用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧基幼稚園
樓主: yukijes
go

奧基幼稚園   [複製鏈接]

piglover 發表於 18-11-8 16:26
你可以上fb search 學校嘅fb page,睇下小朋友上堂嘅相。

有呀,我都睇晒佢所有資料,好多都讚賞呢間學校

yukijes 發表於 18-11-8 16:32

不過我見多數係pn用家既討論多一點

piglover 發表於 18-11-8 16:25
我係PN用家,老師好好,好有愛心,好有耐性,英文語境非常好。 小朋友返學之前一句英文都唔識(因為我無教過 ...

多謝你咁詳細既回答,解答左我心中一些問題,因為上網比較少資料,而我當日面試因阿女有點扭住出去玩,之後又有其他時段面試既人,當日都冇時間周圍再睇多一點。我其實主要想英文作重回同有愛心學校,因為出去面試左好幾間但阿女都唔係坐定定既性格,所以都未必會收佢,而呢間既而試都比較簡單同唔洗要小朋友做太複雜野,我覺得都不錯,唯一面試前聽講座個下,...就真係小朋友難一點坐定定!

yukijes 發表於 18-11-8 16:32

呢間係happy 得嚟,又可以學到嘢嘅學校。

老師好好,開頭開學,頭一星期隔日打電話嚟講學生返學情況。 之後就1個月1次。 老師好歡迎我地打電話同見面討論小朋友嘅返學情況。

校長,老師(包括無教過我小朋友),學校姨姨,已經叫到我小朋友嘅名。 我覺她地好有心,全校咁多小朋友,都可以記住她地個名。

yukijes 發表於 18-11-8 16:37
多謝你咁詳細既回答,解答左我心中一些問題,因為上網比較少資料,而我當日面試因阿女有點扭住出去玩,之 ...

如果你考慮英文,呢間學校一定可以滿足到你。 語境方面真係好好。 她地茶點時間都係英文。 NET做班主任,NET全日在課室照顧小朋友。

我小朋友都係坐唔定嘅小朋友,我相信在某d幼稚園,應該已經被趕出課室。 但奥基好好,老師好有愛心教她。 我返學校講故事,見到d小朋友,個個都乖乖坐在櫈上。 我相信老師一定用佐好多心機去教她地。

piglover 發表於 18-11-8 16:45
如果你考慮英文,呢間學校一定可以滿足到你。 語境方面真係好好。 她地茶點時間都係英文。 NET做班主任,N ...

你講得岩,我有個朋友既仔仔返緊on,已經被老師投訴坐唔定唔聽話,所以我覺得老師既態度都好重要!好開心聽到你既意見,另外你返下午pn?

yukijes 發表於 18-11-8 16:51
你講得岩,我有個朋友既仔仔返緊on,已經被老師投訴坐唔定唔聽話,所以我覺得老師既態度都好重要!好開心聽 ...

我返上午嘅PN.

呢間學校老師好比心機教學生。 呢間係Happy得嚟,又會教小朋友規矩嘅學校。

想問係咪講K1 offer?
要幾時俾留位費?

KAKA718 發表於 18-11-8 17:29
想問係咪講K1 offer?
要幾時俾留位費?

Yes!K1 offer要19/11/2018前交到支票去學校

piglover 發表於 18-11-8 16:25
我係PN用家,老師好好,好有愛心,好有耐性,英文語境非常好。 小朋友返學之前一句英文都唔識(因為我無教過 ...

我有PN offer ,面試果日我對幾位老師都好深印象,感覺上應該幾有愛心。唯一考慮學校環境一般,校舍細,上面係老人院感覺不是太好
你小朋友有冇好易病?

caca0980 發表於 18-11-8 18:49
我有PN offer ,面試果日我對幾位老師都好深印象,感覺上應該幾有愛心。唯一考慮學校環境一般,校舍細,上 ...

校舍我又唔覺得細,認真,d村校咩仲細。 呢間有好大嘅戶外操埸,小朋友可以曬下太陽,玩下,人都健康d.

至於老人院,我又無諗過有咩問題。

病,我女無病。 因為她地小班教學,一班20人到,小朋友都少病d.

piglover 發表於 18-11-8 18:56
校舍我又唔覺得細,認真,d村校咩仲細。 呢間有好大嘅戶外操埸,小朋友可以曬下太陽,玩下,人都健康d.

...

想問下你小朋友有冇直升K1?
PN除自理外有冇少少學術教小朋友?
有冇劃下線?

yukijes 發表於 18-11-8 17:49
Yes!K1 offer要19/11/2018前交到支票去學校

我pm class  offer , 應該唔take this offer , 因我想am class

caca0980 發表於 18-11-8 19:07
想問下你小朋友有冇直升K1?
PN除自理外有冇少少學術教小朋友?
有冇劃下線?

返佐兩個月PN,暫時執筆係比小朋友油顏色。 未有劃線住。 學術方面,有教數字(中文同英文嘅數字),教英文字母,教中文字,仲有好多英文兒歌。

KAKA718 發表於 18-11-8 19:11
我pm class  offer , 應該唔take this offer , 因我想am class

如果你係有心讀,可以試下申請轉am嘅。 pm 有pm 嘅好,學生少d,又會病少d,老師又照顧周到d。

caca0980 發表於 18-11-8 18:49
我有PN offer ,面試果日我對幾位老師都好深印象,感覺上應該幾有愛心。唯一考慮學校環境一般,校舍細,上 ...

我都係pn offer, 你上午定下午?會take offer嗎?

Peterflorence 發表於 18-11-8 23:09
我都係pn offer, 你上午定下午?會take offer嗎?

我pm offer, 已留位

回覆樓主

難得有人講奧基,我都分享下。我女晌奧基讀完一年PN, 依家已經K1. 學校好好、老師好有愛心。PN時班主任係NET加香港人老師,今年K1就有得上埋普通話。每日都有得去playground 玩,有indoor 同outdoor. 我好鍾意個outdoor playground , 好舒服,早兩星期茶點時間仲成班同學出去野餐,我女返來講返超興奮!六月仲會玩 water fun day,小朋友著泳衣玩吹氣水滑梯。佢地pn時有試過晌學校整壽司食,我同其他家長都覺得老師好有heart, 玩d咁麻煩既活動 但就俾到小朋友好多不同體驗

caca0980 發表於 18-11-9 12:51
我pm offer, 已留位

我都會留位(emoji)

crystalupala 發表於 18-11-9 13:42
難得有人講奧基,我都分享下。我女晌奧基讀完一年PN, 依家已經K1. 學校好好、老師好有愛心。PN時班主任係NE ...

太好了!因為奧基真係好少人講,但網上既評語大部分都好好,所以我都帶女女去試下,面試其實都係幾分鍾,冇喵壓力又唔洗好似其他學校做呢樣個樣...聽完你既用家分享覺得學校都真係唔錯,感謝你地詳細分享
‹ 上一主題|下一主題