?弱勢在那裡?

Anniemun    發表於 18-12-5 13:02

ANChan59 發表於 18-12-4 16:20
資源有限之下,每個國家有自己的盤算及優先次序。我希望送金仔及浸浸去太陽BBQ!

香港肯定不會重 ...

也是,香港太小,又衹是個城市,同星加坡的國家定位唔同。但如果用人口計,香港又唔細,好多北歐國家都好少人。
香港人平均知識及教育程度高,其實可以看高一線。

Anniemun    發表於 18-12-5 13:01

planetearth 發表於 18-12-4 18:23
也是,香港太小,又衹是個城市,同星加坡的國家定位唔同。但如果用人口計,香港又唔細,好多北歐國家都好 ...

可惜官員的知識,視野及領導能力就 ..........

lTB 的局長,混咗咁多年,連個博士都冇!

ANChan59 發表於 18-12-4 16:20

香港肯定不會重 ...

你提起Dr Yung,令我記起佢當年嘅笑料。
‹ 上一主題|下一主題