用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我想了解 IVE 同大學 的高級文憑有何分別 ? 副學士是否 ...
go

我想了解 IVE 同大學 的高級文憑有何分別 ? 副學士是否沒用 ? [複製鏈接]

我個仔成績不好,    IVE  高級文憑 也是好的選擇 , 但如上我見JUPAS 都有高級文憑報同IVE 有何分別 ?

聽人說副學士沒用, 不如報高級文憑重好, 好多公司認可的, 而副學只是上大學之路不實在

我仔仔只選土木工程 或 工程系科 , 比較喜歡 及有修  PHY 及 社健
   1    0    0    0
MIHO

我識有個朋友嗰朋友(一班人岀嚟,我旁聽)佢話佢個仔讀左1年副學土,跟住好彩考返上大學Yr2. 佢冇講邊間U. 我聽倒又OK喎,等於同上年入U一樣. 好似入Social Science

回覆 ilyrd 的帖子

謝謝, 但真的好像是為了上大學之路而選的副學士......
我仔成績不好 , 故一定不會上到大學, 如是真的應該選試 HD
MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-11-7 13:35
回覆 ilyrd 的帖子

謝謝, 但真的好像是為了上大學之路而選的副學士......
如上唔倒大學,我個人策略係讀一個又實用,又响香港揾倒食,再加有興趣去讀嘅HD.我冇了解IVE好定大學HD好.但我會揀大學HD.世事難料,第日响U再讀上去,多一手預備.

MIHO.WAH    發表於 18-11-7 22:50

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

個人睇法
唔好忘記,好多人係成績好好,只係無3322而被迫讀HD/AD,唔好睇人地轉得返degree就覺得滿懷希望,可能人地本身拎幾粒星你唔知咋
如果自己果個唔係讀書叻,真係要唸唸勝算有幾高了
好多人好反對AD,覺得俾個false hope學生,起碼有「半個學士」,實際上AD上到D嘅%仍然好低。而學費就比HD貴,實用性唔夠HD強,所以好多批評聲音

至於唔同機構辦嘅AD/HD,係有分別的。正如港大又係degree,openu又係degree,點會無分別呢?呢d就要慢慢做research研究下口碑同升學數字了

回覆樓主:

題外話!識許多人讀top up degree出來,揾到工作!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

收到, 感謝全 明白所以我想了解下
E-APP  我會留意開始日期, 現在未聽見仔仔說
MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-11-7 22:54

E-App 06Dec開始報名。

https://www.eapp.gov.hk/eapp/faces/index_zh.jspx

醒目開學勳章 王國長老

MIHO.WAH 發表於 18-11-7 22:54

報左先囉,最多蝕下報名費留位費,呢兩年好多呢d錢,唔慳得

MIHO.WAH    發表於 18-11-8 09:54

醒目開學勳章

ilyrd 發表於 18-11-7 13:27
我識有個朋友嗰朋友(一班人岀嚟,我旁聽)佢話佢個仔讀左1年副學土,跟住好彩考返上大學Yr2. 佢冇講邊間U. 我 ...

要第一年入返U要成績好,我女同學失手DSE讀副學士,佢GPA拿4有港大面試,後放棄面試,入理大。.

yklee 發表於 18-11-8 09:07
要第一年入返U要成績好,我女同學失手DSE讀副學士,佢GPA拿4有港大面試,後放棄面試,入理大。.
...
在我嚟講入得返U,固必然是好事,但更好嘅係肯努力,唔放棄.呢個我覺得更重要.出嚟社會,有的公司見你由副學士再努力第二年考返入去U.會欣賞呢份鬥心.有時反比同一科畢業同學更吸引雇主.

醒目開學勳章

MIHO.WAH 發表於 18-11-7 12:21
我個仔成績不好,    IVE  高級文憑 也是好的選擇 , 但如上我見JUPAS 都有高級文憑報同IVE 有何分別 ?

聽 ...

HD好似5條2先得,有錯請指正,如果無可選IVE FD L3讀1年再駁上HD。 跟仔興趣選讀,工科最熱實際可揀電工、或土木。lVE出黎學生好多公司會招聘,學一門手藝都好出路,條條大道通羅馬。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

謝謝
MIHO

回覆 yklee 的帖子

是的, 我都係想他學一門手藝, 之後他要讀上去 便要努力 , 呀 ! 不過好奇....我有多看職專好像同基礎文憑差不多, 那有何分別 ? 是否職專讀一年便工作 ? 但基礎不夠L3 也是出來工作的 , 所以有點不明
MIHO

我見有d post 提過 JUPAS HD要GPA高好高難度... e apps果d好似選擇多d....工程科我仔讀緊 HKCC

醒目開學勳章

MIHO.WAH 發表於 18-11-8 10:04

是的, 我都係想他學一門手藝, 之後他要讀上去 便要努力 , 呀 ! 不過好奇....我有多看職 ...

職專是一年入學中三程程無得駁上HD,舉例_如讀電工,再加工作經驗,祗能申請電工A牌,HD電工加工作經驗可申請B牌。

FD上HD工程科,要修讀FD工程科。

THKS
MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-11-7 12:21

聽 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3684183

‹ 上一主題|下一主題