用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
樓主: luckybaby2011
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

luckybaby2011 發表於 18-11-9 11:21
關愛又唔重學術係咪即係呢度講既寶校?其實我唔明小學會有幾壞呢、反而擔心中學、小朋友細個行慢d真係無所 ...
小學生的確唔會太壞, 但入咗間升中派位差既寶校, 日後升中會派入B3中學, 甚至校風差既B3中學既機會率會高好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

請問啟基如何?學校主張活動教學,關愛學生。

hkpapa852 發表於 18-11-9 11:25
小學生的確唔會太壞, 但入咗間升中派位差既寶校, 日後升中會派入B3中學, 甚至校風差既B3中學既機會率會高好 ...

咁肯花錢讀直私係咪會對仔女嚴格d, 成績差既都只係讀唔到書、無咁壞?
好苦惱、難道為逃避讀書壓力只能去IS⋯⋯

retriever 發表於 18-11-9 07:24
咁牙,諗下播道,音小呢D,宗教化D, 學業要求無咁高既學校。

Thx u , 會試下、而家見到好多甚至3rd in , 真心替小朋友擔心、大人見工都唔係份份要先見咁多次

luckybaby2011 發表於 18-11-9 12:05
咁肯花錢讀直私係咪會對仔女嚴格d, 成績差既都只係讀唔到書、無咁壞?
好苦惱、難道為逃避讀書壓力只能去I ...
你以為入咗直資/私立小學, 就一定唔會派入B3中學?

咪天真. 入咗直資/私立小學, 如果家長唔跟緊D, 最後只係賠了夫人又折兵

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

除左升中banding問題外,其實仲有好多小朋友的壞習慣、讀書風氣同D家長嘅個人修養,呢d都會影響小朋友性格發展,小學番成日學,同輩影響一定唔少,加上小朋友未夠成熟分析,好易被人影響;雖然話家長都要自己教小朋友,但有D嘅壞野有時連我地都未必諗到,好似之前12歲個女仔童黨欺凌女童事件咁。同埋,風氣不好的學校問題小朋友特別多,老師係班上花好多時間係呢D小朋友紀律同行為上,教學進度一定會被影響。

Lingfung813    發表於 18-11-10 15:13

回覆 OP妮歌 的帖子

。。

Siup01 發表於 18-11-9 11:26
請問啟基如何?學校主張活動教學,關愛學生。
活動教學, 老師真係有愛心, 少功課 (比起其他傳統學校), 小一冇默書,  少抄寫功課, 同學普遍學術都OK, 紀律好

hkpapa852 發表於 18-11-9 12:08

咪天真. 入咗直資/私立小學, 如果家長唔跟緊D, 最後只係 ...
同意, 其實讀直私, 家長一般跟得好足, 所以我自己覺得入B3 既機會相對上會低D, 當然讀唔到都冇計不過樓主如果打算逃避壓力而去Happy school or IS, 就要諗清楚, 其實無論happy school or IS都唔係for 逃避壓力, 只係教法/課程/理念同傳統學校唔同, 最重要都係揀間岩自己and自己小朋友的學校

luckybaby2011 發表於 18-11-9 11:24
唔係無學過、係金魚記憶呀
唔係日日提、名都唔記得點寫

始終唔係日常多應用既,係有D難度既~

相同情況亦會出現係英小,唔同既係佢地出現係中文,寫錯字,唔識寫,唔明解釋,係常見既,用得少嘛~

juneforgbb 發表於 18-11-9 13:42
活動教學, 老師真係有愛心, 少功課 (比起其他傳統學校), 小一冇默書,  少抄寫功課, 同學普遍學術都OK, 紀律 ...

請問係咪用家?因為我都覺得啓基各方面都幾好,感覺學生質素都不俗,只是猶豫升中成績不透明坊間亦無咩數據資料。

kuku608 發表於 18-11-9 16:03
請問係咪用家?因為我都覺得啓基各方面都幾好,感覺學生質素都不俗,只是猶豫升中成績不透明坊間亦無咩數 ...

我係用家,啟基升中成績一向唔透明,家長都只可以係簡介會先知道,不過其實初小家長群內本身好少討論升中問題,因為都唔係家長最緊張的著眼點

OP妮歌 發表於 18-11-8 19:31
中文我又唔覺好深,比其他學校中文默書同補充都少好多。

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深 ...

二年級十月已教完乘除時間,教埋重量方向就教三年級。

科學,堅深,我見女quiz 有一版是畫唔知乜(那個理論我唔識)得閒post. 佢地quiz特擎完全冇溫過。
中文,中間深,很多意境(因為大陸書)
英文,同一般直私差不多

lui 發表於 18-11-10 04:12

科學,堅深,我見女quiz 有一版是畫唔知乜(那個理 ...

科學3年級一開始已轉英文, 睇下本教科書內容有啲 D係以前中一嘅地理, 第一次測驗已經冇worksheet溫, 要溫課文理解 , 測驗問題亦都泩重理解 背書冇用

hkpapa852 發表於 18-11-8 13:08
妳似乎唔瞭解現今官津小學

我囡今年小一入讀津校東區新基灣,11月頭已經有同學仔退學。

miujoey 發表於 18-11-10 09:26
科學3年級一開始已轉英文, 睇下本教科書內容有啲 D係以前中一嘅地理, 第一次測驗已經冇worksheet溫, 要 ...

我覺得佢嘅科學科設計係諗小朋友十一年後要識D乜或要有乜能力技巧, 然後重新編排係不同階段教D乜和點教。好似一二年級主要做D有趣實驗去增加對科學的興趣和鼓勵探究, 學的背後原理雖然頗深, 但小朋友都只係要認識A改變對B的影響和對日常生活有乜用。 小三轉英文開始認識多D科學詞彙, 之後學假設和驗證......其他科目(社會,媒體, 音樂, 綜藝)都有少少呢個感覺, 係整體十一年去睇小朋友頭一兩年要學乜和點學, 量唔多,但唔淺。

lui 發表於 18-11-10 04:12

科學,堅深,我見女quiz 有一版是畫唔知乜(那個理 ...

請問真道fs中文係未都轉粵教?

hkpapa852 發表於 18-11-9 12:08

咪天真. 入咗直資/私立小學, 如果家長唔跟緊D, 最後只係 ...

我相信直私家長係多跟車貼,但呢個係咪必然要求我有懷疑,甚至認為容易弄巧反拙。

我一直認為家長跟貼唔係好野,家長令細路對學業功課有ENGAGEMENT 先係好嘢。

1998Ruby1998 發表於 18-11-8 14:52
回覆 luckybaby2011 的帖子

一份功課一科,中英數常 Science,5、6 樣功課係正常。  KTS 都係 ...

我哋冇一日有5樣咁多……

回覆 Aphrodite 的帖子

咁你學校係偏輕鬆。你果間有自己一套 style,貫徹 12 年。
‹ 上一主題|下一主題